papayajkatelin

Jak pachnie papaja?

Rosnący w klimacie tropikalnym melonowiec właściwy, nazywany zwyczajowo papają na pierwszy rzut oka nie zwraca na siebie uwagi. Ta bylina o drzewiastym i nierozgałęzionym pokroju złożonym z jednego pędu rośnie do wysokości około 10 metrów. Na szczycie rośliny wyrastają spore liście, spomiędzy których roślina wytwarza drobne i niepozorne kwiatostany. Roślina jest dwupienna, to znaczy, że kwiaty męskie zebrane w niewielkie grona występują na osobnej roślinie niż kwiaty żeńskie. Te ostatnie zazwyczaj wyrastają pojedynczo lub po 2- 3 sztuki bezpośrednio z łodygi. Po zapyleniu roślina żeńska wytwarza owoce kształtem przypominające gruszkę, lecz znacznie od niej większe.
Na uwagę zasługuje zapach kwiatów melonowca właściwego. Wystarczy dodać, że ekstrakt z kwiatów tej rośliny wykorzystywany jest do produkcji perfum. Zebrane w grona drobne męskie kwiatostany wytwarzają niezwykle przyjemną słodką i zarazem świeżą woń, a każdy, kto spędzał wakacje w ciepłych krajach i poczuł zapach tych niepozornych kwiatów z pewnością zrozumie dlaczego poświęca im się tyle uwagi.

Lekko wydłużone owoce zaliczane do grupy jagodowych, pojawiają się już w pierwszym roku wegetacji, a w przypadku starszych roślin mogą osiągać nawet 30-40 cm długości. Skórka owocu wraz z dojrzewaniem zmienia barwę z zielonej na ciemno żółtą lub pomarańczową.

Bogate źródło potasu

Dojrzałe owoce melonowca właściwego stanowią bogaty w witaminy i składniki mineralne surowiec wykorzystywany w kuchni, medycynie naturalnej oraz kosmetyce. Papaja to nie tylko unikalny słodki i jednocześnie odświeżający smak tropikalnego owocu. Miąższ charakteryzuje się wysoką zawartością witamin A,C,E i K, przeciwutleniaczy, roślinnego enzymu papainy wspomagającego trawienie białek oraz składników mineralnych jak wapń, magnez, fosfor i stabilizujący funkcjonowanie organizmu potas (około 180 mg w 100 g owocu).

Dodatek do diety

Urozmaicenie diety za pomocą owoców papai dostarczy przyjemnych doznań smakowych, świeży miąższ owocu charakteryzuje się także przyjemnym zapachem oraz zapewni uzupełnienie jednego z kluczowych składników mineralnych. To właśnie potas, jako minerał stymulujący przewodnictwo elektryczne na poziomie komórkowym, wspomagający pracę serca i mięśni, stabilizujący poziom nawodnienia komórek i ciśnienie krwi jest minerałem bez którego organizm człowieka nie mógłby funkcjonować prawidłowo.

A to pestka!

Kolejnym atutem papai są jej jadalne pikantne nasiona. Pestek ukrytych we wnętrzu owocu można używać jako pikantnej przyprawy (może zastąpić pieprz). Ziarna zawierają enzymy przyspieszające procesy trawienne, pomagają w usuwaniu toksyn z ustroju oraz działają przeciwpasożytniczo.
Spożywanie owoców papai zapewni nie tylko uzupełnienie niezbędnych składników odżywczych, ale dostarczy konsumentowi ciekawych doznań smakowych i zapachowych, zatem warto aby ten egzotyczny owoc stał się nową kuchenną inspiracją.

Ostatnia modyfikacja 29 kwietnia 2019

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *