Jarmuż – wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne

17.02.2021
ok. 2 min

Jarmuż jest produktem, który ostatnimi czasy staje się coraz bardziej popularny. Może on stanowić nie tylko jeden z kluczowych elementów dania, ale także dodatek lub dekorację. Nadaje się również do przyrządzania koktajli z różnymi innymi warzywami i owocami. Ta uniwersalność jarmużu sprawiła, że przestał on stanowić element nowoczesnej i ekstrawaganckiej kuchni, a stał się jednym z najczęściej wybieranych „super foods”.

Czym jest jarmuż?

Jarmuż jest jedną z odmian kapusty. Do jego najbardziej charakterystycznych cech należą długie, zielone liście z pomarszczonymi i poszarpanymi końcówkami. W zależności od warunków hodowli liście w ich mięsistych częściach mogą przybierać zabarwienie lekko fioletowe. W kuchni znany jest już od starożytności. To właśnie w tamtych czasach zaczął być uprawiany już nie tylko jako roślina ozdobna. Ciekawy jest sposób w jaki ewolucyjnie powstała ta roślina. Jarmuż bowiem znany jest tylko z hodowli i nie występuje w warunkach naturalnych. Obecnie znana forma jarmużu jest wynikiem długotrwałej selekcji, która pozwoliła na wyodrębnienie rośliny o pożądanych cechach. 

Jarmuż – właściwości prozdrowotne

Jarmuż należy do grupy tak zwanych „super foods” – produktów, które charakteryzują się wysoką zawartością składników odżywczych, witamin i innych wyjątkowych związków o prozdrowotnych właściwościach. Jarmuż stanowi nie tylko źródło błonnika pokarmowego, ale również magnezu i innych minerałów.

Sprawdź też: Owoce tropikalne najlepszym źródłem potasu

Błonnik sprawia, że dania przyrządzone z dodatkiem jarmużu lub na jego podstawie są sycące i znacznie bardziej lekkostrawne niż w wersji pozbawionej tych liści. Ponadto jarmuż zawiera również beta-karoten, który jest jednym z najbardziej skutecznych antyoksydantów. Jarmuż to również jedno z najbardziej skondensowanych źródeł witaminy K.

Jarmuż karbowany

To najczęściej spotykana w sklepach i serwowana w daniach odmiana jarmużu. Ma najjaśniejsze liście ze wszystkich. Charakterystyczną cechą liści, którym odmiana ta zawdzięcza swą nazwę, jest wyjątkowo mocno potargany brzeg. W smaku lekko gorzkie, a starsze liście mogą być nawet ostrawe. Łodyga jarmużu kędzierzawego jest bardzo gruba i twarda – ciężko jest ją więc rozdrobnić. Daje się ona jednak oderwać od młodych liści, które również są łagodniejsze w smaku. 

Jarmuż scarlet

Ta niezwykle charakterystyczna odmiana o fioletowych liściach nie tylko bardzo atrakcyjnie wygląda na talerzu, ale również posiada wiele prozdrowotnych cech. Barwę liście jarmużu scarlet zawdzięczają związkom chemicznym o właściwościach antyoksydacyjnych. Umożliwiają one nie tylko spowalnianie starzenia komórek, ale także działają antynowotworowo, łagodzą uszkodzenia wywołane przewlekłymi stanami zapalnymi i miażdżycami. W smaku odmiana ta jest łagodniejsza od klasycznego jarmużu karbowanego, zależy to jednak od wieku liści i sposobu uprawy. Na glebach bardziej jałowych liście będą ostrzejsze w smaku i twardsze, a ich kolor ciemniejszy. Kluczowa jest więc hodowla jarmużu w optymalnych warunkach, które pozwalają uzyskać plony o poszukiwanych cechach.

Przeczytaj też:

Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

13.10.2021
ok. 4 min

Dieta dla sportowców – porady i zalecenia

Dla sportowców i osób aktywnych fizycznie odpowiedni program żywieniowy ma bardzo duże znaczenie. Sposób odżywiania się jest istotny bez względu na uprawianą dyscyplinę oraz częstotliwość treningów. Przede wszystkim dieta dla sportowca powinna zawierać odpowiednie ilości witamin oraz minerałów. Natomiast ilość węglowodanów i białka w diecie zależy od indywidualnego zapotrzebowania na kalorie oraz rodzaj dyscypliny sportowej. […]

16.09.2021
ok. 3 min

Magnez a zmęczenie

Magnez należy do pierwiastków, których właściwe stężenie w organizmie warunkuje prawidłowe funkcjonowanie wielu układów – wśród których szczególnie wyróżnia się układ nerwowy i mięśniowy. To właśnie wpływ magnezu na układ nerwowy sprawia, że specyfik ten znalazł zastosowanie w walce z sennością i zmęczeniem. W jaki sposób jednak magnez wpływa na witalność organizmu? Czy może on […]

13.08.2021
ok. 3 min

Niskie ciśnienie krwi a sport

W odróżnieniu od nadciśnienia – które jest nie tylko wyjątkowo niebezpieczne dla zdrowia, ale też występuje dużo częściej – osoby o niskim ciśnieniu są stosunkowo zdrowe. Dopiero znaczny spadek ciśnienia sprawia zagrożenie zdrowia, a nawet życia. W takim stanie osoba o obniżonym ciśnieniu zaznaje uczucia zmęczenia i zawrotów głowy, wynika to ze zbyt małego natlenienia […]

obliczapotasukatelin
15.05.2019
ok. 4 min

Jaką rolę odgrywa potas w organizmie człowieka?

Potas należy do głównych makroelementów naszego organizmu, a jego rola w prawidłowym funkcjonowaniu jest nieoceniona. Obecnie poziom wiedzy na temat tego pierwiastka i funkcji jakie pełni jest coraz obszerniejszy. Każdy z nas jest w stanie wymienić jego główne zadania w ustroju. W czym ten pierwiastek nam pomaga, do czego jest niezbędny. Problemy z ciśnieniem krwi […]

ukladnerwowykatelin
25.03.2019
ok. 2 min

Rola magnezu dla właściwego funkcjonowania serca i układu nerwowego

Obecność magnezu w naszym organizmie ma fundamentalne znaczenie dla jego prawidłowego funkcjonowania. Wraz z potasem, sodem i wapniem należy on do czterech głównych kationów naszego organizmu. Natomiast jako jon wewnątrzkomórkowy ilościowo ustępuje miejsca jedynie potasowi. Szacuje się, że w ciele dorosłej, ważącej 70 kg osoby znajduje się ok. 22-26 g magnezu. Magnez obecny jest w […]