Słodkie lato – sorbety

Letnie desery wcale nie muszą być kaloryczne. Takim lekkim i orzeźwiającym przysmakiem są sorbety, które przyprawią nasze kubki smakowe o pyszny zawrót głowy. Oprócz niekwestionowanych walorów smakowych, mają również pozytywne znaczenie dla zdrowia. Zawierają mnóstwo cennych, naturalnych składników – bogactwo witamin i soli mineralnych.

Lody dla każdego, małego i dużego smakosza, to prawdziwy raj dla podniebienia. W trosce o zdrowie warto jednak zrezygnować ze śmietanowych przysmaków na rzecz sorbetów – niskokalorycznych mrożonych deserów na bazie soków i przecierów owocowych. To idealna przekąska dla rozgrzanego słońcem ciała, które domaga się ochłody. Poza mocą orzeźwiania, mają również duże znaczenie dla zdrowia, gdyż zawierają wyłącznie naturalne składniki, które są doskonałym źródłem witamin oraz mikro- i makroelementów. Wybierajmy zwłaszcza te bez dodatku cukru. Jeśli natomiast bezgranicznie kochamy słodycz, możemy wzbogacić ich smak o prawdziwy miód, prosto z zaufanej pasieki. Najlepsze sorbety przygotujemy samodzielnie w domu, są przecież łatwe i szybkie do zrobienia. Pozbawione substancji wzmacniających kolor i smak, domowe wyroby są szczególnie wartościowe odżywczo.

Lato to idealna pora dla milośników owoców. Na straganach piętrzą się słodkie i soczyste cudowności, które kuszą zapachem, smakiem i kolorem. Do stworzenia deseru można wykorzystać właśnie aromatyczne sezonowe bogactwa natury, które świetnie się do tego nadają. Wiosną zaczyna się np. „truskawkowy szał”. Truskawki jak żadne inne owoce budzą szczególne emocje zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Nieustannie powstają nowe przepisy na ich wykorzystanie, ale tak naprawdę wyśmienicie smakuja pod każdą postacią. Wykonanie sorbetu na bazie truskawek, to czysta przyjemność i rozkosz dla podniebienia. Powstały ze skrzyżowania dwóch odmian poziomek, dzięki czemu kryją również w swym wnętrzu bogactwo witamin i soli mineralnych, w tym życiodajnego potasu, który pełni kluczową rolę w ludzkim organizmie. To jeden z najważniejszych elektrolitów, odpowiadający m.in. za prawidłową pracę mięśni, regulację gospodarki wodnej, utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej oraz prawidłowego ciśnienia krwi. Zwłaszcza podczas upalnego lata jesteśmy szczególnie narażeni na utratę tego drogocennego pierwiastka, gdyż jest on wydalany z moczem i potem. Dlatego ważna jest profilaktyka i nieustannie uzupełnianie jego niedoborów, np. w postaci owoców, które są doskonałym źródłem tego makroelementu. Bogate w potas sorbety możemy komponować ponadto z: bananów, melonów, kiwi, porzeczek, grejpfrutów, agrestu, czereśni czy moreli.

W upalne dni każdy potrzebuje ochłody. Idealnie sprawdzą się w tej roli orzeźwiające owocowe sorbety, które są smacznym i zdrowym letnim przysmakiem, obfitującym w witaminy i sole mineralne. Zwłaszcza samodzielnie wykonane będą cieszyć się ogromnym powodzeniem wśród wszystkich członków rodziny.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *