Na odporność organizmu wpływają różne czynniki, takie jak wiek, uwarunkowania genetyczne czy ogólna kondycja organizmu. Ważny jest też sposób żywienia. Dieta ma kluczowy wpływ na aktywność układu odpornościowego. Przy pomocy właściwego trybu życia i odpowiedniego odżywiania możemy skutecznie zwiększyć sprawność odpowiedzi immunologicznej. Dlatego, aby wzmocnić układ odpornościowy, dieta powinna zawierać odpowiednie ilości kwasów tłuszczowych, witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy.
Odporność kryje się w jelitach
Odporność to przede wszystkim zdrowe jelita. Układu pokarmowy to niezwykle skomplikowane środowisko pełne mikroorganizmów o niezwykle pozytywnym wpływie na cały organizm. Jednym z układów czerpiących korzyści z obecności w jelicie specyficznych bakterii jest układ odpornościowy. Rozwijające się bakterie wydzielają czynniki, które są odbierane przez komórki immunologiczne. Wśród reakcji na te czynniki wyróżnić możemy: zwiększenie liczebności komórek odpornościowych, zwiększenie wydzielania przeciwciał i sprawniejsza kontrola odpowiedzi immunologicznej. Dzięki temu reakcja układu na zagrożenia jest szybsza i bardziej skuteczna.
Jak wspomóc mikrobiom jelita?
Bakterie jak każde organizmy żywe potrzebują pokarmu. Zdobywają go z elementów naszej diety. Spożywając produkty bogate w konserwanty narażamy bakterie rezydujące w naszym jelicie na śmierć, a niedobór bakterii skutkuje rozwojem wielu chorób układu pokarmowego, również tych o podłożu immunologicznym. Substancje, które są pobierane przez komórki mikrobiomu, nazywa się wspólnie prebiotykami. Możemy wśród nich wyróżnić przede wszystkim nietrawione polimery cukrowe (błonnik, inulina). Są one wykorzystywane przez bakterie jako substancje odżywcze.
Sprawdź też: Korzyści płynące z przyjmowania suplementów witaminy B6
Bakterie przekształcają te polimery na formy mogące być przyswojone przez komórki naszego jelita. Odżywiając więc bakterie odżywiamy jelito, a zdrowe jelito to sprawny układ opornościowy!
Negatywny wpływ cukrów prostych na odporność
Cukry, które stanowią częsty (i nadmiernie wykorzystywany) dodatek do żywności przetworzonej drastycznie wpływają na stan naszych jelit i mikrobiomu. Prócz bakterii w jelicie rezydują również grzyby, które w większości przypadków nie stanowią pozytywnego składnika mikrobiomu i są słabiej wykrywane przez układ odpornościowy. Sprawniej niż bakterie wykorzystują one cukry proste i zmieniają środowisko w swojej okolicy na takie, które jest mniej przyjazne bakteriom. Zmiany te skutkują wzrostem populacji grzybów, które nie wspomagają układu odpornościowego w ten sposób co bakterie, a ponadto mogą stanowić organizmy patogenne. Stan taki nazywany jest dysbiozą jelit i skutkuje znacznymi problemami pokarmowymi (przewlekły stan zapalny, zwiększone ryzyko powstawania nowotworów), a nawet immunologicznymi (choroby autoimmunologiczne, alergie pokarmowe).
Inne składniki pokarmowe wzmacniające odporność
Prócz wspomagania mikrobiomu jelit możemy wzmocnić nasz układ odpornościowy dodatkowymi składnikami. Do najsilniej działających zalicza się witaminę B6, wśród której wielu funkcji można wyróżnić również wspomaganie podziałów komórek układu odpornościowego, ich komunikacji i aktywności. Dzięki właściwemu poziomowi witaminy B6 w organizmie komórki odpornościowe mogą wytwarzać wystarczające ilości przeciwciał i innych czynników, które warunkują skuteczne zwalczanie infekcji.
Bibliografia:
Shreiner AB, Kao JY, Young VB. The gut microbiome in health and in disease. Curr Opin Gastroenterol. 2015;31(1):69-75
Hills RD Jr, Pontefract BA, Mishcon HR, Black CA, Sutton SC, Theberge CR. Gut Microbiome: Profound Implications for Diet and Disease. Nutrients. 2019;11(7):1613
Cheng CH, Chang SJ, Lee BJ, Lin KL, Huang YC. Vitamin B6 supplementation increases immune responses in critically ill patients. Eur J Clin Nutr. 2006;60(10):1207-13
Przeczytaj też: