wodacz1-katelin2

Wszystko co chcielibyśmy wiedzieć o wodzie cz. II

W naszym poprzednim artykule zasygnalizowaliśmy jak duże znaczenie dla naszego organizmu ma woda. Opisaliśmy też od jakich czynników zależy zapotrzebowanie człowieka na ten ważny składnik.

Czym jest termoregulacja?

W dzisiejszym wpisie bardziej szczegółowo zajmiemy się podstawową funkcją wody w organizmie, jaką jest udział w procesach termoregulacji. Co to w ogóle jest za zjawisko? Otóż, jest to zdolność do utrzymania właściwej i stałej temperatury ciała, pomimo zmieniających się warunków otoczenia, w jakich w danym momencie przebywamy. Proces ten związany jest z nieustanną wymianą ciepła za pośrednictwem kilku, ważnych mechanizmów np. przewodzenia, konwekcji (czyli wymiany ciepła pomiędzy cząsteczkami powietrza lub wody, które po zetknięciu się z ciepłą skórą ulegają ogrzaniu i unoszą się do góry), promieniowania (emisji ciepła wyprodukowanego w organizmie ludzkim) czy w końcu wydzielania potu i parowania.

Oddawanie ciepła

Powyższe mechanizmy składają się na tzw. suchą wymianę ciepła która może stanowić około 70 procent całej utraty energii cieplnej. Ale co ważne – tylko w suchym i chłodnym otoczeniu. Jeśli bowiem temperatura ciała przekracza 35 stopni (przy wilgotności na poziomie 50-70 proc.) oddawanie ciepła jest możliwe wyłącznie poprzez parowanie potu z powierzchni skóry. W tym przypadku bardzo istotną, jak nie najważniejszą rolę pełni właśnie woda, czyli nasz „milczący składnik pokarmowy”.

Funkcja potu

Nasilone i długotrwałe pocenie się w warunkach podwyższonej ciepłoty ciała grozi tzw. odwodnieniem. Objawia się ono nie tylko nadmierną utratą wody, ale również istotnych składników mineralnych jak np. sodu, magnezu czy potasu. Może wówczas dojść nie tylko do obniżenia sprawności podczas wysiłku, ale również zaburzeń w funkcjonowaniu całego organizmu, począwszy od układu krążenia, na całym metabolizmie kończąc.

Przewodnienie, czy to możliwe?

Sytuacją odwrotną do odwodnienia jest tzw. przewodnienie. Tak, tak – badania wskazują, że taki stan również istnieje. Na przykład w 1985 r. opublikowano wyniki badań czterech sportowców, u których potwierdzono bardzo niskie stężenie jonów sodu (czyli tzw. hiponatremię) spowodowany nadmiernym spożyciem płynów i zatrzymaniem wody w organizmie. Stan ten określano nawet zatruciem wodnym. Należy jednak pamiętać, że przewodnienie wcale nie musi być konsekwencją niewłaściwej (w tym kontekście – nadmiernej) podaży płynów, ale może być związany z procesem chorobowym toczącym się w naszym organizmie. Może ono towarzyszyć niewydolności krążenia, nadciśnieniu tętniczemu czy chorobom nerek.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *