Eko żywność – przepis na zdrowe życie

Ekologiczna żywność cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Wybór naturalnych, przyjaznych dla ekosystemu produktów to gwarancja zdrowia, właściwej kondycji fizycznej i psychicznej oraz dobrego smaku. Jednak samo nastawienie na eko-jedzenie to za mało. Koniecznie musi za nim iść odpowiedni dobór produktów bogatych w witaminy, mikro- i makroelementy.

Wystarczy raz zasmakować w świeżym chlebie na zakwasie, domowym maśle czy warzywach z domowego ogródka, aby po produkty rynku masowego sięgać tylko z konieczności. Artykuły ekologiczne gwarantują wysoką jakość i różnorodność żywieniową. Produkowane są w certyfikowanych gospodarstwach na mniejszą skalę z surowców najwyższej jakości, bez nadmiernej ingerencji ze strony człowieka. Są uznawane za bardziej wartościowe dla organizmu niż artykuły wytwarzane konwencjonalnie, które trujące nie są, ale np. obniżają odporność. Wyróżnia je nastawienie na jakość, a nie na zysk. Kupując tego typu żywność dbamy o środowisko, wspieramy lokalnych producentów, walczymy o przetrwanie tradycyjnych polskich receptur.

Starajmy się możliwie często wybierać certyfikowane produkty ekologiczne. Należy zwracać szczególną uwagę na autentyczność atestu. Żywność wyprodukowana w naturalny sposób zawiera więcej cennych składników niż wytwarzana konwencjonalnie, np. antyoksydantów, które przeciwdziałają starzeniu się komórek. Jest niezwykle bogata w witaminy, mikro- i makroelementy. Do jej wyrobu stosuje się precyzyjnie zarządzenia określające warunki produkcji i sposoby kontroli. Nie może tu być mowy o wspomagaczach wzrostu, smaku czy wyglądu produktu. Możemy też mieć pewność, że na każdym etapie produkcji zostały zastosowane metody przyjazne środowisku.

Nie zapominajmy, że przemyślana i zbilansowana dieta to podstawa racjonalnego żywienia. Jednak samo nastawienie na ekologiczną żywność nie wystarczy. Koniecznie musi za nim iść odpowiedni dobór produktów bogatych w mikro- i makroelementy. Szczególnie istotne jest zapewnienie równowagi sodu i potasu w organizmie. Nie bez znaczenia jest tu sposób przygotowania posiłków. Współcześnie ludzie nadużywają soli, która jest jednym ze źródeł podwyższenia sodu w organizmie. Nadmiar tego pierwiastka może prowadzić do nadciśnienia tętniczego. Potas wpływa zaś na jego obniżenie, zwiększając wydalenie sodu przez nerki (pisaliśmy o tym w artykule: Korzystaj z soli z umiarem). Unikajmy również potraw smażonych. Powstałe w wyniku takiej obróbki termicznej dania zawierają szkodliwe nasycone tłuszcze trans. Posiłki przygotowywane na parze zatrzymują maksymalną ilość składników odżywczych.

Inwestycja we własne zdrowie jest najlepiej procentującą lokatą. Zadbajmy zatem o to, aby prawidłowo odżywiać się i dostarczać swemu organizmowi niezbędnych elementów, zwłaszcza w okresach jego osłabienia.

Ostatnia modyfikacja 24 kwietnia 2020

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *