Żyj zdrowo – brokuły

Ze względu na bogactwo skadników odżywczych zaliczane do superżywności. Sprawdź, co kryją w sobie brokuły.

Warzywa te wywodzą się z rejonu Morza Śródziemnego. Uprawiane były już przez starożytnych Rzymian i Greków. Do Polski sprowadziła je w XVI wieku królowa Bona.

Brokuł to bliski krewniak kapusty i kalafiora. Najprawdopodobniej powstał z dzikiej kapusty na skutek przekształcenia kwiatostanu.  Smak jednak ma delikatniejszy niż kalafior i bliższy szparagom. „Zielone kalafiory” są skarbnicą substancji odżywczych. Zawierają m. in. potas (385 mg/100 g). Pierwiastek ten kontroluje ciśnienie tętnicze krwi i zapobiega problemom z układem krążenia.

Białko w diecie sportowca

Powszechnie występująca opinia, że w diecie sportowej należy zawrzeć znaczne ilości białka, stanowi jedynie mało merytoryczne uogólnienie. W pierwszej kolejności należy zaznaczyć, że białko białku nierówne. Pod względem chemicznym białka ...
Czytaj Dalej

Brokuły to także dobre źródło witamin. Jedną z nich jest witamina C, która m. in. wspomaga układ  immunologiczny. Jest ona również przeciwutleniaczem (antyoksydantem). Oznacza to, że chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jedząc brokuły, dostarczysz organizmowi także witaminy K. Jest ona potrzebna w procesie krzepnięcia krwi i dla prawidłowego funkcjonowania układu kostnego. Zawierają one także rekordową ilość kwasu foliowego, niezbędnego m. in. dla kobiet przed ciążą, w trakcie jej trwania oraz w czasie karmienia piersią.

Kolejnym ważnym składnikiem znajdującym się w „zielonym kalafiorze” jest beta-karoten. Podobnie jak witamina C jest on antyoksydantem. Beta-karoten przekształcany jest przez nasz organizm w witaminę A. Pomaga ona m. in. zachować dobry wzrok oraz prawidłowy stan skóry i błon śluzowych. Wpływa także na rozwój i funkcjonowanie układu odpornościowego.

W brokułach znajdziesz też magnez, sód, wapń, fosfor oraz krwiotwórcze żelazo. Poza udziałem w produkcji czerwonych krwinek, żelazo stymuluje odporność oraz pomaga w zmniejszaniu uczucia zmęczenia i znużenia.

Jedzenie brokułów sprzyja zachowaniu dobrego wzroku. Zawierają bowiem luteinę i zeaksantynę, które zmniejszają ryzyko rozwoju schorzeń oczu (np. zwyrodnienie plamki żółtej). Włącz je do swego menu, również ze względu na zawartość sulforafanu, czyli związku o działaniu przeciwnowotworowym.

Dzięki sporej ilości błonnika i niskiej kaloryczności, brokuły zmniejszyć mogą ryzyko wystąpienia problemów z układem pokarmowym. Wspomagają też trawienie. W związku z tym zalecane są w różnego rodzaju dietach odchudzających.

„Zielone kalafiory” znane są z szerokiego zastosowania w kuchni. Przyrządzać z nich możesz smaczne zupy, sosy,kremy, a także sałatki i dipy.

Aby wydobyć z nich pełnię zdrowia, najlepiej jeść je na surowo. Jeśli jednak zdecydujesz się na podanie brokułów na ciepło, polecamy gotowanie na parze. Nie pozbawisz ich wtedy składników odżywczych.

Dobra dieta – Jaką dietę wybrać i co jeść, aby być zdrowym?

Bardzo dużo osób pyta, jaką wybrać dietę? Wśród natłoku informacji oraz różnych dostępnych diet i produktów bardzo łatwo się zgubić. Z reguły ludzie nie wiedza co jeść, aby ...
Czytaj Dalej

Jak tracimy potas?

O potasie, jako pierwiastku niezbędnym do prawidłowego funkcjonowaniu naszego organizmu, pisaliśmy już nie raz. Jak ustrzec się przed jego utratą? Czy Tobie także grozi jego niedobór? ...
Czytaj Dalej

Ostatnia modyfikacja 18 września 2020