Potas a ciśnienie krwi

Podwyższone ciśnienie krwi podobnie jak poziom cukru we krwi czy problemy z sercem to sytuacje związane ze złym stylem życia, nieprawidłowym odżywianiem czy brakiem ruchu. Okazuje się, że tym co jest pomocne to dieta bogata w potas.

Zależność między niedoborami potasu a problemami z sercem odkryto już w latach 20. XX wieku. Zaobserwowano, że osoby z tymi problemami mają obniżony poziom tego pierwiastka w wydalanym moczu. Dalsze badania wykazały, że potas jest przeciwstawny sodowi, który jest odpowiedzialny za podwyższone ciśnienie. U osób z łagodnie lub umiarkowanie podwyższonym ciśnieniem podanie potasu skutkuje obniżeniem ciśnienia tętniczego. Im dłużej potas jest podawany tym lepsze efekty. Najlepiej przyswajalne są pierwiastki zawarte w naturalnych produktach bogatych w potas, których optymalnie zaleca się spożywać 4 razy dziennie w ilości 1kg na dobę.

Jednak w dzisiejszych czasach niezwykle trudno jest osiągnąć taką ilość w pożywieniu dlatego w przypadku zwiększonego wysiłku fizycznego, nadmiernej potliwości w czasie upałów czy po prostu niedoboru potasu w diecie wysoce wskazana jest jego suplementacja.

Literatura:
Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005
Interna Szczeklika – podręcznik chorób wewnętrznych, Medycyna Praktyczna, Kraków 2014
Medycyna Praktyczna, http://nadcisnienie.mp.pl/informacje/dietaiwysilek/show.html?id=60173, dostęp: 23.03.2017

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *