Arbuz – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

29.06.2015
ok. 3 min

Arbuz to słodka i orzeźwiająca niskokaloryczna letnia przekąska. Zapewnia nawodnienie, a także dostarcza niezbędnych składników odżywczych, w tym witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.

Wraz z kantalupą, spadzią i ogórkiem, arbuzy należą do rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae). Istnieje pięć popularnych rodzajów arbuzów: z pestkami, bez pestek, mini, żółty i pomarańczowy.

W tym artykule dowiesz się więcej o właściwościach zdrowotnych i wartościach odżywczych arbuza, poznasz wskazówki dotyczące jego spożywania oraz dowiesz się, kto powinien go ograniczać.

Arbuz składa się w około 90% z wody, co czyni go przydatnym do utrzymania odpowiedniego poziomu nawodnienia w lecie. Może również być świetną alternatywą dla słodyczy dzięki zawartości naturalnych cukrów.

Arbuz zawiera również antyoksydanty. Substancje te mogą pomóc w usuwaniu z organizmu cząsteczek znanych jako wolne rodniki. Organizm wytwarza wolne rodniki podczas naturalnych procesów, takich jak metabolizm. Mogą one również powstawać w wyniku palenia tytoniu, zanieczyszczenia powietrza, stresu i innych czynników środowiskowych.

Sprawdź też: Zawroty głowy – przyczyny, rodzaje, leczenie

Jeśli w organizmie pozostaje zbyt wiele wolnych rodników, może dojść do stresu oksydacyjnego. Może to spowodować uszkodzenie komórek i może prowadzić do wielu chorób, takich jak rak i choroby serca. Organizm jest w stanie usunąć niektóre wolne rodniki w sposób naturalny, ale antyoksydanty zawarte w diecie wspomagają ten proces.

Właściwości zdrowotne arbuza

Arbuz zawiera jedne z najwyższych poziomów likopenu spośród wszystkich rodzajów świeżych owoców. Likopen jest fitoskładnikiem, czyli naturalnie występującym w owocach i warzywach związkiem, który współpracuje z ludzkim organizmem, wywołując w nim zdrowe reakcje. Jest to również czerwony pigment, który nadaje kolor arbuzom, pomidorom, czerwonym grejpfrutom i guawie. Według amerykańskiego Departamentu Rolnictwa, półtora kubka arbuza zawiera około 9 do 13 miligramów likopenu – o 40% więcej likopenu niż surowe pomidory.

Ciśnienie krwi

Arbuz może być niezwykle pomocny w obniżaniu ciśnienia krwi. Arbuz jest dobrym źródłem potasu, dobrze znanego elektrolitu, który pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Dodatkowo, arginina, aminokwas przekształcany z cytruliny, może mieć bezpośredni związek z obniżeniem ciśnienia krwi.

Zdrowe oczy

Likopen okazał się skuteczny w walce z chorobą zwyrodnieniową plamki żółtej, w której dochodzi do stopniowego zaniku wzroku. Jedno z badań nad zwyrodnieniem plamki żółtej wykazało, że uczestnicy z niskim poziomem likopenu byli w grupie podwyższonego ryzyka rozwoju chorób oczu.

Zdrowy układ odpornościowy

Układ odpornościowy uwielbia wszystkie wspaniałe witaminy, które można znaleźć w arbuzie. Wykorzystaj potężną witaminę C, aby wzmocnić swój układ odpornościowy, zwalczając infekcje i szkodliwe działanie wolnych rodników. Witamina B6 jest potrzebna układowi odpornościowemu w produkcji przeciwciał i tworzeniu czerwonych krwinek. Wreszcie, witamina A zawarta w arbuzie pomaga regulować pracę układu odpornościowego i chroni przed infekcjami.

Pielęgnacja skóry

Witaminy A i C oraz likopen, które można znaleźć w arbuzie, odgrywają kluczową rolę w dziedzinie zdrowia skóry. Witamina C jest niezbędna do produkcji kolagenu, który utrzymuje skórę miękką i elastyczną. Witamina A naprawia uszkodzenia komórek i tworzy nowe komórki skóry. Likopen może pomóc chronić Twoją skórę przed poparzeniami słonecznymi – nie rezygnuj jednak jeszcze z kremu z filtrem, badania wciąż trwają.

Bolesność mięśni

Cytrulina okazała się skuteczna w łagodzeniu bólu mięśni po ciężkim treningu. Elektrolity i aminokwasy, takie jak cytrulina, zawarte w soku z arbuza pomagają zmniejszyć zmęczenie mięśni.

Przeczytaj też:

Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

13.10.2021
ok. 4 min

Dieta dla sportowców – porady i zalecenia

Dla sportowców i osób aktywnych fizycznie odpowiedni program żywieniowy ma bardzo duże znaczenie. Sposób odżywiania się jest istotny bez względu na uprawianą dyscyplinę oraz częstotliwość treningów. Przede wszystkim dieta dla sportowca powinna zawierać odpowiednie ilości witamin oraz minerałów. Natomiast ilość węglowodanów i białka w diecie zależy od indywidualnego zapotrzebowania na kalorie oraz rodzaj dyscypliny sportowej. […]

16.09.2021
ok. 3 min

Magnez a zmęczenie

Magnez należy do pierwiastków, których właściwe stężenie w organizmie warunkuje prawidłowe funkcjonowanie wielu układów – wśród których szczególnie wyróżnia się układ nerwowy i mięśniowy. To właśnie wpływ magnezu na układ nerwowy sprawia, że specyfik ten znalazł zastosowanie w walce z sennością i zmęczeniem. W jaki sposób jednak magnez wpływa na witalność organizmu? Czy może on […]

13.08.2021
ok. 3 min

Niskie ciśnienie krwi a sport

W odróżnieniu od nadciśnienia – które jest nie tylko wyjątkowo niebezpieczne dla zdrowia, ale też występuje dużo częściej – osoby o niskim ciśnieniu są stosunkowo zdrowe. Dopiero znaczny spadek ciśnienia sprawia zagrożenie zdrowia, a nawet życia. W takim stanie osoba o obniżonym ciśnieniu zaznaje uczucia zmęczenia i zawrotów głowy, wynika to ze zbyt małego natlenienia […]

obliczapotasukatelin
15.05.2019
ok. 4 min

Jaką rolę odgrywa potas w organizmie człowieka?

Potas należy do głównych makroelementów naszego organizmu, a jego rola w prawidłowym funkcjonowaniu jest nieoceniona. Obecnie poziom wiedzy na temat tego pierwiastka i funkcji jakie pełni jest coraz obszerniejszy. Każdy z nas jest w stanie wymienić jego główne zadania w ustroju. W czym ten pierwiastek nam pomaga, do czego jest niezbędny. Problemy z ciśnieniem krwi […]

ukladnerwowykatelin
25.03.2019
ok. 2 min

Rola magnezu dla właściwego funkcjonowania serca i układu nerwowego

Obecność magnezu w naszym organizmie ma fundamentalne znaczenie dla jego prawidłowego funkcjonowania. Wraz z potasem, sodem i wapniem należy on do czterech głównych kationów naszego organizmu. Natomiast jako jon wewnątrzkomórkowy ilościowo ustępuje miejsca jedynie potasowi. Szacuje się, że w ciele dorosłej, ważącej 70 kg osoby znajduje się ok. 22-26 g magnezu. Magnez obecny jest w […]