Drogi seniorze – jedziemy nad morze!

Ze względu na łagodniejszy klimat, koniec lata lub początek złotej jesieni to dla każdego seniora najlepszy czas, aby wyjechać na zasłużone wakacje. Wczasy nad morzem będą źródłem nie tylko ciekawych przygód czy nowych znajomości, lecz także okazją do podjęcia różnorodnej aktywności fizycznej. Nadmorskie powietrze ma ponadto szczególne właściwości lecznicze, a w połączeniu z obfitością zdrowych smakołyków prosto z morskich głębin jest gwarancją doskonałego samopoczucia.

Spokój, cisza, delikatny szum fal, piaszczyste plaże, lazurowe niebo i powietrze nasycone cennymi składnikami wody morskiej to idealne warunki zdrowego wypoczynku. Pobyt nad morzem tuż przed jesienią jest szczególnie rekomendowany osobom starszym. Wakacyjna podróż wpłynie pozytywnie na nasz nastrój, samopoczucie oraz regenerację sił witalnych. 770 km linii brzegowej pozwala na liczne kojące wędrówki wzdłuż jej krawędzi, a ruch jest przecież niezbędny do utrzymania dobrej kondycji. Takie spacery będą nie tylko niezwykle przyjemne, lecz także wzmocnią naszą odporność.

Wiele osób ceni sobie wyjazdy nad morze ze względu na panujący tam klimat. Kąpiel w morskim akwenie działa jak najlepszy kosmetyk, gdyż cenne składniki w nim rozpuszczone, takie jak: magnez, potas, wapń, brom oraz jod wnikają do organizmu bezpośrednio przez pory skóry. Pływanie poprawia krążenie krwi oraz pobudza przemianę materii. Mikroklimat nadmorskich kurortów jest również szczególny z uwagi na nadmorski aerozol. Powstaje on w momencie, gdy spienione fale rozbijają się o brzeg, uwalniając lecznicze pierwiastki do atmosfery. To idealne warunki przede wszystkim dla osób ze schorzeniami dróg oddechowych, ale również zmagającymi się z niedoczynnością tarczycy, reumatyzmem, chorobami skóry, alergiami, bezsennością czy osteoporozą. Szum fal działa ponadto relaksująco, dzięki czemu sprzyja redukcji stresu.

Skarbnicą morskich krain jest bogactwo owoców morza oraz ryb, które można przyrządzać na wiele sposobów. Najzdrowsze są przygotowywane na parze bądź pieczone w folii aluminiowej. Makrela, śledź, łosoś atlantycki, tuńczyk, halibut, a może kalmary, małże, krewetki lub langusty? Wybór jest ogromny. Warto poznawać nowe smaki, rozkoszując się ich delikatnym mięsem, zwłaszcza podczas nadmorskich podróży. Wybierajmy miejsca sprawdzone, gdzie potrawy przygotowywane są z finezją i starannością, wyłącznie ze świeżych produktów. Każde morskie danie będzie wówczas znakomitym przysmakiem, który zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia. Możemy mieć również pewność, że dostarczymy sobie w ten sposób pokaźny zasób cennych substancji dla zdrowia. Spożywanie morskich darów redukuje przecież ciśnienie tętnicze, obniża poziom cholesterolu we krwi oraz doskonale wpływa na pracę serca, a to wszystko dzięki dużej obecności kwasów omega-3 oraz potasu. Największy zasób tego makroelementu, działającego w służbie naszego serca, znajdziemy w: kulbakach, witlinkach, dorszach, makrelach czy solach. Dla własnego dobra warto zadbać o właściwą gospodarkę potasową. Potas kompleksowo wspomaga działanie organizmu.

Nadmorski wyjazd daje nam wiele możliwości krajoznawczych. Natomiast czynny wypoczynek nad brzegiem morza to doskonała okazja, aby zahartować ciało. Specjały tamtejszej kuchni, ryby i owoce morza, są bogate w cenne elementy dla zdrowia – witaminy i minerały.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *