W Japonii herbata matcha jest używana i niezwykle ceniona za swoje właściwości zdrowotne od setek lat. Nazywana „eliksirem zdrowia” jest wykorzystywana w tradycyjnej ceremonii parzenia herbaty chanoyu. Matcha jest zieloną, sproszkowaną herbatą otrzymywaną z dobrze znanego gatunku tenchy.
Skład pełen minerałów
Tym co wyróżnia ją spośród innych herbat jest proces jej otrzymywania, który sprawia, że jest ona bogata w aminokwasy i przeciwutleniacze, a także minerały (potas, wapń, żelazo) i witaminy A i C. Krzewy herbaciane na 2-3 tygodnie przed zbiorami osłania się przed słońcem bambusowymi matami w celu opóźnienia wzrostu. Dzięki temu liście uzyskują jasny, zielony kolor i są delikatniejsze. Następnie zbierane ręcznie liście, po ususzeniu, mieli się na puder. Proces otrzymywania matchy nie uległ zmianie od setek lat, a jego pracochłonność wpływa na jej cenę. Dlatego matcha jest uważana za towar ekskluzywny. Pomimo tego obecnie cieszy się coraz większą popularnością na całym świecie. Prawdopodobnie jest to spowodowane dobroczynnym wpływem na organizm.
Matcha na zdrowie
Korzyści prozdrowotne matchy, które zostały potwierdzone badaniami wynikają z obecności polifenoli – przeciwutleniaczy, których jest dziesięciokrotnie więcej niż w zwykłej zielonej herbacie. Na szczególną uwagę zasługuje galusan epigallokatechiny EGCG, który zapobiega powstawaniu reaktywnych form tlenu jakimi są wolne rodniki i nadtlenki. Jak dobrze wiemy prowadzą one do uszkodzeń na poziomie komórkowym naszego ciała, również materiału genetycznego. Tym samym przyczyniają się do rozwoju wielu chorób przewlekłych, degeneracyjnych, nowotworów, przyśpieszają proces starzenia organizmu. Obecne w matchy antyoksydanty neutralizują wolne rodniki, spowalniają procesy starzenia, usuwają z organizmu metale ciężkie, dodają energii. Ponadto działają przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Wspierają nasz układ odpornościowy. Jak pokazują badania obecny w matchy EGCG wykazuje zdolność blokowania rozwoju komórek nowotworowych. Naukowcy wskazują na związek pomiędzy regularnym piciem matchy, a zmniejszonym ryzykiem rozwoju nowotworów układu pokarmowego. Według ustanowionej skali ORAC (Zdolność Absorpcji Rodników Tlenu), która pokazuje stężenie przeciwutleniaczy w różnych produktach, matcha ze swoimi 1573 jednostkami plasuje się wysoko na skali, zostawiając w tyle inne produkty np. jagody goji, owoce granatu czy borówki.
Źródło idealnie wyważonej energii
Jednak matcha to nie tylko przeciwutleniacze. Obecna w liściach L-teanina jest aminokwasem, którego zawartość zwiększa się w liściach w wyniku procesu zacieniania przed zbiorami. L-teanina redukuje poziom stresu i działa relaksująco. Wpływa pozytywnie na pracę mózgu poprawiając pamięć i koncentrację. Wraz z obecną w matchy kofeiną dodaje energii, poprawia nastrój, pracę umysłową, ale jednocześnie ułatwia skupienie i uspokojenie nerwów co potwierdziły liczne badania. Bardzo często matchę określa się jako źródło idealnie wyważonej energii. Pita rano pobudza umysł i jednocześnie relaksuje ciało nie powodując charakterystycznego dla kawy nerwowego pobudzenia.
Bogactwo potasu
Herbata matcha jest również produktem bogatym w potas, który jest niezbędny do zachowania równowagi w gospodarce wodno-elektrolitowej organizmu. Pierwiastek ten zapewnia prawidłowe przekazywanie impulsów elektrycznych, które gwarantują sprawną pracę naszego serca, mięśni i układu nerwowego. Obecność w matchy potasu niezbędnego w regulacji ciśnienia tętniczego krwi wpływa na jego obniżenie. Pozytywnie oddziałuje na pracę serca chroniąc je przed zaburzeniami rytmu czy niewydolnością.
Warto wiedzieć
Na koniec warto wspomnieć, że matcha obniża poziom glukozy i trójglicerydów we krwi. Pomaga spalić nadmiar kalorii przy regularnym piciu i ułatwia odchudzanie. Sprawdza się w przypadku osób starających się stracić zbędne kilogramy jako dodatek do diety i regularnych ćwiczeń.