Jak odżywianie wspomaga odporność? Rola diety w odporności

26.04.2021
ok. 3 min

Na odporność organizmu wpływają różne czynniki, takie jak wiek, uwarunkowania genetyczne czy ogólna kondycja organizmu. Ważny jest też sposób żywienia. Dieta ma kluczowy wpływ na aktywność układu odpornościowego. Przy pomocy właściwego trybu życia i odpowiedniego odżywiania możemy skutecznie zwiększyć sprawność odpowiedzi immunologicznej. Dlatego, aby wzmocnić układ odpornościowy, dieta powinna zawierać odpowiednie ilości kwasów tłuszczowych, witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy.

Odporność kryje się w jelitach

Odporność to przede wszystkim zdrowe jelita. Układu pokarmowy to niezwykle skomplikowane środowisko pełne mikroorganizmów o niezwykle pozytywnym wpływie na cały organizm. Jednym z układów czerpiących korzyści z obecności w jelicie specyficznych bakterii jest układ odpornościowy. Rozwijające się bakterie wydzielają czynniki, które są odbierane przez komórki immunologiczne. Wśród reakcji na te czynniki wyróżnić możemy: zwiększenie liczebności komórek odpornościowych, zwiększenie wydzielania przeciwciał i sprawniejsza kontrola odpowiedzi immunologicznej. Dzięki temu reakcja układu na zagrożenia jest szybsza i bardziej skuteczna.

Jak wspomóc mikrobiom jelita?

Bakterie jak każde organizmy żywe potrzebują pokarmu. Zdobywają go z elementów naszej diety. Spożywając produkty bogate w konserwanty narażamy bakterie rezydujące w naszym jelicie na śmierć, a niedobór bakterii skutkuje rozwojem wielu chorób układu pokarmowego, również tych o podłożu immunologicznym. Substancje, które są pobierane przez komórki mikrobiomu, nazywa się wspólnie prebiotykami. Możemy wśród nich wyróżnić przede wszystkim nietrawione polimery cukrowe (błonnik, inulina). Są one wykorzystywane przez bakterie jako substancje odżywcze.

Sprawdź też: Korzyści płynące z przyjmowania suplementów witaminy B6

Bakterie przekształcają te polimery na formy mogące być przyswojone przez komórki naszego jelita. Odżywiając więc bakterie odżywiamy jelito, a zdrowe jelito to sprawny układ opornościowy!

Negatywny wpływ cukrów prostych na odporność

Cukry, które stanowią częsty (i nadmiernie wykorzystywany) dodatek do żywności przetworzonej drastycznie wpływają na stan naszych jelit i mikrobiomu. Prócz bakterii w jelicie rezydują również grzyby, które w większości przypadków nie stanowią pozytywnego składnika mikrobiomu i są słabiej wykrywane przez układ odpornościowy. Sprawniej niż bakterie wykorzystują one cukry proste i zmieniają środowisko w swojej okolicy na takie, które jest mniej przyjazne bakteriom. Zmiany te skutkują wzrostem populacji grzybów, które nie wspomagają układu odpornościowego w ten sposób co bakterie, a ponadto mogą stanowić organizmy patogenne. Stan taki nazywany jest dysbiozą jelit i skutkuje znacznymi problemami pokarmowymi (przewlekły stan zapalny, zwiększone ryzyko powstawania nowotworów), a nawet immunologicznymi (choroby autoimmunologiczne, alergie pokarmowe).

Inne składniki pokarmowe wzmacniające odporność

Prócz wspomagania mikrobiomu jelit możemy wzmocnić nasz układ odpornościowy dodatkowymi składnikami. Do najsilniej działających zalicza się witaminę B6, wśród której wielu funkcji można wyróżnić również wspomaganie podziałów komórek układu odpornościowego, ich komunikacji i aktywności. Dzięki właściwemu poziomowi witaminy B6 w organizmie komórki odpornościowe mogą wytwarzać wystarczające ilości przeciwciał i innych czynników, które warunkują skuteczne zwalczanie infekcji.

Bibliografia:
Shreiner AB, Kao JY, Young VB. The gut microbiome in health and in disease. Curr Opin Gastroenterol. 2015;31(1):69-75
Hills RD Jr, Pontefract BA, Mishcon HR, Black CA, Sutton SC, Theberge CR. Gut Microbiome: Profound Implications for Diet and Disease. Nutrients. 2019;11(7):1613
Cheng CH, Chang SJ, Lee BJ, Lin KL, Huang YC. Vitamin B6 supplementation increases immune responses in critically ill patients. Eur J Clin Nutr. 2006;60(10):1207-13

Przeczytaj też:

Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

13.10.2021
ok. 4 min

Dieta dla sportowców – porady i zalecenia

Dla sportowców i osób aktywnych fizycznie odpowiedni program żywieniowy ma bardzo duże znaczenie. Sposób odżywiania się jest istotny bez względu na uprawianą dyscyplinę oraz częstotliwość treningów. Przede wszystkim dieta dla sportowca powinna zawierać odpowiednie ilości witamin oraz minerałów. Natomiast ilość węglowodanów i białka w diecie zależy od indywidualnego zapotrzebowania na kalorie oraz rodzaj dyscypliny sportowej. […]

16.09.2021
ok. 3 min

Magnez a zmęczenie

Magnez należy do pierwiastków, których właściwe stężenie w organizmie warunkuje prawidłowe funkcjonowanie wielu układów – wśród których szczególnie wyróżnia się układ nerwowy i mięśniowy. To właśnie wpływ magnezu na układ nerwowy sprawia, że specyfik ten znalazł zastosowanie w walce z sennością i zmęczeniem. W jaki sposób jednak magnez wpływa na witalność organizmu? Czy może on […]

13.08.2021
ok. 3 min

Niskie ciśnienie krwi a sport

W odróżnieniu od nadciśnienia – które jest nie tylko wyjątkowo niebezpieczne dla zdrowia, ale też występuje dużo częściej – osoby o niskim ciśnieniu są stosunkowo zdrowe. Dopiero znaczny spadek ciśnienia sprawia zagrożenie zdrowia, a nawet życia. W takim stanie osoba o obniżonym ciśnieniu zaznaje uczucia zmęczenia i zawrotów głowy, wynika to ze zbyt małego natlenienia […]

obliczapotasukatelin
15.05.2019
ok. 4 min

Jaką rolę odgrywa potas w organizmie człowieka?

Potas należy do głównych makroelementów naszego organizmu, a jego rola w prawidłowym funkcjonowaniu jest nieoceniona. Obecnie poziom wiedzy na temat tego pierwiastka i funkcji jakie pełni jest coraz obszerniejszy. Każdy z nas jest w stanie wymienić jego główne zadania w ustroju. W czym ten pierwiastek nam pomaga, do czego jest niezbędny. Problemy z ciśnieniem krwi […]

ukladnerwowykatelin
25.03.2019
ok. 2 min

Rola magnezu dla właściwego funkcjonowania serca i układu nerwowego

Obecność magnezu w naszym organizmie ma fundamentalne znaczenie dla jego prawidłowego funkcjonowania. Wraz z potasem, sodem i wapniem należy on do czterech głównych kationów naszego organizmu. Natomiast jako jon wewnątrzkomórkowy ilościowo ustępuje miejsca jedynie potasowi. Szacuje się, że w ciele dorosłej, ważącej 70 kg osoby znajduje się ok. 22-26 g magnezu. Magnez obecny jest w […]