papayajkatelin

Jak pachnie papaja?

Rosnący w klimacie tropikalnym melonowiec właściwy, nazywany zwyczajowo papają na pierwszy rzut oka nie zwraca na siebie uwagi. Ta bylina o drzewiastym i nierozgałęzionym pokroju złożonym z jednego pędu rośnie do wysokości około 10 metrów. Na szczycie rośliny wyrastają spore liście, spomiędzy których roślina wytwarza drobne i niepozorne kwiatostany. Roślina jest dwupienna, to znaczy, że kwiaty męskie zebrane w niewielkie grona występują na osobnej roślinie niż kwiaty żeńskie. Te ostatnie zazwyczaj wyrastają pojedynczo lub po 2- 3 sztuki bezpośrednio z łodygi. Po zapyleniu roślina żeńska wytwarza owoce kształtem przypominające gruszkę, lecz znacznie od niej większe.
Na uwagę zasługuje zapach kwiatów melonowca właściwego. Wystarczy dodać, że ekstrakt z kwiatów tej rośliny wykorzystywany jest do produkcji perfum. Zebrane w grona drobne męskie kwiatostany wytwarzają niezwykle przyjemną słodką i zarazem świeżą woń, a każdy, kto spędzał wakacje w ciepłych krajach i poczuł zapach tych niepozornych kwiatów z pewnością zrozumie dlaczego poświęca im się tyle uwagi.

Lekko wydłużone owoce zaliczane do grupy jagodowych, pojawiają się już w pierwszym roku wegetacji, a w przypadku starszych roślin mogą osiągać nawet 30-40 cm długości. Skórka owocu wraz z dojrzewaniem zmienia barwę z zielonej na ciemno żółtą lub pomarańczową.

Bogate źródło potasu

Dojrzałe owoce melonowca właściwego stanowią bogaty w witaminy i składniki mineralne surowiec wykorzystywany w kuchni, medycynie naturalnej oraz kosmetyce. Papaja to nie tylko unikalny słodki i jednocześnie odświeżający smak tropikalnego owocu. Miąższ charakteryzuje się wysoką zawartością witamin A,C,E i K, przeciwutleniaczy, roślinnego enzymu papainy wspomagającego trawienie białek oraz składników mineralnych jak wapń, magnez, fosfor i stabilizujący funkcjonowanie organizmu potas (około 180 mg w 100 g owocu).

Dodatek do diety

Urozmaicenie diety za pomocą owoców papai dostarczy przyjemnych doznań smakowych, świeży miąższ owocu charakteryzuje się także przyjemnym zapachem oraz zapewni uzupełnienie jednego z kluczowych składników mineralnych. To właśnie potas, jako minerał stymulujący przewodnictwo elektryczne na poziomie komórkowym, wspomagający pracę serca i mięśni, stabilizujący poziom nawodnienia komórek i ciśnienie krwi jest minerałem bez którego organizm człowieka nie mógłby funkcjonować prawidłowo.

A to pestka!

Kolejnym atutem papai są jej jadalne pikantne nasiona. Pestek ukrytych we wnętrzu owocu można używać jako pikantnej przyprawy (może zastąpić pieprz). Ziarna zawierają enzymy przyspieszające procesy trawienne, pomagają w usuwaniu toksyn z ustroju oraz działają przeciwpasożytniczo.
Spożywanie owoców papai zapewni nie tylko uzupełnienie niezbędnych składników odżywczych, ale dostarczy konsumentowi ciekawych doznań smakowych i zapachowych, zatem warto aby ten egzotyczny owoc stał się nową kuchenną inspiracją.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *