Kiwi to z pozoru mały, niepozorny owoc, pokryty brunatnym meszkiem. Po przekrojeniu zyskuje jednak na atrakcyjności. Naszym oczom ukazuje się wówczas niezwykle smakowite, soczyste, szmaragdowe wnętrze, w którego centralnej części umiejscowione są urokliwe czarne pestki. A poza fantastycznym wyglądem i smakiem, owoc kiwi to również źródło cennych witamin i minerałów.
Pochodzenie owocu kiwi
Owoce kiwi, pochodzące z Azji Południowo-Wschodniej, rosną na krzewiastych pnączach, które należą do rodziny roślin aktinidiowatych. Zostały odkryte dopiero w XIX wieku w Chinach. Następnie trafiły do Nowej Zelandii, gdzie zyskały popularność i międzynarodową sławę.
W Europie pojawiły się po raz pierwszy w latach pięćdziesiątych XX wieku. Nazywano je początkowo agrestem chińskim. Później plantatorzy nowozelandzcy nadali im obecną nazwę ze względu na podobieństwo do ptaka kiwi o delikatnym, brązowym opierzeniu i owalnym kształcie. Łatwość w przechowywaniu sprawia, że owoce kiwi są dostępne na rynku światowym przez cały rok. Warto zwrócić na kiwi uwagę zwłaszcza zimą, gdy mamy już skąpy wybór rodzimych owoców.
Sprawdź też: Niskie ciśnienie a sport
Owocami kiwi zajadano się już za czasów wielkich chanów. Dziś doceniają je pasjonaci dobrej kuchni na całym świecie. Dojrzałe owoce kiwi wyśmienicie smakują w czystej postaci. Sprawdzą się także jako dodatek do sałatek, ciast i deserów. Z powodzeniem przygotujemy z nich również dżem, a jego smak można wzbogacić bananami. Lekka kwaskowatość agrestu chińskiego doskonale komponuje się ponadto ze słodyczą naleśników z czekoladowym nadzieniem – taki obiad na słodko przypadnie do gustu nie tylko dzieciom… Na ich bazie można sporządzić też wiele różnorodnych koktajlów.
Ciekawy efekt uzyskamy, układając poszczególne owocowe mieszanki warstwowo: zieleń kiwi, czerwień truskawek czy granat borówek. Osoby preferujące potrawy mięsne powinny spróbować znanego i lubianego połączenia kiwi z cielęciną – tak można najprościej do polskiej sztuki kulinarnej dodać szczyptę egzotyki. Równie dobrze prezentuje się pieczony kurczak w sosie z kiwi czy nasza ulubiona ryba udekorowaną plastrami mango oraz tego zielonego owocu.
Kiwi wartości odżywcze
100g surowego owocu kiwi zawiera:
- 61 kalorii
- 0,5 g tłuszczu
- 3 mg sodu
- 15 g węglowodanów
- 9 g cukru
- 3g błonnika pokarmowego
- 1,1g białka
Kiwi witaminy i minerały
Zawartość w 1 kiwi (69 g) | Dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej | |
---|---|---|
Energia (kcal) | 42 | 1300-3000 |
Węglowodany (g) | 10,1 (cukry 6.2) | 130 |
Błonnik (g) | 2,1 | 22,4-33,6 |
Wapń (mg) | 23,5 | 1,000-1,300 |
Magnez (mg) | 11,7 | 310-420 |
Fosfor (mg) | 23,5 | 700-1.250 |
Potas (mg) | 215 | 4700 |
Witamina E (mg) | 1 | 15 |
Miedź (mqg) | 90 | 890-900 |
Witamina C (mg) | 64 | 65-110 |
Foliany (mqg) | 17 | 2400 |
Beta karoten (mqg) | 35,9 | brak danych |
Luteina i zeaksantyna (mqg) | 84,2 | brak danych |
Witamina K (mqg) | 27,8 | 75-120 |
Czy owoce kiwi są zdrowe?
Kiwi kryje w sobie bogactwo składników odżywczych. To prawdziwa bomba witaminowa (najwięcej: C, K i E) oraz bogate źródło soli mineralnych, w tym przede wszystkim potasu – jednego z najważniejszych elektrolitów, odpowiedzialnego m.in. za: prawidłową pracę mięśni, regulację gospodarki wodnej organizmu, utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej. Dzięki swej drogocennej zawartości chiński agrest jest doskonałą propozycją dla osób z nadciśnieniem, które jest przecież jednym z głównych powodów chorób serca. Norwescy naukowcy ze Szpitala Uniwersyteckiego w Oslo udowodnili nawet, że regularne spożywanie kiwi powoduje spadek ciśnienia. Wprowadzenie kiwi do diety pomoże oczyścić organizm z toksyn, zapobiegać przeziębieniom czy koić skołatane nerwy, a także wpłynie pozytywnie na poprawę samopoczucia.
Jedzenie owocu kiwi zalecane dla astmatyków
Astma może być wyniszczająca. Duszność i świszczący oddech to jedne z najczęstszych objawów tej choroby. Obecność dużej ilości witaminy C i antyoksydantów w kiwi może pomóc w kontrolowaniu objawów astmy. Badania wykazały, że funkcje płuc uległy poprawie u osób, które regularnie spożywały kiwi.
Spożywanie owoców kiwi poprawia trawienie
Kiwi zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego, dzięki czemu jest pomocne w poprawie trawienia. Poza zawartością błonnika, kiwi zawiera również enzym, aktinidynę, który może skutecznie rozbijać białka w jelitach. Po zjedzeniu dużego posiłku zaleca się zjedzenie kiwi, ponieważ pomaga ono rozłożyć białka z mięsa i ryb, które często mogą powodować wzdęcia. Kiwi ma również łagodne działanie przeczyszczające, które może pomóc w trawieniu.
Kiwi pomaga obniżyć wysokie ciśnienie krwi
Kiwi może pomóc obniżyć wysokie ciśnienie krwi i zapobiec chorobom takim jak zawał serca i udar mózgu. Badanie wykazało, że u osób, które jadły 3 kiwi dziennie przez 8 tygodni, nastąpiło obniżenie rozkurczowego i skurczowego ciśnienia krwi. Kiwi zawiera przeciwutleniacz, luteinę, która może być przyczyną jego zdolności do regulowania ciśnienia krwi. Witamina C zawarta w kiwi może również przyczynić się do obniżenia ciśnienia krwi.
Kiwi a cukrzyca
Owoce kiwi dla cukrzyków mogą być bardzo korzystne, jeśli są spożywane w odpowiedniej ilości. Ponieważ kiwi zawiera niską zawartość cukru, ten egzotyczny owoc jest prawie idealny dla pacjentów z cukrzycą.
kiwi nie spowoduje natychmiastowego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Dzieje się tak z powodu większej zawartości błonnika obecnego w kiwi. Błonnik ten powoli odprowadza glukozę do krwi, co powoduje powolne wchłanianie glukozy do komórek.
Należy pamiętać, że cała skórka owocu jest pełna nierozpuszczalnego błonnika. Dodatkową zaletą dla osób z cukrzycą jest to, że pomaga on również obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Owoc kiwi może być spożywany bez obierania ze skorą.
Bibliografia:
Cho, E., Seddon, J., & Rosner, B. (2004). Prospective study of intake of fruits, vegetables, vitamins, and carotenoid risk of age-related maculopathy. Epidemiology, 122(6), 883-892
jamanetwork.com/journals/jamaophthalmology/fullarticle/416353
Collins, B. H., Horska, A., Hotten P. M., Riddoch, C., Collins, A. R. (2001). Kiwi fruit protects against oxidative DNA damage in human cells and in vitro. Nutritional Cancer, 39(1),148-53
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11588897
Duttaroy, A. K., Jorgensen, A. Forastiere, F., Pistelli, R., Sestini, P., & Fortes, C. (2000). Consumption of fresh fruit rich in vitamin C and wheezing symptoms in children. Thorax, 55, 283-288.
Kaur, L., Rutherford, S. M., Moughan, P. J., Drummond, L., & Boland, M. J. (2010, April 28). Actinidin enhances gastric protein digestion as assessed using an in vitro gastric digestion model. Journal of Agricultural Food Chemistry, 58(8),5068-73.
Leong, L. P., & Shui, G. (2002, January). An investigation of antioxidant capacity of fruits in Singapore markets. Food Chemistry, 76(1), 69-75
sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814601002515
Stonehouse, W., Gammon, C. S., Beck, K. L., Conlon, C. A., von Hurst, P. R., & Kruger, R. (2012, November 6). Kiwi: Our daily prescription for health. Canadian Journal of Physiology and Pharmacology, 91(6), 442-447.
Svendsen, M. (2014, December 8). The effect of kiwifruit consumption on blood pressure in subjects with moderately elevated blood pressure: A randomized, controlled study. Blood Pressure, 24(1).
Przeczytaj też: