Co powoduje niedobory magnezu?

Magnez, jako kation biorący udział w różnorodnych reakcjach i zjawiskach fizjologicznych, związany jest z wieloma odmiennymi objawami niedoborów. Niedobory magnezu wywołane są głównie poprzez spożywanie żywności wysoko przetworzonej i konserwowanej. Jednak dieta oparta na dysproporcji w spożywanych produktach, mimo braku ich wysokiego przetworzenia, nie umożliwia w pełni pokrycia dziennego zapotrzebowania na magnez. Produkty takie jak mięso i białe pieczywo, które są często spożywane w nadmiarze, zawierają niewielkie ilości magnezu na określoną jednostkę masy. Obróbka cieplna warzyw (nawet gotowanie na parze) zmniejsza ilość łatwo przyswajalnych form minerałów i witamin. Ponadto niedobory witaminy D wpływają drastycznie negatywnie na wchłanianie magnezu w układzie pokarmowym (bez względu na jego formę i pochodzenie).

Rola flory bakteryjnej

Na przyswajanie składników odżywczych, soli mineralnych i witamin wpływ ma także flora bakteryjna, która na skutek nadużywania leków przeciwbólowych i antybiotyków jest znacznie osłabiona we współczesnej populacji. Do innych leków wpływających na zmniejszenie wchłaniania magnezu należą: środki niwelujące zgagę, leki przeciwzapalne, glikozydy nasercowe, kortykosteroidy i inne leki immunosupresyjne. Środki, których zażywanie ma działanie moczopędne również wpływają na obniżenie poziomu magnezu dostępnego dla reakcji fizjologicznych w ciele, na skutek zwiększenia jego wydalania przez nerki. Podobny mechanizm charakteryzuje wpływ spożywania alkoholu na poziom magnezu.

Czynniki okresowo zmniejszające wchłanianie magnezu

Do czynników okresowo zmniejszających wchłanianie magnezu należą choroby układu pokarmowego, w tym infekcje pokarmowe wywołujące stany zapalne tkanek. Do chorób skrajnie wpływających na gospodarkę magnezem należą nowotwory i choroby autoimmunologiczne, których występowanie może nawet kilkukrotnie zwiększyć dobowe zapotrzebowanie na magnez. Wśród mniej oczywistych wyników badań dotyczących wpływu czynników zewnętrznych i wewnętrznych na gospodarkę mineralną organizmu należy powiązanie pogody i dziennego zapotrzebowania na magnez. Nadmierne pocenie sprawia, że wraz z wodą wydzielaną na powierzchnię skóry organizm traci znaczne ilości kationów (w przypadku magnezu wartości sięgały nawet 15% całej ilości tego pierwiastka usuwanej z organizmu).

Co łączy mięśnie, nerki i rozwiązywanie krzyżówek?

Koncepcja przewlekłego niedoboru magnezu jest w nauce stosunkowo nowa. W większości przypadków objawy niedoboru zauważalne są dopiero jako składowe bardziej złożonych zespołów chorobowych lub w przypadku stanów wyższego zapotrzebowania.

Źródła:

Jahnen-Dechent W, Ketteler M. Magnesium basics. Clin Kidney J
Schwalfenberg GK, Genuis SJ. The Importance of Magnesium in Clinical Healthcare. Scientifica (Cairo)
Al Alawi AM, Majoni SW, Falhammar H. Magnesium and Human Health: Perspectives and Research Directions. Int J Endocrinol

Ostatnia modyfikacja

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *