Potas jest odpowiedzialny m. in. za utrzymanie prawidłowego ciśnienia tętniczego krwi, odpowiednie funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, abyśmy dziennie spożywali co najmniej 3,510 mg potasu. Dowiedz się, które produkty dostarczą Ci go najwięcej.
Kakao -1927 mg potasu/100g
Jest skarbnicą „pierwiastka życia”. W 100 g proszku kakao 16 % znajduje się aż 1927 mg potasu. „Napój Montezumy” to także źródło magnezu, fosforu, cynku oraz teobrominy, która pobudza układ nerwowy. Uważane za napój sprzyjający miłosnej sprawności. Pij je 2-3 razy w tygodniu i pamiętaj, że najzdrowsze jest kakao niebłyskawiczne.
Morele suszone -1666 mg potasu/100g
W 100 g suszonych moreli znajduje się 1666 mg potasu. Sięgaj po nie także dlatego, że są bogatym źródłem boru, krwiotwórczego żelaza, błonnika i likopenu. Cztery morele suszone zaspokoją również Twoje dzienne zapotrzebowanie na witaminę A. Pomaga ona m.in. zachować prawidłowy wzrok. Wpływa także na rozwój i funkcjonowanie układu odpornościowego oraz stan skóry i błon śluzowych.
Fasola biała – 1188 mg potasu/100g
W 100 g suchych nasion znajduje się 1188 mg potasu. Poza tym biała fasola jest źródłem witamin z grupy B, C i E oraz magnezu i selenu. Powinna znajdować się w Twoim jadłospisie także z powodu zawartości żelaza. Pomaga ono w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny, odpowiednim transporcie tlenu w organizmie oraz w zmniejszaniu uczucia zmęczenia i znużenia.
Koncentrat pomidorowy – 1072 mg potasu/100g
Koncentrat pomidorowy 30% zawiera aż 1072 mg potasu na 100 g. Ma dodatkowe wartości odżywcze w stosunku do surowych pomidorów. Dzięki gotowaniu znajduje się w nim więcej łatwo przyswajalnego likopenu, silnego antyutleniacza. Opóźnia on procesy starzenia i działa antynowotworowo. 100 g koncentratu zawiera 34,3 mg likopenu, a surowe pomidory – tylko 3 mg.
Pestki dyni – 919mg potasu/100g
Są nie tylko źródłem potasu, ale także witaminy E, K i B6, białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, wapnia, żelaza i fosforu. Zawierają dużo cynku. Zaleca się je mężczyznom, ponieważ chronią prostatę. Chrup je także dlatego, że są bogate w lecytynę, która usprawni pracę mózgu i korzystnie wpłynie na układ nerwowy.
Orzechy arachidowe (ziemne) – 705mg potasu/100g
Oprócz sporej dawki potasu, orzechy zawierają dużo kwasu foliowego. Jest on potrzebny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, nerwowego i krwionośnego, a szczególnie istotną rolę odgrywa przed ciążą i w ciąży. Znajduje się w nich także pełnowartościowe białko roślinne. Wybieraj te bez dodatku soli. Uwaga, mogą być niebezpieczne dla alergików!
Natka pietruszki – 554 mg potasu/100g
Poza potasem, jest bogata w żelazo, kwas foliowy i prowitaminę A. Zawiera także rekordową ilość witaminy C. Bierze ona m. in. udział w odbudowie tkanek podczas gojenia się ran i oparzeń, regulacji ciśnienia krwi, obniżaniu stężenia glukozy w stanach hiperglikemii (zbyt wysoki poziom cukru we krwi) i pomaga we wchłanianiu żelaza. Podniesie również odporność Twojego organizmu.
Czekolada – 600mg/100g
Oprócz potasu, czekolada zawiera witaminy z grupy B. Dzięki temu ukoi nerwy. Wpłynie także korzystnie na nastrój i poprawi pracę Twojego mózgu. Pamiętaj, że im ciemniejsza czekolada, tym większa w niej zawartość flawonoidów, które wpływają pozytywnie m. in. na układ krążenia. W przypadku potasu jest inaczej. W 100g czekolady mlecznej znajduje się 607 mg potasu, a w gorzkiej – 581 mg.
Orzechy włoskie – 680mg potasu/100g
Zaliczane są do superżywności, czyli produktów zawierających najwięcej witamin, minerałów i innych składników odżywczych. Poza potasem, znajdują się w nich kwasy tłuszczowe Omega-3, kwas lanolinowy i foliowy oraz witamina E, która hamuje procesy starzenia, wzmacnia dziąsła i zapobiega nadwrażliwości zębów. Nazywane są też „żywnością mózgu ”.
Kasza gryczana – 320 mg potasu/100g
Kolejna pozycja z listy superżywności. Włącz ją do jadłospisu nie tylko z powodu zawartości potasu. Jest także źródłem białka, węglowodanów złożonych i błonnika. Znajduje się w niej sporo kwasu foliowego, magnezu, cynku, manganu i fosforu. Poza tym zawiera duże ilości żelaza. Zalecana także w diecie bezglutenowej. Najlepiej kupować ją w sklepie ekologicznym.
Przeczytaj też: