Czereśnie uprawiane były już w starożytności. Dziś cenione są zarówno za walory smakowe, jak i zdrowotne. Czereśnie często nazywane są trześnią lub czereśnią ptasią. Pochodzą z rodziny różowatych, a ich ojczyzną jest Grecja. Choć świeżymi czereśniami możemy cieszyć się tylko w okresie letnim, później zostają pyszne przetwory.
Wiele korzyści zdrowotnych płynących ze spożywania czereśni wynika z faktu, że są one bogate w witaminę C. Znana również jako kwas askorbinowy, witamina C odgrywa ważną rolę we wchłanianiu żelaza, tworzeniu kolagenu i kilku innych krytycznych funkcjach w organizmie.
Trześnia miała duże znaczenie w medycynie ludowej. Olejek wykonany ze zmiażdżonych pestek podawano jako środek rozkurczający. Natomiast napary z liści i kwiatów stosowano w zburzeniach pracy serca oraz schorzeniach wątroby.
Czereśnie – składniki odżywcze i minerały
Obecnie wiadomo, że czereśnie są bogate w potas (202 mg /100 g), który m. in. reguluje ciśnienie tętnicze krwi. Zawierają również fosfor i wapń, biorące udział w procesie tworzenia kości i zębów. Znajduje się w nich także jod, krwiotwórcze żelazo, magnez, miedź, witaminy: A, C i z grupy B. Trześnia to także źródło związków o właściwościach antyoksydacyjnych (przeciwutleniających), które chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Dzięki temu zmniejszają ryzyko zachorowania na wiele chorób. Wart uwagi jest casino online fakt, iż ciemniejsze odmiany zawierają ich więcej.
Sprawdź też: Poziom cukru we krwi
Wybierając czereśnie pamiętać należy, że ich smak uzależniony jest od obecności cukrów i kwasów, a im bardziej kwaśne, tym lepiej regulują pracę przewodu pokarmowego. Słodsze działają na niego łagodząco. Jedzenie czereśni zaleca się też w przypadku kamieni i piasku w nerkach, a także osobom z dną moczanową i tym, którzy chcą się jej ustrzec. Zmniejszają one bowiem ilość kwasu moczowego we krwi. Podobnie jak wiśnie odkwaszają organizm. Ważną ich rolą jest też oczyszczanie organizmu z toksyn i produktów przemiany materii. Przysłużą się też osobom cierpiącym na niedoczynność tarczycy.
Czereśnie pomagają w redukcji bólu po treningu
Ćwiczenia fizyczne są kluczową częścią zdrowego stylu życia, ale niektórzy ludzie unikają ćwiczeń, ponieważ martwią się o ból po treningu, który mogą odczuwać później. Czereśnie mogą pomóc złagodzić ten dyskomfort. W jednym z badań biegacze, którzy pili sok z czereśni codziennie przed biegiem, odczuwali mniejszy ból po wysiłku.
Czereśnie pomagają zmniejszyć stan zapalny
Badania sugerują, że regularne spożywanie czereśni Bing może zmniejszyć stan zapalny. Stan zapalny odgrywa kluczową rolę w rozwoju wielu chorób, w tym niektórych rodzajów raka. Badania wykazały, że czereśnie pomagają zmniejszyć stan zapalny bez obniżania poziomu cukru we krwi lub insuliny.
Czereśnie są niskokaloryczne, mają także niski indeks glikemiczny (I = 23), a więc mogą je jeść osoby odchudzające się i chorujące na cukrzycę typu 2.
Ciekawostki o czereśniach
Trzeba wspomnieć, że zdrowotne właściwości mają też szypułki. Przygotowany z nich wywar, jest naturalnym środkiem odchudzającym i przeciwdziała obrzękom. Najczęściej zajadamy się nimi na surowo. Ale można z nich też przyrządzić soki, kompoty, nalewki, konfitury, dżemy, wina i galaretki. Ususzone mogą zastąpić rodzynki. Są też niezastąpione w świecie kosmetyków. Przyrządzone z czereśni maseczki pomagają na sińce pod oczami oraz suchą lub tłustą cerę.
Czereśnie są zdrowym dodatkiem do każdej diety, jeśli spożywa się je z umiarem. Ponieważ są spożywane w całości, pamiętaj, aby dokładnie umyć czereśnie przed jedzeniem, aby usunąć z nich pestycydy i inne zanieczyszczenia.
Pestki wiśni zawierają niewielkie ilości związków, które mogą być toksyczne, jeśli pestki zostaną zjedzone po rozgnieceniu. Musiałbyś połknąć wiele rozgniecionych pestek, aby było to niebezpieczne, ale najlepiej jest unikać jedzenia owoców z uszkodzonymi lub rozgniecionymi pestkami.
Bibliografia:
Faienza, M.F., Corbo, F., Carocci, A., Catalano, A., Clodoveo, M.L., Grano, M., Wang, D.Q.H., D’Amato, G., Muraglia, M., Franchini, C. and Brunetti, G., 2020. Novel insights in health-promoting properties of sweet cherries. Journal of Functional Foods, 69, p.103945.
Gonçalves, A.C., Bento, C., Silva, B., Simões, M. and Silva, L.R., 2019. Nutrients, bioactive compounds and bioactivity: The health benefits of sweet cherries (Prunus avium L.). Current Nutrition & Food Science, 15(3), pp.208-227.
Przeczytaj też: