Właściwości zdrowotne pomidorów. Dlaczego pomidory są zdrowe?

27.06.2014
ok. 3 min

Wiele osób myśli, że pomidor jest warzywem. Jednak z botanicznego punktu widzenia pomidor jest owocem nasiennym i rozwija się z zalążni rośliny kwitnącej. Natomiast warzywa składają się z innych części roślin, takich jak korzenie, liście i łodygi. Ale jeśli chodzi o odżywianie, pomidory (wraz z ogórkami i cukinią) zaliczane są do warzyw. Wynika to po części z ich niższej zawartości węglowodanów i cukru. Średni pomidor dostarcza tylko 22 kilokalorii i około 5 gramów węglowodanów ogółem, z czego 3 to cukier, a 1,5 to błonnik. Pomidor jest też pełen składników odżywczych i pozytywny wpływ na zdrowie, jakie ma spożywanie pomidorów i ich przetworów zostało udowodnione naukowo.

Pomidory są doskonałym źródłem witamin

Jeden pomidor może dostarczyć około 40% dziennego zalecanego minimum witaminy C. Co więcej, pomidory dostarczają witaminę A, która wspiera odporność, wzrok i zdrowie skóry; witaminę K, która jest potrzebna dla zdrowych kości; oraz potas, kluczowy składnik odżywczy dla funkcjonowania serca, skurczów mięśni, utrzymania zdrowego ciśnienia krwi i równowagi elektrolitycznej.

Jedzenie pomidorów zapobiega chorobom serca

Pomidory zawierają przeciwutleniacz o nazwie likopen, który jest odpowiedzialny za ich czerwony kolor. Badania sugerują, że jeśli chodzi o korzyści dla zdrowia serca, bardziej efektywne jest spożywanie pomidorów i produktów pomidorowych niż przyjmowanie suplementów likopenu. Inne badania wykazały, że wyższy poziom likopenu we krwi wiąże się z niższą śmiertelnością osób z zespołem metabolicznym, czyli grupą czynników ryzyka, które zwiększają szanse na rozwój chorób serca, cukrzycy i udaru.

Sprawdź też: Paraliż senny – przyczyny i skutki zdrowotne

Jedzenie pomidorów poprawia wzrok

Likopen jest również potrzebny dla utrzymania zdrowego wzroku. I nie jest to jedyny składnik odżywczy chroniący wzrok w pomidorach; zawierają one również luteinę i beta-karoten. Według badań, te składniki odżywcze wspomagają wzrok i chronią przed schorzeniami oczu, takimi jak zaćma i zwyrodnienie plamki żółtej.

Pomidory wspomagają pracę układu trawiennego

Jedzenie pomidorów jest wskazane dla osób mających skłonności do zaparć. Jeden duży pomidor to 150 ml wody i 1,5 grama błonnika. Pamiętaj jednak, że u niektórych osób kwasowość gotowanych pomidorów może wywołać lub pogorszyć refluks żołądkowy i niestrawność.

Pomagają utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi

Pomidory są wskazane dla osób z cukrzycą typu 2. W jednym z badań, osoby z cukrzycą, które przez 30 dni spożywały gotowane pomidory, doświadczyły zmniejszenia peroksydacji lipidów – reakcji łańcuchowej, w której substancje zwane wolnymi rodnikami atakują tłuszcz, co prowadzi do uszkodzeń zwiększających ryzyko chorób serca. Jest to szczególnie ważne, ponieważ cukrzyca podwaja ryzyko udaru i zawału serca.

Zdrowie i kondycja skóry

Badanie przeprowadzone w 2011 roku wykazało, że połączenie pasty pomidorowej i oliwy z oliwek chroniło skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi działaniem promieni słonecznych, a także zwiększało produkcję prokolagenu – cząsteczki, która nadaje skórze strukturę i sprawia, że pozostaje ona jędrna i młoda. Naukowcy uważają, że kluczową rolę odgrywa likopen zawarty w pomidorach. Jego największe stężenie występuje po ugotowaniu pomidorów, a oliwa z oliwek zwiększa jego wchłanianie z układu pokarmowego do krwiobiegu.

Bibliografia:
Rizwan, M., Rodriguez-Blanco, I., Harbottle, A., Birch-Machin, M. A., Watson, R. E., & Rhodes, L. E. (2011). Tomato paste rich in lycopene protects against cutaneous photodamage in humans in vivo: a randomized controlled trial. The British journal of dermatology164(1), 154–162. https://doi.org/10.1111/j.1365-2133.2010.10057.x
Burton-Freeman, B., & Sesso, H. D. (2014). Whole food versus supplement: comparing the clinical evidence of tomato intake and lycopene supplementation on cardiovascular risk factors. Advances in nutrition (Bethesda, Md.)5(5), 457–485. https://doi.org/10.3945/an.114.005231

Przeczytaj też:

Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

13.10.2021
ok. 4 min

Dieta dla sportowców – porady i zalecenia

Dla sportowców i osób aktywnych fizycznie odpowiedni program żywieniowy ma bardzo duże znaczenie. Sposób odżywiania się jest istotny bez względu na uprawianą dyscyplinę oraz częstotliwość treningów. Przede wszystkim dieta dla sportowca powinna zawierać odpowiednie ilości witamin oraz minerałów. Natomiast ilość węglowodanów i białka w diecie zależy od indywidualnego zapotrzebowania na kalorie oraz rodzaj dyscypliny sportowej. […]

16.09.2021
ok. 3 min

Magnez a zmęczenie

Magnez należy do pierwiastków, których właściwe stężenie w organizmie warunkuje prawidłowe funkcjonowanie wielu układów – wśród których szczególnie wyróżnia się układ nerwowy i mięśniowy. To właśnie wpływ magnezu na układ nerwowy sprawia, że specyfik ten znalazł zastosowanie w walce z sennością i zmęczeniem. W jaki sposób jednak magnez wpływa na witalność organizmu? Czy może on […]

13.08.2021
ok. 3 min

Niskie ciśnienie krwi a sport

W odróżnieniu od nadciśnienia – które jest nie tylko wyjątkowo niebezpieczne dla zdrowia, ale też występuje dużo częściej – osoby o niskim ciśnieniu są stosunkowo zdrowe. Dopiero znaczny spadek ciśnienia sprawia zagrożenie zdrowia, a nawet życia. W takim stanie osoba o obniżonym ciśnieniu zaznaje uczucia zmęczenia i zawrotów głowy, wynika to ze zbyt małego natlenienia […]

obliczapotasukatelin
15.05.2019
ok. 4 min

Jaką rolę odgrywa potas w organizmie człowieka?

Potas należy do głównych makroelementów naszego organizmu, a jego rola w prawidłowym funkcjonowaniu jest nieoceniona. Obecnie poziom wiedzy na temat tego pierwiastka i funkcji jakie pełni jest coraz obszerniejszy. Każdy z nas jest w stanie wymienić jego główne zadania w ustroju. W czym ten pierwiastek nam pomaga, do czego jest niezbędny. Problemy z ciśnieniem krwi […]

ukladnerwowykatelin
25.03.2019
ok. 2 min

Rola magnezu dla właściwego funkcjonowania serca i układu nerwowego

Obecność magnezu w naszym organizmie ma fundamentalne znaczenie dla jego prawidłowego funkcjonowania. Wraz z potasem, sodem i wapniem należy on do czterech głównych kationów naszego organizmu. Natomiast jako jon wewnątrzkomórkowy ilościowo ustępuje miejsca jedynie potasowi. Szacuje się, że w ciele dorosłej, ważącej 70 kg osoby znajduje się ok. 22-26 g magnezu. Magnez obecny jest w […]