Morele

Nazywane są słonecznymi owocami. Zarówno świeże, jak i suszone są odżywczą bombą. Zobacz, dlaczego warto je jeść.

Ojczyzną moreli są Chiny, gdzie uprawiano je już ponad 4 tysiące lat temu. Do Europy trafiły z Armenii. Były tam bardzo cenionym owocem, czego dowodem jest m. in. morelowa barwa na ormiańskiej fladze. Dziś rosną w strefie klimatu umiarkowanego na wszystkich kontynentach.

Morela jest drzewkiem, które osiągać może 5-8 m wysokości. Jej owoce są kuliste lub spłaszczone, a skórka żółta lub pomarańczowa i delikatnie omszona. Miąższ bywa białawy, żółty lub pomarańczowy. Dojrzałe morele są słodkie i bardzo soczyste.

Warzywa z największą zawartością potasu

Potas pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi oraz odpowiednim funkcjonowaniu układu mięśniowego i nerwowego. Dowiedz się, które warzywa zawierają najwięcej potasu. Chrzan Wkładamy go do koszyczka wielkanocnego m. in. po to, aby ...
Czytaj Dalej

Owoce te są przede wszystkim bogatym źródłem potasu (275 mg/100 g). Odpowiada on m. in. za prawidłową pracę mięśni, regulację gospodarki wodnej organizmu oraz za utrzymanie właściwego ciśnienia krwi. Morele zawierają też beta-karoten, który jest silnym przeciwutleniaczem chroniącym Twój organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Beta-karoten przekształcany jest przez nasz organizm w witaminę A. Te słoneczne owoce dostarczą Ci również dużej dawki witaminy C, żelaza, wapnia i fosforu. Dzięki tym składnikom morele pozytywnie wpłyną na stan Twojej skóry i oczu, wspomogą walkę z anemią i podniosą odporność organizmu. Rekordowym źródłem potasu są również morele suszone (1666 mg/100 g), które zaspokoją także Twoje dzienne zapotrzebowanie na witaminę A.

Morele mają szerokie zastosowanie w kuchni. Choć najbardziej lubiane są na surowo, sprawdzają się też jako składnik wielu potraw. Dodawać je możesz deserów, ciast, knedli czy pierogów. Bardzo smaczne są także przetwory morelowe, w tym dżemy, konfitury, soki, kompoty czy likiery i nalewki. Suszone owoce wchodzą w skład mieszanek bakaliowych.

Morele są stosowane również w kosmetyce. Olej z ich nasion sprawdza się przede wszystkim w pielęgnacji skóry tłustej i trądzikowej. Z jego dodatkiem produkowane są kremy, maseczki, toniki i balsamy o właściwościach wygładzających i regenerujących. Właściwości moreli wykorzystywane są także w przemyśle perfumeryjnym. Morelowe olejki eteryczne dodawane są do świec i kadzidełek.

5 produktów i dieta o największej zawartości magnezu

Magnez jest jednym z najważniejszych dla zdrowia składników mineralnych. Wspomaga m.in. prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni oraz przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Poznaj produkty, które charakteryzują ...
Czytaj Dalej

Warzywa i owoce bogate w potas

Jak powszechnie wiadomo, warzywa i owoce są bogate w potas. Uważa się, że banany zawierają najwięcej tego pierwiastka. Jednak białe ziemniaki oraz szpinak mają dwa razy więcej potasu. Potas jako ...
Czytaj Dalej

Ostatnia modyfikacja 18 września 2020

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *