Dieta wspomagająca stawy

19.08.2021
ok. 3 min

Pogarszająca się kondycja stawów nie jest jedynie problemem biegaczy. Nieodpowiedni tryb życia, dieta, przesadnie stojący czy siedzący tryb pracy obciążają nasze stawy i zwiększają ryzyko wystąpienia stanów zapalnych. Jak możemy wspomagać ich zdrowie? Prócz poprawnego uprawiania sportu i unikania przeciążeń również dietą mamy szansę poprawić stan stawów – zwłaszcza tych najbardziej obciążonych.

Bóle stawów – kolejne schorzenie cywilizacyjne

Przewlekłe bóle stawów stanowią coraz częściej pojawiający się problem. Dotyczy to już nie tylko osób starszych, również biegacze i inni sportowcy zmagają się z uszkodzeniami panewek stawowych, które zwiększają ryzyko ciężkich schorzeń po kilku latach. Rosnąca sztywność stawów i malejący zakres ruchu to jedne z najczęstszych skutków przewlekłych stanów zapalnych.

Staw i jego najważniejsze elementy

Staw odpowiada za kontaktowanie się kości w formie umożliwiający ich ruch względem siebie. Zbudowany jest z dwóch powierzchni stawowych pokrytych chrząstką i ulokowanych na częściach kości stykający się ze sobą. Między nimi znajduje się płyn maziowy, który działa podobnie do smaru samochodowego – zmniejsza tarcie dwóch powierzchni stawowych. Cały staw otoczony jest kolagenową torebką stawową i więzadłami, które ograniczają go od zewnątrz. 

Najczęstsze uszkodzenia stawów

Wśród najczęściej spotykanych uszkodzeń stawów można wyróżnić jego mechaniczne wybicie, jednak nawet niewielkie mikrouszkodzenia, które nie zawsze są dostrzegalne, przez lata mogą prowadzić do poważnych komplikacji. Należą do nich przetarcie powierzchni stawowych i ubytek płynu maziowego. Oba zwiększają tarcie w obrębie stawu i prowadzą do pogarszających się stanów zapalnych, których skutkiem może być nawet ubytek kostny. 

Kolagen – kluczowy składnik stawów

Kolagen jest jednym z białek organizmu, które występują w nich w największej ilości. Buduje on większość tkanek człowieka, w dużej mierze wchodzi w skład tkanek łącznych, a przede wszystkim chrząstek i kości. Właściwy poziom kolagenu w tych tkankach – które między innymi budują najważniejsze części stawu – uodparnia je na uszkodzenia. Od czego zależy jednak produkcja kolagenu?

Sprawdź też: Pływanie i pocenie się. Czy pocimy się pływając?

Między innymi od diety. Składniki pokarmowe dostarczane naszemu organizmowi są wykorzystywane do wielu procesów, a wśród nich do wytwarzania nowych porcji kolagenu

Jakie są najważniejsze składniki wspomagajcie syntezę kolagenu

W pierwszej kolejności należy wspomnieć o białkach, a dokładniej budujących je aminokwasach. To właśnie one są wykazywane jako cegiełki do wytwarzania kolagenu. Prócz białek istotna jest również witamina C, która stanowi jeden z czynników warunkujących dojrzewanie kolagenu w tkankach. Umożliwia ona wytwarzanie silnych i grubych włókien, które opierają się uszkodzeniom. 

Nawodnienie i kondycja stawów

Wiele osób zapomina, że również właściwe nawodnienie ma ogromny wpływ na stan zdrowa stawów. Płyn maziowy znajdujący się w stawie złożony jest w dużej mierze z wody i soli mineralnych. Przewlekłe odwodnienie prowadzi do zmniejszenia objętości płynu, co skutkuje wzrostem jego lepkości i ogranicza ruch w stawie. 

Literatura:
Joseph GB, McCulloch CE, Nevitt MC, Neumann J, Lynch JA, Lane NE, Link TM. Associations Between Vitamins C and D Intake and Cartilage Composition and Knee Joint Morphology Over 4 Years: Data From the Osteoarthritis Initiative. Arthritis Care Res (Hoboken). 

Przeczytaj też:

Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

13.10.2021
ok. 4 min

Dieta dla sportowców – porady i zalecenia

Dla sportowców i osób aktywnych fizycznie odpowiedni program żywieniowy ma bardzo duże znaczenie. Sposób odżywiania się jest istotny bez względu na uprawianą dyscyplinę oraz częstotliwość treningów. Przede wszystkim dieta dla sportowca powinna zawierać odpowiednie ilości witamin oraz minerałów. Natomiast ilość węglowodanów i białka w diecie zależy od indywidualnego zapotrzebowania na kalorie oraz rodzaj dyscypliny sportowej. […]

16.09.2021
ok. 3 min

Magnez a zmęczenie

Magnez należy do pierwiastków, których właściwe stężenie w organizmie warunkuje prawidłowe funkcjonowanie wielu układów – wśród których szczególnie wyróżnia się układ nerwowy i mięśniowy. To właśnie wpływ magnezu na układ nerwowy sprawia, że specyfik ten znalazł zastosowanie w walce z sennością i zmęczeniem. W jaki sposób jednak magnez wpływa na witalność organizmu? Czy może on […]

13.08.2021
ok. 3 min

Niskie ciśnienie krwi a sport

W odróżnieniu od nadciśnienia – które jest nie tylko wyjątkowo niebezpieczne dla zdrowia, ale też występuje dużo częściej – osoby o niskim ciśnieniu są stosunkowo zdrowe. Dopiero znaczny spadek ciśnienia sprawia zagrożenie zdrowia, a nawet życia. W takim stanie osoba o obniżonym ciśnieniu zaznaje uczucia zmęczenia i zawrotów głowy, wynika to ze zbyt małego natlenienia […]

obliczapotasukatelin
15.05.2019
ok. 4 min

Jaką rolę odgrywa potas w organizmie człowieka?

Potas należy do głównych makroelementów naszego organizmu, a jego rola w prawidłowym funkcjonowaniu jest nieoceniona. Obecnie poziom wiedzy na temat tego pierwiastka i funkcji jakie pełni jest coraz obszerniejszy. Każdy z nas jest w stanie wymienić jego główne zadania w ustroju. W czym ten pierwiastek nam pomaga, do czego jest niezbędny. Problemy z ciśnieniem krwi […]

ukladnerwowykatelin
25.03.2019
ok. 2 min

Rola magnezu dla właściwego funkcjonowania serca i układu nerwowego

Obecność magnezu w naszym organizmie ma fundamentalne znaczenie dla jego prawidłowego funkcjonowania. Wraz z potasem, sodem i wapniem należy on do czterech głównych kationów naszego organizmu. Natomiast jako jon wewnątrzkomórkowy ilościowo ustępuje miejsca jedynie potasowi. Szacuje się, że w ciele dorosłej, ważącej 70 kg osoby znajduje się ok. 22-26 g magnezu. Magnez obecny jest w […]