Bataty (lub inaczej wilec ziemniaczany) uprawiane były już 5000 lat temu, a ich ojczyzną jest Ameryka Południowa i Środkowa. Do Europy sprowadził je w XVI wieku Krzysztof Kolumb. Bataty są bogate w składniki odżywcze i mają szerokie zastosowanie. Mogą one być częścią obiadu, przekąską z grilla lub składnikiem deseru.
Czy bataty są zdrowe?
Bataty nie są spokrewnione ze „zwykłymi” ziemniakami. Zawierają też więcej składników odżywczych. Przede wszystkim są prawdziwą skarbnicą potasu. Potas kontroluje pracę mięśni, w tym także pracę mięśnia sercowego. Słodkie ziemniaki to także źródło żelaza, dzięki czemu wspomagają produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny.
Wilec ziemniaczany charakteryzuje się też olbrzymią zawartością beta-karotenu (przekształcanego przez nasz organizm w witaminę A), który jest barwnikiem nadającym roślinom pomarańczowy kolor. Ma on właściwości antyoksydacyjne (neutralizuje szkodliwe dla organizmu wolne rodniki). Dzięki temu pomaga zapobiegać chorobom serca i nowotworom, wspomaga układ odpornościowy oraz pomaga zachować zdrową skórę i błony śluzowe.
Słodkie ziemniaki to również bogactwo białka, a szczególnie aminokwasów egzogennych, czyli takich, które muszą być dostarczone organizmowi wraz z pożywieniem. Ich rola jest ogromna, gdyż wpływają na rozwój organizmu, odnowę tkanek i gojenie ran. Ulegając spalaniu, dostarczają organizmowi energii.
Bataty zawierają też magnez, chlor, wapń, siarkę, a także błonnik, który zapobiega zaparciom i hemoroidom. Sięgać po te warzywa warto również ze względu na zawartość witamin: C i K oraz z grupy B, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i krwionośnego.
Sprawdź też: Czy odpowiednia ilość magnezu może poprawić pamięć i koncentrację?
Słodkie ziemniaki należą również do „czystej 15”, czyli owoców i warzyw, które – według badań amerykańskiej organizacji non-profit Environmental Working Group – gromadzą najmniejszą ilość pestycydów. Znalazły się również na liście najzdrowszych warzyw i owoców świata, którą opublikowało amerykańskie Centrum Kontroli Chorób (CDC).
Jak przygotować słodkie ziemniaki w zdrowy sposób?
Istnieje niezliczona ilość sposobów na przygotowanie tych warzyw, od pieczenia ich w piekarniku z dodatkiem przypraw po zrobienie z nich pysznego puree. Poniżej przedstawiamy kilka zdrowych sposobów na regularne spożywanie słodkich ziemniaków.
Puree ze słodkich ziemniaków
Ugotowanie i utarcie słodkich ziemniaków to jeden z najzdrowszych sposobów na ich spożywanie, ponieważ nie trzeba dodawać do nich oleju. Aby uzyskać dodatkowy smak, warto dodać odrobinę kminku lub szczyptę mielonej gałki muszkatołowej.
Sałatkę ze słodkich ziemniaków
Jeśli uwielbiasz sałatkę ziemniaczaną, ale nie chcesz węglowodanów, które towarzyszą zwykłym ziemniakom, rozważ zrobienie jej ze słodkich ziemniaków. Dlaczego nie zamienić zwykłego majonezu na majonez z olejem z awokado, aby uzyskać jeszcze zdrowszego kopa?
Słodkie ziemniaki w mundurkach
Ten zdrowy przysmak pozwoli Ci zachować skórkę słodkich ziemniaków, dzięki czemu będziesz mógł czerpać korzyści z ich wszystkich antyoksydantów. Zawiń swoje słodkie ziemniaki w folię i piecz je w piekarniku przez około 45 minut lub do momentu, aż będą miękkie w środku. Następnie możesz je wypełnić houmousem, sałatką z pomidorów lub nawet hojną porcją domowego guacamole.
Pamiętaj, aby zawsze myć słodkie ziemniaki, jeśli zamierzasz jeść je ze skórką, i odcinać wszystkie bulwy lub kawałki, które wyglądają na obite lub brudne. Aby uzyskać inne składniki, które pomogą Ci przygotować słodkie ziemniaki, zapoznaj się z naszą ofertą kulinarną.
Przeczytaj też: