Matcha – zielona sproszkowana herbata

25.04.2019
ok. 3 min
matchakatelin

W Japonii herbata matcha jest używana i niezwykle ceniona za swoje właściwości zdrowotne od setek lat. Nazywana „eliksirem zdrowia” jest wykorzystywana w tradycyjnej ceremonii parzenia herbaty chanoyu. Matcha jest zieloną, sproszkowaną herbatą otrzymywaną z dobrze znanego gatunku tenchy.

Skład pełen minerałów

Tym co wyróżnia ją spośród innych herbat jest proces jej otrzymywania, który sprawia, że jest ona bogata w aminokwasy i przeciwutleniacze, a także minerały (potas, wapń, żelazo) i witaminy A i C. Krzewy herbaciane na 2-3 tygodnie przed zbiorami osłania się przed słońcem bambusowymi matami w celu opóźnienia wzrostu. Dzięki temu liście uzyskują jasny, zielony kolor i są delikatniejsze. Następnie zbierane ręcznie liście, po ususzeniu, mieli się na puder. Proces otrzymywania matchy nie uległ zmianie od setek lat, a jego pracochłonność wpływa na jej cenę. Dlatego matcha jest uważana za towar ekskluzywny. Pomimo tego obecnie cieszy się coraz większą popularnością na całym świecie. Prawdopodobnie jest to spowodowane dobroczynnym wpływem na organizm.

Matcha na zdrowie

Korzyści prozdrowotne matchy, które zostały potwierdzone badaniami wynikają z obecności polifenoli – przeciwutleniaczy, których jest dziesięciokrotnie więcej niż w zwykłej zielonej herbacie. Na szczególną uwagę zasługuje galusan epigallokatechiny EGCG, który zapobiega powstawaniu reaktywnych form tlenu jakimi są wolne rodniki i nadtlenki. Jak dobrze wiemy prowadzą one do uszkodzeń na poziomie komórkowym naszego ciała, również materiału genetycznego. Tym samym przyczyniają się do rozwoju wielu chorób przewlekłych, degeneracyjnych, nowotworów, przyśpieszają proces starzenia organizmu. Obecne w matchy antyoksydanty neutralizują wolne rodniki, spowalniają procesy starzenia, usuwają z organizmu metale ciężkie, dodają energii. Ponadto działają przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Wspierają nasz układ odpornościowy. Jak pokazują badania obecny w matchy EGCG wykazuje zdolność blokowania rozwoju komórek nowotworowych. Naukowcy wskazują na związek pomiędzy regularnym piciem matchy, a zmniejszonym ryzykiem rozwoju nowotworów układu pokarmowego. Według ustanowionej skali ORAC (Zdolność Absorpcji Rodników Tlenu), która pokazuje stężenie przeciwutleniaczy w różnych produktach, matcha ze swoimi 1573 jednostkami plasuje się wysoko na skali, zostawiając w tyle inne produkty np. jagody goji, owoce granatu czy borówki.

Źródło idealnie wyważonej energii

Jednak matcha to nie tylko przeciwutleniacze. Obecna w liściach L-teanina jest aminokwasem, którego zawartość zwiększa się w liściach w wyniku procesu zacieniania przed zbiorami. L-teanina redukuje poziom stresu i działa relaksująco. Wpływa pozytywnie na pracę mózgu poprawiając pamięć i koncentrację. Wraz z obecną w matchy kofeiną dodaje energii, poprawia nastrój, pracę umysłową, ale jednocześnie ułatwia skupienie i uspokojenie nerwów co potwierdziły liczne badania. Bardzo często matchę określa się jako źródło idealnie wyważonej energii. Pita rano pobudza umysł i jednocześnie relaksuje ciało nie powodując charakterystycznego dla kawy nerwowego pobudzenia.

Bogactwo potasu

Herbata matcha jest również produktem bogatym w potas, który jest niezbędny do zachowania równowagi w gospodarce wodno-elektrolitowej organizmu. Pierwiastek ten zapewnia prawidłowe przekazywanie impulsów elektrycznych, które gwarantują sprawną pracę naszego serca, mięśni i układu nerwowego. Obecność w matchy potasu niezbędnego w regulacji ciśnienia tętniczego krwi wpływa na jego obniżenie. Pozytywnie oddziałuje na pracę serca chroniąc je przed zaburzeniami rytmu czy niewydolnością.

Warto wiedzieć

Na koniec warto wspomnieć, że matcha obniża poziom glukozy i trójglicerydów we krwi. Pomaga spalić nadmiar kalorii przy regularnym piciu i ułatwia odchudzanie. Sprawdza się w przypadku osób starających się stracić zbędne kilogramy jako dodatek do diety i regularnych ćwiczeń.

Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

13.10.2021
ok. 4 min

Dieta dla sportowców – porady i zalecenia

Dla sportowców i osób aktywnych fizycznie odpowiedni program żywieniowy ma bardzo duże znaczenie. Sposób odżywiania się jest istotny bez względu na uprawianą dyscyplinę oraz częstotliwość treningów. Przede wszystkim dieta dla sportowca powinna zawierać odpowiednie ilości witamin oraz minerałów. Natomiast ilość węglowodanów i białka w diecie zależy od indywidualnego zapotrzebowania na kalorie oraz rodzaj dyscypliny sportowej. […]

16.09.2021
ok. 3 min

Magnez a zmęczenie

Magnez należy do pierwiastków, których właściwe stężenie w organizmie warunkuje prawidłowe funkcjonowanie wielu układów – wśród których szczególnie wyróżnia się układ nerwowy i mięśniowy. To właśnie wpływ magnezu na układ nerwowy sprawia, że specyfik ten znalazł zastosowanie w walce z sennością i zmęczeniem. W jaki sposób jednak magnez wpływa na witalność organizmu? Czy może on […]

13.08.2021
ok. 3 min

Niskie ciśnienie krwi a sport

W odróżnieniu od nadciśnienia – które jest nie tylko wyjątkowo niebezpieczne dla zdrowia, ale też występuje dużo częściej – osoby o niskim ciśnieniu są stosunkowo zdrowe. Dopiero znaczny spadek ciśnienia sprawia zagrożenie zdrowia, a nawet życia. W takim stanie osoba o obniżonym ciśnieniu zaznaje uczucia zmęczenia i zawrotów głowy, wynika to ze zbyt małego natlenienia […]

obliczapotasukatelin
15.05.2019
ok. 4 min

Jaką rolę odgrywa potas w organizmie człowieka?

Potas należy do głównych makroelementów naszego organizmu, a jego rola w prawidłowym funkcjonowaniu jest nieoceniona. Obecnie poziom wiedzy na temat tego pierwiastka i funkcji jakie pełni jest coraz obszerniejszy. Każdy z nas jest w stanie wymienić jego główne zadania w ustroju. W czym ten pierwiastek nam pomaga, do czego jest niezbędny. Problemy z ciśnieniem krwi […]

ukladnerwowykatelin
25.03.2019
ok. 2 min

Rola magnezu dla właściwego funkcjonowania serca i układu nerwowego

Obecność magnezu w naszym organizmie ma fundamentalne znaczenie dla jego prawidłowego funkcjonowania. Wraz z potasem, sodem i wapniem należy on do czterech głównych kationów naszego organizmu. Natomiast jako jon wewnątrzkomórkowy ilościowo ustępuje miejsca jedynie potasowi. Szacuje się, że w ciele dorosłej, ważącej 70 kg osoby znajduje się ok. 22-26 g magnezu. Magnez obecny jest w […]