Smaczliwka wdzięczna, bądź awokado właściwe to gatunek wiecznie zielonego drzewa awokado rodzącego zielone owoce awokado przypominające kształtem gruszkę. Owoce awokado dojrzewają na drzewie wyjątkowo długo, bo aż od 6 do 8 miesięcy! Dojrzały owoc awokado pod skórką skrywa zielonkawy miąższ o kremowej postaci oraz niejadalne nasiono.
Awokado to owoc czy warzywo?
Awokado to owoc. Mówiąc dokładniej, botanicy definiują awokado jako dużą jagodę z jednym nasionem.
Chociaż nie jest tak słodki jak wiele innych owoców, mieści się w definicji owocu, który jest „słodkim i mięsistym produktem drzewa lub innej rośliny, która zawiera nasiona i może być spożywana jako pokarm”
Awokado jest znane od tysiącleci
Źródła archeologiczne pokazują, że pozostałości owoców awokado znajdowano w siedzibach ludzkich 7000 lat p.n.e. co dowodzi, że surowiec posiada korzystne dla organizmu właściwości, które już pierwotny człowiek nauczył się wykorzystywać. W medycynie ludowej owoce służyły jako lekarstwo m. in. na nadciśnienie i cukrzycę.
Zdrowotne właściwości awokado
100g awokado zawiera:
- Witamina K: 26% wartości dziennej (DV)
- Foliany: 20% DV
- Witamina C: 17% DV
- Potas: 14% DV
- Witamina B5: 14% DV
- Witamina B6: 13% DV
- Witamina E: 10% DV
- Zawiera również niewielkie ilości magnezu, manganu, miedzi, żelaza, cynku, fosforu oraz witamin A, B1 (tiamina), B2 (ryboflawina) i B3 (niacyna).
Awokado zawiera zdrowe tłuszcze
Dorodne awokado zawiera bardzo niewiele cukrów prostych, za to może zawierać nawet około 50 g tłuszczu- w postaci nienasyconych kwasów tłuszczowych omega. Takie proporcje pozwalają na utrzymanie podwyższonego stężenia „dobrego” cholesterolu HDL, który zapobiega miażdżycy usuwając osiadającą na ściankach naczyń frakcję LDL czyli tzw. złego cholesterolu.
Sprawdź też: Paraliż senny – przyczyny i skutki zdrowotne.
Awokado to bogactwo witamin i minerałów. Oprócz pożądanych w organizmie zdrowych tłuszczy, owoce awokado zawierają witaminy: A, grupy B, C oraz E, zaś obfitość kwasów tłuszczowych skutecznie wspomaga przyswajanie niektórych z nich. Na uwagę zasługuje wysoka zawartość potasu – przeciętnie ok. 485 mg w 100g owocu. Dzięki temu właśnie minerałowi awokado od wieków znane było jako środek obniżający ciśnienie krwi.
Awokado zawiera więcej potasu niż banany
Potas jest składnikiem odżywczym, którego większość ludzi nie ma wystarczającej ilości. Ten składnik odżywczy pomaga w utrzymaniu gradientów elektrycznych w komórkach organizmu i spełnia różne ważne funkcje.
Awokado jest bardzo bogate w potas. 100-gramowa porcja zawiera 14% zalecanego dziennego spożycia (RDA), w porównaniu z 10% w bananach, które są typowym pokarmem bogatym w potas.
Kilka badań pokazuje, że wysokie spożycie potasu wiąże się z obniżonym ciśnieniem krwi, które jest głównym czynnikiem ryzyka zawałów serca, udarów mózgu i niewydolności nerek.
Jak dodać awokado do swojej diety?
Awokado jest pożądane w diecie ze względu na wysoką zawartość składników mineralnych wspomagających organizm, delikatny smak oraz szerokie możliwości wykorzystania produktu jako baza lub dodatek do rozmaitych dań warto uwzględnić ten powszechnie dostępny dziś owoc w naszym codziennym menu.
Awokado ma wiele zastosowań kulinarnych i jest najczęściej używane do robienia guacamole. Odbywa się to poprzez zacieranie awokado z sokiem z cytryny i dodawanie innych opcjonalnych składników, takich jak cebula, kolendra, chili i pomidory.
Awokado można również jeść na surowo i smakuje wyśmienicie z odrobiną soli i pieprzu. Stanowią również świetną polewę do sałatek. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu pomagają wchłonąć witaminy z innych warzyw w posiłku.
Ponadto ich gładka i kremowa konsystencja sprawia, że są doskonałym wyborem do puddingów lub koktajli. Wreszcie, awokado może być używane jako zamiennik masła – do smarowania lub do pieczenia.
Bibliografia:
Aburto NJ, Hanson S, Gutierrez H, Hooper L, Elliott P, Cappuccio FP. Effect of increased potassium intake on cardiovascular risk factors and disease: systematic review and meta-analyses. BMJ. 2013 Apr 3;346:f1378. doi: 10.1136/bmj.f1378. PMID: 23558164; PMCID: PMC4816263.
https://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1846/2
Thompson FE, Willis GB, Thompson OM, Yaroch AL. The meaning of 'fruits’ and 'vegetables’. Public Health Nutr. 2011 Jul;14(7):1222-8. doi: 10.1017/S136898001000368X. Epub 2011 Jan 28. PMID: 21272414.
Przeczytaj też: