Melon spadziowy lub miodowy to owoc należący do gatunku melona cucumis melo (muskmelon). Słodki miąższ spadzi jest zwykle jasnozielony, a skórka ma biało-żółty odcień. Jego rozmiar i kształt są podobne do jego krewnego, kantalupy. Melon spadziowy jest dostępny na całym świecie i można go spożywać samodzielnie lub stosować w deserach, sałatkach, przekąskach i zupach. Oto 10 zaskakujących zalet melona spadziowego.
Melon – wartości odżywcze
Melon jest nie tylko smaczny, ale i pełen składników odżywczych. Właściwości zdrowotne melona wiążą się m. in. z wysoką zawartością beta-karotenu (prowitaminy A). Witamina A chroni organizm przed przedwczesnym starzeniem i chorobami powodowanymi przez wolne rodniki. Jest jednym z czynników zapobiegających miażdżycy i powstawaniu nowotworów. Ma także zasadnicze znaczenie dla prawidłowego wzroku. Jest też potrzebna do utrzymania zdrowej skóry i błon śluzowych.
Jakie witaminy ma melon?
Melony zawierają również witaminy: E i z grupy B, w tym kwas foliowy. Są też zasobne w witaminę C, która uczestniczy m. in. w podnoszeniu odporności organizmu. To także naturalny przeciwutleniacz, któremu przypisuje się zdolność zapobiegania i hamowania wczesnych stadiów rozwoju nowotworów.
Ponadto w melonach znajdziesz wapń, fosfor, magnez, mangan i krwiotwórcze żelazo. Są one także bogate w potas (100 g świeżej masy melona zawiera 382 mg tego „pierwiastka życia”). Potas pomaga m. in. w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej i udaru mózgu. Melon to także dobre źródło antyoksydantów, takich jak luteina, kryptoksantyna i zeaksantyna. Ta ostatnia m. in. chroni oczy przed promieniowaniem ultrafioletowym, przez co zapobiega utracie wzroku.
Melon- składniki odżywcze
Ze względu na zawartość żelaza i kwasu foliowego, jedzenie melona może pomagać w walce z anemią. Jego spożywanie zaleca się także w stwardnieniu tętnic, chorobach wątroby i nerek oraz podczas rekonwalescencji po długich chorobach. Melon ma też właściwości przeczyszczające. Wykazuje również działanie przeciwzakrzepowe.
Melony mają niewiele kalorii i zawierają sporo błonnika. Warto wiedzieć, że odmiany kantalupa i honeydew należą do „czystej piętnastki”, czyli do warzyw i owoców, które wchłaniają najmniejsze ilości pestycydów. Listę piętnastu najczystszych produktów co roku publikuje amerykańska organizacja non-profit Environmental Working Group.
Sprawdź też: Produkty spożywcze bogate w magnez
Miąższ melona ma ponad 90% wody, dlatego gasi pragnienie. Świeże „miękkie jabłka” warto zjadać bez żadnych dodatków, aby poczuć ich pyszny, naturalny smak. Są też świetnym składnikiem sałatek, koktajli i sorbetów. Z melonów robi się również dżemy, konfitury i soki. Natomiast skórek smażonych w cukrze (cykaty) używa się do ozdabiania ciast i tortów.
Właściwości zdrowotne melona
Melon obniża ciśnienie krwi
Ogólnie rzecz biorąc, dieta bogata w owoce i warzywa wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem nadciśnienia i chorób serca. Mówiąc dokładniej, dieta o niskiej zawartości sodu i odpowiednie spożycie potasu mogą pozytywnie wpłynąć na regulację ciśnienia krwi. Ponieważ melon spadziowy jest owocem bogatym w sód i potas, może pomóc w utrzymaniu prawidłowego poziomu ciśnienia krwi.
Melon zawiera składniki odżywcze niezbędne dla zdrowia kości
Melon zawiera kilka składników odżywczych, które są niezbędne dla zdrowych i mocnych kości, w tym kwas foliowy, witaminę K i magnez. W szczególności melon jest dobrym źródłem kwasu foliowego -100 gramów zapewnia 5% zalecanego spożycia dziennego. Kwas foliowy jest niezbędny do rozpadu homocysteiny. Podwyższony poziom homocysteiny został powiązany ze zmniejszeniem gęstości mineralnej kości.
Chociaż potrzeba więcej badań, aby wyciągnąć ostateczne wnioski na temat związku między kwasem foliowym a zdrowiem kości, spożywanie pokarmów zawierających kwas foliowy, takich jak melon może promować zdrowe kości, zapewniając utrzymanie poziomu homocysteiny w normalnym zakresie.
Pielęgnacyjne właściwości melona
Spożywanie melona może mieć wpływ na kondycję skóry ze względu na wysoką zawartość witaminy C. Spożycie witaminy C w odpowiednich ilościach jest niezbędne do prawidłowej produkcji kolagenu, głównego białka strukturalnego, które jest niezbędne do naprawy i utrzymania zdrowej tkanki skóry. Ponadto, ponieważ witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, niektóre badania wskazują, że może ona chronić skórę przed uszkodzeniami słonecznymi.
Bibliografia
Shin, J. Y., Kim, J. M., & Kim, Y. (2013). Associations between dietary patterns and hypertension among Korean adults: the Korean National Health and Nutrition Examination Survey (2008-2010). Nutrition research and practice, 7(3), 224–232. https://doi.org/10.4162/nrp.2013.7.3.224
Perez, V., & Chang, E. T. (2014). Sodium-to-potassium ratio and blood pressure, hypertension, and related factors. Advances in nutrition (Bethesda, Md.), 5(6), 712–741. https://doi.org/10.3945/an.114.006783
Fratoni, V., & Brandi, M. L. (2015). B vitamins, homocysteine and bone health. Nutrients, 7(4), 2176–2192. https://doi.org/10.3390/nu7042176
Akbari, S., & Rasouli-Ghahroudi, A. A. (2018). Vitamin K and Bone Metabolism: A Review of the Latest Evidence in Preclinical Studies. BioMed research international, 2018, 4629383. https://doi.org/10.1155/2018/4629383
Przeczytaj też: