Picie kawy jest najczęstszym porannym rytuałem większości ludzi na całym świecie. Jako jeden z najbardziej popularnych napojów na świecie, jest ceniona nie tylko ze względu na aromat, ale również ze względu na pobudzające działanie. Jednak na tym się nie kończy jej magiczna moc. Picie kawy ma pozytywny wpływ na zdrowie, ponieważ oprócz kofeiny kawa zawiera wiele innych substancji. Dlatego warto wiedzieć, jakie korzyści niesie za sobą picie (w odpowiednich ilościach) kawy.
Regularne picie kawy może wydłużać życie
Badania opublikowane w Annals of Internal Medicine sugerują, że dzienne picie trzech filiżanek kawy ma pozytywny wpływ na zdrowie i może wydłużyć życie, zmniejszając ryzyko śmierci z powodu kilku schorzeń, w tym chorób serca. Jednak mechanizm i wpływ kawy na starzenie się nie są jeszcze w pełni poznane i potrzebne są dalsze badania.
Kawa może przyspieszać metabolizm i przyspieszać spalanie tłuszczu
Picie kawy ma pozytywny wpływ na zdrowie ze względu na to, że picie kawy wspomaga odchudzanie. Wyniki badań sugerują, że kofeina poprawia kontrolę wagi poprzez przyspieszenie metabolizmu i spalanie tłuszczu. Dlatego naukowcy spekulują, że kofeina może być obiecująca w leczeniu otyłości. Istnieją również podejrzenia, że te właściwości z czasem tracą efekt u tych, którzy pija regularnie kawę.
Posiłek po wysiłku jest bardzo istotny. Warto wiedzieć, co jeść przed i po treningu. Intensywne treningi stanowią tylko połowę sukcesu na drodze do wymarzonej sylwetki. Odżywianie po treningu
Niezaprzeczalny wpływ kawy na wydolność umysłową i kondycję fizyczną
Kawa zyskała popularność przede wszystkim dzięki swoim właściwościom energetyzującym, które nadawane są przez obecną w kawie i jej przetworach kofeinie – substancji wydzielanej przez liczne rośliny. Po wypiciu kawy kofeina jest wchłaniana do krwioobiegu i wraz z krwią trafia do mózgu, w którym blokuje receptory wykrywające adenozynę – substancję wydzielaną przez zmęczony mózg. Blokada ta skutkuje zwiększoną produkcją innych cząstek przekazujących informacje i wzrostem pobudzenia neuronów.
Przeprowadzono wiele badań analizujących związek między piciem kawy a ochroną przed chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak demencja i choroba Alzheimera, w tym prace opublikowane w 2010, 2011 i 2015 r. Dotychczasowe wyniki są niespójne i wymagane są większe badania z dłuższymi okresami obserwacji.
Natomiast z całą pewnością kofeina stymuluje układ nerwowy, sygnalizując komórkom rozkład tkanki tłuszczowej, co prowadzi do uwolnienia kwasów tłuszczowych. Zwiększa też poziom adrenaliny we krwi. Adrenalina jest częścią reakcji „fight-or-flight” i ma za zadanie przygotować organizm do intensywnego wysiłku fizycznego.
Biorąc pod uwagę taki pozytywny wpływ kofeiny na metabolizm, udowodniono, że ona może poprawić wydolność fizyczną średnio o 11–12%.
Czy picie kawy jest dla każdego?
Czy kawa jest bezpieczna dla każdego? Kofeina jest środkiem pobudzającym i każdy inaczej na nią reaguje. Picie dużych ilości, na przykład ponad sześć filiżanek, może u niektórych osób wywoływać niepokój. Osoby wrażliwe na kofeinę lub pijące dużo napojów zawierających kofeinę mogą zgłaszać zawroty głowy, drżenie rąk i brak dobrego snu.
Ci, którzy codziennie piją dużo kawy, mogą z czasem potrzebować pić jej więcej, aby osiągnąć ten sam efekt pobudzenia. Mogą też wystąpić objawy odstawienia, jeśli nagle przestaną ją pić. Czynniki, które wpływają na to, jak dobrze przetwarzamy kofeinę, obejmują geny, wiek, płeć, czy mamy nadwagę lub choroby wątroby oraz czy jesteśmy palaczami. Inne kwestie obejmują:
- Kofeina działa moczopędnie, co może powodować szybsze wytwarzanie moczu przez organizm.
- W Wielkiej Brytanii NHS radzi kobietom w ciąży ograniczenie spożycia kofeiny do 200 mg dziennie – co odpowiada dwóm kubkom kawy rozpuszczalnej.
- Ze względu na mniejszą masę ciała i rozmiary dzieci mogą odczuwać większe skutki picia napojów zawierających kofeinę.
- Niektóre leki mogą wchodzić w interakcje z kofeiną.
Bibliografia:
Poole R, Kennedy OJ, Roderick P, Fallowfield JA, Hayes PC, Parkes J. Coffee consumption and health: umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes. BMJ. 2017;359:j5024.
Wikoff D, Welsh BT, Henderson R, Brorby GP, Britt J, Myers E, Goldberger J, Lieberman HR, O’Brien C, Peck J, Tenenbein M, Weaver C, Harvey S, Urban J, Doepker C. Systematic review of the potential adverse effects of caffeine consumption in healthy adults, pregnant women, adolescents, and children. Food Chem Toxicol. 2017 Nov;109(Pt 1):585-648. doi: 10.1016/j.fct.2017.04.002. Epub 2017 Apr 21. PMID: 28438661.
Doepker C, Franke K, Myers E, Goldberger JJ, Lieberman HR, O’Brien C, Peck J, Tenenbein M, Weaver C, Wikoff D. Key Findings and Implications of a Recent Systematic Review of the Potential Adverse Effects of Caffeine Consumption in Healthy Adults, Pregnant Women, Adolescents, and Children. Nutrients. 2018 Oct 18;10(10):1536. doi: 10.3390/nu10101536. PMID: 30340340; PMCID: PMC6212940.
Harpaz E, Tamir S, Weinstein A, Weinstein Y. The effect of caffeine on energy balance. J Basic Clin Physiol Pharmacol. 2017 Jan 1;28(1):1-10. doi: 10.1515/jbcpp-2016-0090. PMID: 27824614.
Doherty M, Smith PM. Effects of caffeine ingestion on exercise testing: a meta-analysis. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2004 Dec;14(6):626-46. doi: 10.1123/ijsnem.14.6.626. PMID: 15657469.
Doherty, M. and Smith, P.M., 2005. Effects of caffeine ingestion on rating of perceived exertion during and after exercise: a meta‐analysis. Scandinavian journal of medicine & science in sports, 15(2), pp.69-78.
Przeczytaj też: