piecproduktowpotaskatelin

5 produktów o wysokiej zawartości potasu

Na pytanie, w jakich owocach i warzywach można znaleźć potas z pewnością większość z nas odpowiedziałaby, że w pomidorach i bananach. Rzeczywiście, jeśli wymienimy te właśnie produkty z całą pewnością nie miniemy się z prawdą, jednak… musimy pamiętać, że lista źródeł tego istotnego minerału jest znacznie bardziej obszerna. Warto o tym pamiętać, opracowując dietę, w której potas ma odgrywać istotną rolę. Jakie to produkty? Wybraliśmy 5, które naszym zdaniem są godne uwagi.

Awokado

Zanim przejdziemy do wyszczególnienia zalet tego egzotycznego owocu, wytłumaczymy skąd wzięła się jego oryginalna nazwa. Otóż, awokado to inaczej ahuacuatl. To zaś w języku Azteków oznaczało drzewo z jądrami. W tym przypadku dawni mieszkańcy Ameryki mieli na myśli wiecznie zielone drzewo, na którym rozmieszczone były w parach owoce. To z kolei sugerowało im podobieństwo do męskiej anatomii. Ale okazało się, że awokado nie jest znane wyłącznie jako źródło męskiej witalności, ale także jako owoc cenny w kontekście układu krążenia. A to za sprawą minimalnej ilości sodu, dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych i oczywiście potasu.

Daktyle

Właściwości daktyli najbardziej doceniają mieszkańcy krajów arabskich, określając je jako „chleb życia”, a palmę, z której pochodzą jako „drzewo życia”. Czym, zarówno świeże, jak i suszone daktyle zasłużyły sobie na tak zaszczytny tytuł? To powodu dużej ilości cukrów prostych – ważnych dla osób intensywnie trenujących lub pracujących fizycznie, błonnika (owoce suszone zawierają go więcej niż świeże) – najważniejszego składnika dla osób cierpiących na zaparcia, oraz związków mineralnych, wśród których zdecydowanie na pierwszy plan wysuwa się potas.

Orzechy

Ale konkretnie które? Jak wskazują dane dostarczające wiedzy z zakresu zawartości poszczególnych składników pokarmowych w produktach spożywczych, najwięcej potasu, bo aż 1100 mg (w 100 g produktu) zawierają orzechy pistacjowe. Ponad 2-krotnie prześcigają one pod tym względem orzechy włoskie, które zawierają „tylko” ok. 500 g tego ważnego minerału.

Melasa

Mało kto wie, ale to nie banany czy pomidory zawierają najwięcej potasu, ale… melasa, czyli produkt uboczny wytwarzania (rafinacji) cukru (np. trzcinowego, winogronowego pochodzącego z buraków cukrowych czy mączki chleba świętojańskiego). Samo słowo „melasa” wywodzi się z łaciny i oznacza „przypominający miód”. Pomimo, że produkt ten jest kaloryczny (nie należy więc spożywać go w nadmiarze), zawiera sporo cennych składników odżywczych. Oprócz potasu (100 g produktu – w zależności od rodzaju i pochodzenia – może zawierać aż 2400 mg tego minerału), cechuje się dużą zawartością wapnia, żelaza, magnezu i fosforu.

Pieczone ziemniaki

Pomimo sporych zmian, jakie w ostatnich latach dokonały się na stołach Polaków, ziemniaki nadal posiadają bardzo duże znaczenie w rodzimej kuchni. I to dobrze, ponieważ są lekkostrawne (nie zawierają tłuszczu!) oraz cechują się dużą zawartością magnezu, potasu i witaminy C (zawierają jej 5 razy więcej niż jabłka). Aby ziemniaki nie straciły swoich właściwości, zamiast ugotować warto je upiec. Ważne jest również to, czy są stare czy młode – w przypadku potasu, więcej tego pierwiastka zawierają bowiem te pierwsze.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *