Jarmuż jest produktem, który ostatnimi czasy staje się coraz bardziej popularny. Może on stanowić nie tylko jeden z kluczowych elementów dania, ale także dodatek lub dekorację. Nadaje się również do przyrządzania koktajli z różnymi innymi warzywami i owocami. Ta uniwersalność jarmużu sprawiła, że przestał on stanowić element nowoczesnej i ekstrawaganckiej kuchni, a stał się jednym z najczęściej wybieranych „super foods”.
Czym jest jarmuż?
Jarmuż jest jedną z odmian kapusty. Do jego najbardziej charakterystycznych cech należą długie, zielone liście z pomarszczonymi i poszarpanymi końcówkami. W zależności od warunków hodowli liście w ich mięsistych częściach mogą przybierać zabarwienie lekko fioletowe. W kuchni znany jest już od starożytności. To właśnie w tamtych czasach zaczął być uprawiany już nie tylko jako roślina ozdobna. Ciekawy jest sposób w jaki ewolucyjnie powstała ta roślina. Jarmuż bowiem znany jest tylko z hodowli i nie występuje w warunkach naturalnych. Obecnie znana forma jarmużu jest wynikiem długotrwałej selekcji, która pozwoliła na wyodrębnienie rośliny o pożądanych cechach.
Jarmuż – właściwości prozdrowotne
Jarmuż należy do grupy tak zwanych „super foods” – produktów, które charakteryzują się wysoką zawartością składników odżywczych, witamin i innych wyjątkowych związków o prozdrowotnych właściwościach. Jarmuż stanowi nie tylko źródło błonnika pokarmowego, ale również magnezu i innych minerałów.
Sprawdź też: Owoce tropikalne najlepszym źródłem potasu
Błonnik sprawia, że dania przyrządzone z dodatkiem jarmużu lub na jego podstawie są sycące i znacznie bardziej lekkostrawne niż w wersji pozbawionej tych liści. Ponadto jarmuż zawiera również beta-karoten, który jest jednym z najbardziej skutecznych antyoksydantów. Jarmuż to również jedno z najbardziej skondensowanych źródeł witaminy K.
Jarmuż karbowany
To najczęściej spotykana w sklepach i serwowana w daniach odmiana jarmużu. Ma najjaśniejsze liście ze wszystkich. Charakterystyczną cechą liści, którym odmiana ta zawdzięcza swą nazwę, jest wyjątkowo mocno potargany brzeg. W smaku lekko gorzkie, a starsze liście mogą być nawet ostrawe. Łodyga jarmużu kędzierzawego jest bardzo gruba i twarda – ciężko jest ją więc rozdrobnić. Daje się ona jednak oderwać od młodych liści, które również są łagodniejsze w smaku.
Jarmuż scarlet
Ta niezwykle charakterystyczna odmiana o fioletowych liściach nie tylko bardzo atrakcyjnie wygląda na talerzu, ale również posiada wiele prozdrowotnych cech. Barwę liście jarmużu scarlet zawdzięczają związkom chemicznym o właściwościach antyoksydacyjnych. Umożliwiają one nie tylko spowalnianie starzenia komórek, ale także działają antynowotworowo, łagodzą uszkodzenia wywołane przewlekłymi stanami zapalnymi i miażdżycami. W smaku odmiana ta jest łagodniejsza od klasycznego jarmużu karbowanego, zależy to jednak od wieku liści i sposobu uprawy. Na glebach bardziej jałowych liście będą ostrzejsze w smaku i twardsze, a ich kolor ciemniejszy. Kluczowa jest więc hodowla jarmużu w optymalnych warunkach, które pozwalają uzyskać plony o poszukiwanych cechach.
Przeczytaj też: