Szpinak

Choć zawartość żelaza w szpinaku jest niższa niż kiedyś przypuszczano, nadal uchodzi on za jedno z najbardziej odżywczych warzyw na świecie. Przeczytaj o jego walorach zdrowotnych.

Szpinak uprawiono już 2000 lat temu w Persji (dzisiejszy Iran). Do Europy przywieźli go w IX w. Arabowie. Zasługi w jego upowszechnianiu na starym kontynencie położyła Katarzyna Medycejska, która w szesnastym stuleciu zabrała go na dwór francuski. Ta miłośniczka „króla warzyw” pochodziła z Florencji, dlatego dania podawane na szpinaku określa się do dziś mianem „po florencku”.

Do popularyzacji tego superwarzywa w Stanach Zjednoczonych przyczynił się natomiast… bohater komiksów i kreskówek Popeye. Uważa się, że sympatyczny marynarz w pojedynkę uratował amerykański przemysł szpinakowy, za co w latach 30. ubiegłego wieku doczekał się pomnika. Popeye zwykł powtarzać, że warto jeść szpinak. Miał rację!

Szpinak ma tyle zalet, że trudno je wszystkie wymienić. Delikatne, chrupiące liście są jednym z ulubionych składników kucharzy na całym świecie. Możesz rozkoszować się ich smakiem w sałatkach albo w ulubionym koktajlu. Podniebienie ucieszysz także zupą, makaronem, pierogami czy naleśnikami ze szpinakiem. Jedząc go, odniesiesz także wiele korzyści zdrowotnych.

Znany jest przede wszystkim z wysokiej zawartości żelaza, które jest składnikiem hemoglobiny krwi i pełni ważną rolę jako nośnik tlenu w organizmie. W 100 g szpinaku znajduje się 2,8 mg żelaza. Co prawda w przeszłości uważano, że jest go więcej, ale to i tak jedno z najbogatszych w żelazo warzyw.

Sięgaj po szpinak także dlatego, że jest zasobny w witaminę C. Uczestniczy ona m. in. w podnoszeniu odporności organizmu. Jest także naturalnym przeciwutleniaczem (jednym z wielu obecnych w szpinaku), któremu przypisuje się zdolność zapobiegania i hamowania wczesnych stadiów rozwoju nowotworów.

Szpinak jest również bogatym źródłem beta-karotenu (4243 mcg/100 g). Nasz organizm przekształca go witaminę A, która także należy do przeciwutleniaczy. Działa ochronnie na organizm i jest jednym z czynników zapobiegających miażdżycy oraz powstawaniu nowotworów. Ponadto odgrywa dużą rolę w zachowaniu we właściwym stanie nabłonka skóry i błon śluzowych. Pełni też istotną funkcję w procesie widzenia. Korzystny wpływ na wzrok mają także kolejne przeciwutleniacze zawarte w szpinaku – luteina i zeaksantyna.

mikropeletka

Czym są mikropeletki?

Czym powinna charakteryzować się racjonalna, a zarazem efektywna suplementacja potasu? Parafrazując często powtarzane przez lekarzy i farmaceutów powiedzenie, że „substancje nie działają u tych, którzy ...
Czytaj Dalej

„Król warzyw” zawiera również witaminę K, która bierze udział w tworzeniu tkanki kostnej i ma działanie przeciwkrwotoczne. Szpinak to także dobre źródło witamin z grupy B oraz skarbnica kwasu foliowego. Pomaga on w prawidłowej produkcji krwi i funkcjonowaniu układu odpornościowego. Ważny jest szczególnie przed ciążą i w jej trakcie. Zmniejsza bowiem ryzyko wystąpienia wrodzonych wad ośrodkowego układu nerwowego (tzw. wad cewy nerwowej) u dziecka.

W szpinaku znajdziesz także cholinę, która zapobiega otłuszczeniu wątroby i reguluje odkładanie się tłuszczu w całym organizmie. Zielone liście są również źródłem sporej ilości manganu, magnezu, miedzi i cynku (jest kluczowy dla układu odpornościowego, wpływa także na dobrostan skóry, włosów i paznokci). Szpinak jest też zasobny w potas. W 100 g warzywa znajduje się 235 mg tego pierwiastka. Razem z sodem, potas jest odpowiedzialny w organizmie za utrzymanie ciśnienia osmotycznego w komórkach i płynach ustrojowych. Przyczynia się również do redukowania niekorzystnego działania nadmiaru sodu poprzez zmniejszenie ilości wody w organizmie. Jednocześnie pozytywnie wpływa na poprawę pracy mięśnia sercowego.

Szpinak jest również dobrym źródłem błonnika i ma niewiele kalorii (23 kcal/100 g). W związku z tym dietetycy zalecają go osobom, które muszą kontrolować wagę i poziom cholesterolu. Jego spożywanie poleca się również przy anemii i problemach trawiennych. Rekomenduje się go także dzieciom w okresie wzrostu, osobom starszym, kobietom planującym potomstwo i będącym w ciąży. Szpinak ma właściwości oczyszczające i wzmacniające, wpływa korzystnie na serce i układ nerwowy. Uważa się, że regularnie jedzony, może zmniejszyć ryzyko rozwoju niektórych nowotworów złośliwych.

Uwaga, to superwarzywo ma również pewne wady. Zawarty w nim kwas szczawiowy wiąże wapń, co sprawia, że staje się on nieprzyswajalny dla organizmu. Szczawian wapnia – powstały w wyniku wiązania wapnia przez kwas szczawiowy – jest budulcem kamieni nerkowych, dlatego szpinaku nie powinny jadać osoby z kamicą nerkową. Nie zaleca się go również chorującym na dnę moczanową.

DOMS – co to jest zespół opóźnionego bólu mięśniowego?

Każdy z nas kiedykolwiek doznał „zakwasów” po treningu lub intensywniej aktywności fizycznej. Np. po długotrwałym biegu do uciekającego… tramwaju. Nie jest to przyjemne uczucie. Jednak ...
Czytaj Dalej

Awokado – pochodzenie, właściwości, bogactwo potasu

Owoc znany od tysiącleci Smaczliwka wdzięczna, bądź awokado właściwe to gatunek wiecznie zielonego drzewa rodzącego zielone przypominające kształtem gruszkę owoce. Owoce awokado dojrzewają na drzewie ...
Czytaj Dalej

Ostatnia modyfikacja 18 września 2020

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *