Warzywo topinambur czyli słonecznik bulwiasty

19.11.2014
ok. 3 min

Przysmak Indian, egzotyczna roślina, należąca do rodziny astrowatych, podobna do słonecznika to prawdziwy specjał kulinarny, który z lubością wykorzystują również polscy mistrzowie sztuki kulinarnej. Topinambur w odpowiedniej oprawie zachwyci nawet najbardziej wyrafinowane gusta smakowe. Jadalne, podziemne bulwy, przypominające imbir, zawierają ponadto mnóstwo cennych dla zdrowia składników, w tym potasu.

Topinambur to zapomniany przysmak, który wraca dziś do łask w sztuce kulinarnej, a jeszcze w wieku XVII gościł na polskich stołach znacznie częściej niż popularny współcześnie ziemniak. Wykorzystując jego słodki, orzechowy posmak, można wykreować wiele ciekawych dań. Oprócz walorów smakowych, kryje się w nim bogactwo cennych dla zdrowia witamin i soli mineralnych.

Topinambur pojawił się na europejskich ziemiach za sprawą odkrywców Ameryki, a jako pierwszy skosztował go sam Krzysztof Kolumb. Roślina, zaliczana do pastewnych, była uprawiana pierwotnie przez Indian. Dla tego ludu stanowiła zarówno sycące pożywienie, jak i lekarstwo. Z jadalnej podłużnej bulwy o nieregularnych kształtach wyrasta sporych rozmiarów łodyga, bujnie przystrojona liśćmi oraz ciemnożółtymi kwiatami, przypominającymi popularny w Polsce słonecznik. Topinambur kwitnie jesienią i szybko się rozrasta ze względu na małe wymagania glebowe oraz klimatyczne. Kwiatostany od dawna cenione były za walory ozdobne. Zielone elementy w postaci kiszonki z powodzeniem mogą być wykorzystywane jako karma dla zwierząt.

Przeczytaj też: Joga dla początkujących krok po kroku – jak zacząć przygodę z jogą?

Możliwości wykorzystania topinamburu w celach kulinarnych są ogromne. Dziś pojawia się na kartach najlepszych restauracji. Na surowo doskonale sprawdzi się jako składnik sałatek, zwłaszcza w połączeniu z jabłkiem, orzechami i miodem. Plasterek wkrojony do herbaty wzbogaci jej walory smakowe lepiej niż cytryna. Delektować się nim można również w postaci puree z dodatkiem masła i śmietany, które doskonale uzupełni dania mięsne. Pieczony z ziołami i doprawiony słodką śmietaną będzie stanowił wyśmienitą przekąskę. Można przyrządzić z niego również pyszną zupę. Inspirujących pomysłów warto szukać w starych, kultowych książkach kulinarnych. Topinambur to powrót do zdrowych korzeni.

Topinambur może się poszczycić sporym spektrum działań leczniczych. Podnosi odporność organizmu, pomaga w oczyszczaniu ciała z toksyn, obniża zły cholesterol. Ułatwia przemianę materii oraz odbudowuje mikroflorę jelit. To doskonały pomocnik w profilaktyce cukrzycy, chorób serca i naczyń krwionośnych, reumatyzmu czy nowotworów. Dzięki pokaźnym pokładom krzemionki wzmacnia włosy, paznokcie oraz ogólną kondycję skóry. Topinambur jest bogaty w niezwykle cenne witaminy i sole mineralne, w tym przede wszystkim potas. Dzięki temu życiodajnemu pierwiastkowi roślina wykazuje właściwości obniżające ciśnienie, zwalczające stany przewlekłego zmęczenia, wspomaga pamięć i koncentrację. Potas odpowiada również za utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej, która jest podstawą prawidłowego funkcjonowania człowieka. Warto uzupełniać niedobory tego makroelementu, gdyż bardzo łatwo ulatuje z naszego ustroju wraz z potem i moczem.

Topinambur można przygotowywać na wiele sposobów. Dzięki wykorzystaniu smacznych bulw na naszych talerzach będą królować posiłki bogate w cenne witaminy oraz mikro- i makroelementy. Warto postawić na zapomniane przysmaki i na nowo wydobyć ich zachwycający smak pełen zdrowia i witalności.

Przeczytaj też:

Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

13.10.2021
ok. 4 min

Dieta dla sportowców – porady i zalecenia

Dla sportowców i osób aktywnych fizycznie odpowiedni program żywieniowy ma bardzo duże znaczenie. Sposób odżywiania się jest istotny bez względu na uprawianą dyscyplinę oraz częstotliwość treningów. Przede wszystkim dieta dla sportowca powinna zawierać odpowiednie ilości witamin oraz minerałów. Natomiast ilość węglowodanów i białka w diecie zależy od indywidualnego zapotrzebowania na kalorie oraz rodzaj dyscypliny sportowej. […]

16.09.2021
ok. 3 min

Magnez a zmęczenie

Magnez należy do pierwiastków, których właściwe stężenie w organizmie warunkuje prawidłowe funkcjonowanie wielu układów – wśród których szczególnie wyróżnia się układ nerwowy i mięśniowy. To właśnie wpływ magnezu na układ nerwowy sprawia, że specyfik ten znalazł zastosowanie w walce z sennością i zmęczeniem. W jaki sposób jednak magnez wpływa na witalność organizmu? Czy może on […]

13.08.2021
ok. 3 min

Niskie ciśnienie krwi a sport

W odróżnieniu od nadciśnienia – które jest nie tylko wyjątkowo niebezpieczne dla zdrowia, ale też występuje dużo częściej – osoby o niskim ciśnieniu są stosunkowo zdrowe. Dopiero znaczny spadek ciśnienia sprawia zagrożenie zdrowia, a nawet życia. W takim stanie osoba o obniżonym ciśnieniu zaznaje uczucia zmęczenia i zawrotów głowy, wynika to ze zbyt małego natlenienia […]

obliczapotasukatelin
15.05.2019
ok. 4 min

Jaką rolę odgrywa potas w organizmie człowieka?

Potas należy do głównych makroelementów naszego organizmu, a jego rola w prawidłowym funkcjonowaniu jest nieoceniona. Obecnie poziom wiedzy na temat tego pierwiastka i funkcji jakie pełni jest coraz obszerniejszy. Każdy z nas jest w stanie wymienić jego główne zadania w ustroju. W czym ten pierwiastek nam pomaga, do czego jest niezbędny. Problemy z ciśnieniem krwi […]

ukladnerwowykatelin
25.03.2019
ok. 2 min

Rola magnezu dla właściwego funkcjonowania serca i układu nerwowego

Obecność magnezu w naszym organizmie ma fundamentalne znaczenie dla jego prawidłowego funkcjonowania. Wraz z potasem, sodem i wapniem należy on do czterech głównych kationów naszego organizmu. Natomiast jako jon wewnątrzkomórkowy ilościowo ustępuje miejsca jedynie potasowi. Szacuje się, że w ciele dorosłej, ważącej 70 kg osoby znajduje się ok. 22-26 g magnezu. Magnez obecny jest w […]