Melony

Słodkie i soczyste „miękkie jabłka” są bogate w wiele związków, witamin i składników mineralnych kluczowych dla naszego zdrowia. Sprawdź jakich.

Melon należy do wielkiej rodziny dyniowatych. Jest „kuzynem” ogórka. Pochodzi z tropikalnych obszarów Afryki i środkowej Azji, a jego liczne odmiany są powszechnie uprawiane w ciepłych regionach świata.

Jest nie tylko smaczny, ale i pełen składników odżywczych. Właściwości zdrowotne melona wiążą się m. in. z wysoką zawartością beta-karotenu (prowitaminy A). Witamina A chroni organizm przed przedwczesnym starzeniem i chorobami powodowanymi przez wolne rodniki. Jest jednym z czynników zapobiegających miażdżycy i powstawaniu nowotworów. Ma także zasadnicze znaczenie dla prawidłowego wzroku. Jest też potrzebna do utrzymania zdrowej skóry i błon śluzowych.

woman broken down

Objawy niedoboru witaminy B6

Zdecydowana większość ludzi spożywa w swojej diecie wystarczające ilości witaminy B6. Niektórzy jednak są narażeni na niedobory tej witaminy, przez co mogą grozić im poważne ...
Czytaj Dalej

Melony zawierają również witaminy: E i z grupy B, w tym kwas foliowy. Są też zasobne w witaminę C, która uczestniczy m. in. w podnoszeniu odporności organizmu. To także naturalny przeciwutleniacz, któremu przypisuje się zdolność zapobiegania i hamowania wczesnych stadiów rozwoju nowotworów.

Ponadto w melonach znajdziesz wapń, fosfor, magnez, mangan i krwiotwórcze żelazo. Są one także bogate w potas (100 g świeżej masy melona zawiera 382 mg tego „pierwiastka życia”). Potas pomaga m. in. w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej i udaru mózgu. Melon to także dobre źródło antyoksydantów, takich jak luteina, kryptoksantyna i zeaksantyna. Ta ostatnia m. in. chroni oczy przed promieniowaniem ultrafioletowym, przez co zapobiega utracie wzroku.

Ze względu na zawartość żelaza i kwasu foliowego, jedzenie melona może pomagać w walce z anemią. Jego spożywanie zaleca się także w stwardnieniu tętnic, chorobach wątroby i nerek oraz podczas rekonwalescencji po długich chorobach. Melon ma też właściwości przeczyszczające. Wykazuje również działanie przeciwzakrzepowe.

Melony mają niewiele kalorii i zawierają sporo błonnika. Warto wiedzieć, że odmiany kantalupa i honeydew należą do „czystej piętnastki”, czyli do warzyw i owoców, które wchłaniają najmniejsze ilości pestycydów. Listę piętnastu najczystszych produktów co roku publikuje amerykańska organizacja non-profit Environmental Working Group.

Miąższ melona ma ponad 90 proc. wody, dlatego dobrze gasi pragnienie. Świeże „miękkie jabłka” warto zjadać bez żadnych dodatków, aby poczuć ich pyszny, naturalny smak. Są też świetnym składnikiem sałatek, koktajli i sorbetów. Miesięcznik „Kuchnia” radzi łączyć je z serami (np. mozzarellą, fetą, gorgonzolą), owocami morza oraz wędlinami i mięsem. Klasyka to melon z szynką parmeńską, ale można go też podać z kurczakiem czy indykiem. Z melonów robi się również dżemy, konfitury i soki. Natomiast skórek smażonych w cukrze (cykaty) używa się do ozdabiania ciast i tortów.

Awokado – pochodzenie, właściwości, bogactwo potasu

Owoc znany od tysiącleci Smaczliwka wdzięczna, bądź awokado właściwe to gatunek wiecznie zielonego drzewa rodzącego zielone przypominające kształtem gruszkę owoce. Owoce awokado dojrzewają na drzewie ...
Czytaj Dalej

Ćwiczenia rozciągające, czyli fakty i mity rozciągania

Jeżeli istnieje jakaś jedna uniwersalna prawda na temat rozciągania, to mówi ona, że wszyscy powinniśmy rozciągać nasze mięśnie. W ostatnich latach znacznie zmieniło się postrzeganie ...
Czytaj Dalej

Ostatnia modyfikacja 18 września 2020

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *