Czereśnie

Czereśnie uprawiane były już w starożytności. Dziś cenione są zarówno za walory smakowe, jak i zdrowotne. Sprawdź, dlaczego warto po nie sięgać.

Owoce te często nazywane są trześnią lub czereśnią ptasią. Pochodzą z rodziny różowatych, a ich ojczyzną jest Grecja. Choć świeżymi czereśniami możemy cieszyć się tylko w okresie letnim, później zostają pyszne przetwory.

Trześnia miała duże znaczenie w medycynie ludowej. Olejek wykonany ze zmiażdżonych pestek podawano jako środek rozkurczający. Natomiast napary z liści i kwiatów stosowano w zburzeniach pracy serca oraz schorzeniach wątroby.

Obecnie wiadomo, że czereśnie są bogate w potas (202 mg /100 g), który m. in. reguluje ciśnienie tętnicze krwi.  Zawierają również fosfor i wapń, biorące udział w procesie tworzenia kości i zębów. Znajduje się w nich także jod, krwiotwórcze żelazo, magnez, miedź, witaminy: A, C i z grupy B. Trześnia to także źródło związków o właściwościach antyoksydacyjnych (przeciwutleniających), które chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Dzięki temu zmniejszają ryzyko zachorowania na wiele chorób. Wart uwagi jest casino online fakt, iż ciemniejsze odmiany zawierają ich więcej.

Homocysteina i jej wpływ na zdrowie

Homocysteina jest niebiałkowym aminokwasem, który ma ogromny wpływ na zdrowie. Powstaje jako produkt przejściowy metabolizmu metioniny do cysteiny. Hiperhomocysteinemia jest zazwyczaj rozpoznawana jako jeden z czynników ryzyka choroby wieńcowej i miażdżycy naczyń ...
Czytaj Dalej

Wybierając czereśnie pamiętać należy, że ich smak uzależniony jest od obecności cukrów i kwasów, a im bardziej kwaśne, tym lepiej regulują pracę przewodu pokarmowego. Słodsze działają na niego łagodząco. Jedzenie czereśni zaleca się też w przypadku kamieni i piasku w nerkach, a także osobom z dną moczanową i tym, którzy chcą się jej ustrzec. Zmniejszają one bowiem ilość kwasu moczowego we krwi. Podobnie jak wiśnie odkwaszają organizm. Ważną ich rolą jest też oczyszczanie organizmu z toksyn i produktów przemiany materii. Przysłużą się też osobom cierpiącym na niedoczynność tarczycy.

Czereśnie są niskokaloryczne, mają także niski indeks glikemiczny (I = 23), a więc mogą je jeść osoby odchudzające się i chorujące na cukrzycę typu 2.

Trzeba wspomnieć, że zdrowotne właściwości mają też szypułki. Przygotowany z nich wywar, jest naturalnym środkiem odchudzającym i przeciwdziała obrzękom.

Najczęściej zajadamy się nimi na surowo. Ale można z nich też przyrządzić soki, kompoty, nalewki, konfitury, dżemy, wina i galaretki. Ususzone mogą zastąpić rodzynki.

Są też niezastąpione w świecie kosmetyków. Przyrządzone z czereśni maseczki pomagają na sińce pod oczami oraz suchą lub tłustą cerę.

Gdzie jest potas – owoce

Czy wiesz, że osoby ze zwiększonym poziomem sodu i niskim poziomem potasu są narażone na podwyższone ciśnienie krwi, co może prowadzić do chorób serca i udaru mózgu? Poznaj owoce, które ...
Czytaj Dalej

Przewlekłe niedobory potasu u osób starszych

Osoby starsze są szczególnie narażone na niedobory potasu. Dzięki nowoczesnej medycynie populacja osób starszych w krajach rozwiniętych rośnie i do 2050 roku przewiduje się jej podwojenie. Często osoby starsze ...
Czytaj Dalej

Ostatnia modyfikacja 18 września 2020

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *