Warzywa z największą zawartością potasu

16.07.2015
ok. 4 min

Potas pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi oraz odpowiednim funkcjonowaniu układu mięśniowego i nerwowego. Dowiedz się, które warzywa zawierają najwięcej potasu.

Chrzan

Wkładamy go do koszyczka wielkanocnego m. in. po to, aby zapewnić sobie siłę na cały rok. Symboliczne znaczenie chrzan zyskał nie bez przyczyny. Chrzan zawiera rekordową ilość potasu (740 mg/100 g). Znajduje się w nim również sporo krwiotwórczego żelaza. Jest też skarbnicą witaminy C, dzięki czemu wzmacnia odporność i działa bakteriobójczo. Wspomoże także trawienie. Uznawany jest za afrodyzjak. Pamiętaj jednak, że nadmiar chrzanu szkodzi.

Natka pietruszki

W 100 g natki znajduje się aż 695 mg potasu. Sięgaj po nią także dlatego, że zawiera m. in. rekordowe ilości witamin C i A, żelaza, wapnia oraz magnezu. Dzięki temu może pomagać w zapobieganiu anemii, krzywicy i szkorbutowi. Jej jedzenie poleca się kobietom w ciąży, osobom aktywnym fizycznie i starszym, dzieciom i młodzieży oraz kierowcom i lotnikom (zwłaszcza, gdy jadą lub lecą nocą, bo zawarta w liściach pietruszki witamina A wpływa pozytywnie widzenie w ciemności).

W diecie każdego z nas najważniejsza jest różnorodność. Ile potrzebujemy potasu na co dzień?

Boćwina

Burak liściowy jest nie tylko skarbnicą potasu, którego zawiera 548 mg /100 g. To także źródło białka i witamin oraz rekordowej ilości żelaza (1,7 mg/100 g). Pierwiastek ten pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny oraz odpowiednim transporcie tlenu w organizmie. Przyczynia się także do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Przyrządzaj liście boćwiny jak szpinak. A łodygi – ogonki liściowe jak szparagi.

Jarmuż

Jarmuż zaliczany do superżywności. Poza sporą ilością potasu (530 mg/100 g), znajdziesz w nim m. in. żelazo, kwas foliowy, wapń, fosfor, błonnik, witaminy z grupy B, witaminę K oraz beta-karoten, który nasz organizm przekształca w witaminę A. Jarmuż jest także skarbnicą witaminy C (więcej od niego ma go tylko papryka i natka pietruszki). Znajduje się w nim również sulforafan, związek o właściwościach przeciwnowotworowych.

Ziemniaki późne

Najpopularniejsze źródło potasu w naszej diecie. Poza „pierwiastkiem życia”, kartofle zawierają sporo witaminy C (więcej jest jej w ziemniakach wczesnych). Znajduje się w nich też magnez i witaminy z grupy B, w tym niacyna konieczna do produkcji hormonu szczęścia – serotoniny. Zawierają również apirazę, enzym który skutecznie przeciwdziała zawałom serca i udarom mózgu. Pamiętaj, że najbardziej wartościowe są kartofle w łupinach.

Brukselka

Jak wszystkie kapustne, należy do najwartościowszych spożywanych przez nas warzyw. Dodatkowo to jeden z najzdrowszych gatunków kapusty. Oprócz sporej ilości potasu, zawiera wapń, fosfor, żelazo, beta-karoten, „witaminę młodości” E oraz witaminy z grupy B. Jest też skarbnicą witaminy C i kwasu foliowego. Czy wiesz, że naukowcy odkryli obecność w brukselce składników czynnych, które mogą zapobiegać nowotworom?

Czosnek

Zawiera potas, żelazo, błonnik, wapń, fosfor oraz magnez i witaminy z grupy B, a także witaminę C. Działa przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo i przeciwpasożytniczo. Jest niezastąpiony przy przeziębieniu, grypie czy zapaleniu oskrzeli. Zapobiega próchnicy zębów. Obniży poziom „złego” cholesterolu i wzmocni Twoją odporność. Regularnie jedzony może zmniejszyć ryzyko rozwoju niektórych nowotworów.

Sprawdź też: Produkty o wysokiej zawartości witaminy B6 (pirydoksyny)

Pietruszka (korzeń)

Jest źródłem żelaza, potasu, wapnia, fosforu, a także magnezu, beta-karotenu i witaminy C. M. in. dzięki temu ma działanie moczopędne i oczyszczające. Sok wyciśnięty z korzenia złagodzi nerwobóle, kontuzje i ukłucia insektów, a napar polecany jest dla osób ze skłonnością do nadmiernego pocenia się i wyprysków. Miazga z korzenia i liści wybieli piegi. Z powodu sporej zawartości drażniącego olejka eterycznego, który zwiększa ochotę na seks, pietruszka zaliczana jest do afrodyzjaków.

Koper

Oprócz cennego dla serca potasu, zawiera żelazo, wapń, fosfor, magnez czy beta-karoten. Koper to również źródło witamin: z grupy B, C i E. Herbata z jego nasion pomoże w trawieniu oraz przy czkawce czy kolce. Może też zapobiec wzdęciom. Napar z owoców zadziała uspokajająco i uśmierzy bóle żołądka oraz skurcze jelit. Koper ceniony był już w starożytności jako m. in. środek poprawiający wzrok. Hipokrates zalecał go matkom karmiącym, aby pobudzić wytwarzanie mleka.

Brokuły

Poza sporą ilością potasu, zawierają żelazo oraz witaminę C i A. Dzięki temu ich jedzenie wzmocni Twój układ odpornościowy i pomoże w walce z przeziębieniem. Są też bogatym źródłem kwasu foliowego i wapnia. Podobne ilości tego ostatniego mają tylko produkty mleczne. W brokułach znajdziesz też luteinę i zeaksantynę, które chronią przed chorobą oczu – zwyrodnieniem plamki żółtej. Zawierają sulforafan, związek o działaniu przeciwnowotworowym.

Przeczytaj też:

Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

13.10.2021
ok. 4 min

Dieta dla sportowców – porady i zalecenia

Dla sportowców i osób aktywnych fizycznie odpowiedni program żywieniowy ma bardzo duże znaczenie. Sposób odżywiania się jest istotny bez względu na uprawianą dyscyplinę oraz częstotliwość treningów. Przede wszystkim dieta dla sportowca powinna zawierać odpowiednie ilości witamin oraz minerałów. Natomiast ilość węglowodanów i białka w diecie zależy od indywidualnego zapotrzebowania na kalorie oraz rodzaj dyscypliny sportowej. […]

16.09.2021
ok. 3 min

Magnez a zmęczenie

Magnez należy do pierwiastków, których właściwe stężenie w organizmie warunkuje prawidłowe funkcjonowanie wielu układów – wśród których szczególnie wyróżnia się układ nerwowy i mięśniowy. To właśnie wpływ magnezu na układ nerwowy sprawia, że specyfik ten znalazł zastosowanie w walce z sennością i zmęczeniem. W jaki sposób jednak magnez wpływa na witalność organizmu? Czy może on […]

13.08.2021
ok. 3 min

Niskie ciśnienie krwi a sport

W odróżnieniu od nadciśnienia – które jest nie tylko wyjątkowo niebezpieczne dla zdrowia, ale też występuje dużo częściej – osoby o niskim ciśnieniu są stosunkowo zdrowe. Dopiero znaczny spadek ciśnienia sprawia zagrożenie zdrowia, a nawet życia. W takim stanie osoba o obniżonym ciśnieniu zaznaje uczucia zmęczenia i zawrotów głowy, wynika to ze zbyt małego natlenienia […]

obliczapotasukatelin
15.05.2019
ok. 4 min

Jaką rolę odgrywa potas w organizmie człowieka?

Potas należy do głównych makroelementów naszego organizmu, a jego rola w prawidłowym funkcjonowaniu jest nieoceniona. Obecnie poziom wiedzy na temat tego pierwiastka i funkcji jakie pełni jest coraz obszerniejszy. Każdy z nas jest w stanie wymienić jego główne zadania w ustroju. W czym ten pierwiastek nam pomaga, do czego jest niezbędny. Problemy z ciśnieniem krwi […]

ukladnerwowykatelin
25.03.2019
ok. 2 min

Rola magnezu dla właściwego funkcjonowania serca i układu nerwowego

Obecność magnezu w naszym organizmie ma fundamentalne znaczenie dla jego prawidłowego funkcjonowania. Wraz z potasem, sodem i wapniem należy on do czterech głównych kationów naszego organizmu. Natomiast jako jon wewnątrzkomórkowy ilościowo ustępuje miejsca jedynie potasowi. Szacuje się, że w ciele dorosłej, ważącej 70 kg osoby znajduje się ok. 22-26 g magnezu. Magnez obecny jest w […]