Owoce tropikalne bogate w potas

14.02.2021
ok. 3 min

Owoce są nie tylko znakomitym źródłem witamin, ale w ich miąższu możemy również znaleźć całe bogactwo licznych soli mineralnych. Do jonów szczególnie obecnych w owocach zaliczamy potas, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek organizmu. Umożliwia on przede wszystkim utrzymanie właściwego ciśnienia osmotycznego w ich wnętrzu. Jony potasu stanowią najpowszechniej występujące jony jednowartościowe w komórkach i wraz z jonami sodu za utrzymanie gospodarki wodnej organizmu.

Ponadto potas uczestniczy w transporcie sygnałów elektrycznych wzdłuż neuronu i innych komórek pobudliwych – w tym komórek mięśniowych i wysepek trzustki. Najwięcej potasu zawierają owoce z krajów tropikalnych. Poniższa lista przedstawia owoce tropikalne będące najlepszym źródłem potasu

Marakuja

Niewielki i niezwykle aromatyczny owoc o czerwonej lub lekko żółtej skórce. Do Europy środkowej zawędrowała z Hiszpanii, w której nazywana jest „małym granatem”. Owoc ten jest niezwykle bogaty w potas i błonnik, a przy tym niskokaloryczny. Błonnik jest cukrowym polimerem, który wspomaga właściwe funkcjonowanie błony śluzowej jelita, odżywia mikrobiom i zmniejsza wchłanianie cholesterolu. Marakuja jest bardzo uniwersalnym owocem, który nadaje się nie tylko do spożywania na surowo, ale także jako dodatek do deserów, a nawet mięs.

Karambola

Ten zielony owoc znany jest ze swojego niezwykłego kształtu gwiazdy, dzięki któremu karambola znalazła zastosowanie jako dodatek dekoracyjny do potraw i drinków. Dojrzała karambola jest jasnożółta z niewielkimi brązowymi przebarwieniami na brzegach. W smaku przypomina owoce cytrusowe. Prócz potasu owoc ten zawiera również znaczne ilości witaminy C. U niektórych osób może jednak wywołać reakcje alergiczne. Dodatkowo zbyt duże spożycie karamboli może zwiększyć ryzyko wystąpienia kamicy nerkowej, ze względu na dość wysoką zawartość w tym owocu kwasu szczawiowego.

Sprawdź też: Co przyczynia się do powstania hipokaliemi?

Jagody Acai

Jagody acai pochodzą z lasów deszczowych Brazylii. Owoc ten ma niewielkie rozmiary i wyglądem przypomina bardzo ciemną borówkę, w jego wnętrzu znajduje się duża i niejadalna pestka. W smaku przypomina dzikie jagody zmieszane z czekoladą, jest jednak mało słodka. Z tego powodu nie jest spożywana samodzielnie i stanowi dodatek do musli i deserów. Jagody acai zawierają przeciwutleniacze, które wspomagają regeneracje skóry i zapobiegają starczej degradacji układu nerwowego. Dodatkowo acai zawierają również liczne nienasycone kwasy tłuszczowe, które nie są wytwarzane przez nasz organizm.

Mango

Pochodzące z Azji Południowo-wschodniej mango jest owocem bogatym w błonnik, witaminę C i potas. Mango jest uniwersalnym składnikiem kuchni azjatyckiej, zarówno w daniach słodkich jak i pikantnych. Mango może być serwowane również w formie suszonej, która zawiera bardzo dużo prozdrowotnego błonnika. 

Granat

Pełne błonnika i potasu granaty dostępne są w większości sklepów w Polsce. Owoc wielkości jabłka wypełniony jest niewielkimi, rubinowymi elementami miąższu zawieszonymi w gąbczastej tkance. Tylko czerwone składniki owocu granatu są jadalne. Granat jest wysokokaloryczny, jednak obecny w owocu błonnik zmniejsza jego indeks glikemiczny. Prócz świeżego owocu popularne są również przygotowywane fabrycznie soki.

Przeczytaj też:

Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

13.10.2021
ok. 4 min

Dieta dla sportowców – porady i zalecenia

Dla sportowców i osób aktywnych fizycznie odpowiedni program żywieniowy ma bardzo duże znaczenie. Sposób odżywiania się jest istotny bez względu na uprawianą dyscyplinę oraz częstotliwość treningów. Przede wszystkim dieta dla sportowca powinna zawierać odpowiednie ilości witamin oraz minerałów. Natomiast ilość węglowodanów i białka w diecie zależy od indywidualnego zapotrzebowania na kalorie oraz rodzaj dyscypliny sportowej. […]

16.09.2021
ok. 3 min

Magnez a zmęczenie

Magnez należy do pierwiastków, których właściwe stężenie w organizmie warunkuje prawidłowe funkcjonowanie wielu układów – wśród których szczególnie wyróżnia się układ nerwowy i mięśniowy. To właśnie wpływ magnezu na układ nerwowy sprawia, że specyfik ten znalazł zastosowanie w walce z sennością i zmęczeniem. W jaki sposób jednak magnez wpływa na witalność organizmu? Czy może on […]

13.08.2021
ok. 3 min

Niskie ciśnienie krwi a sport

W odróżnieniu od nadciśnienia – które jest nie tylko wyjątkowo niebezpieczne dla zdrowia, ale też występuje dużo częściej – osoby o niskim ciśnieniu są stosunkowo zdrowe. Dopiero znaczny spadek ciśnienia sprawia zagrożenie zdrowia, a nawet życia. W takim stanie osoba o obniżonym ciśnieniu zaznaje uczucia zmęczenia i zawrotów głowy, wynika to ze zbyt małego natlenienia […]

obliczapotasukatelin
15.05.2019
ok. 4 min

Jaką rolę odgrywa potas w organizmie człowieka?

Potas należy do głównych makroelementów naszego organizmu, a jego rola w prawidłowym funkcjonowaniu jest nieoceniona. Obecnie poziom wiedzy na temat tego pierwiastka i funkcji jakie pełni jest coraz obszerniejszy. Każdy z nas jest w stanie wymienić jego główne zadania w ustroju. W czym ten pierwiastek nam pomaga, do czego jest niezbędny. Problemy z ciśnieniem krwi […]

ukladnerwowykatelin
25.03.2019
ok. 2 min

Rola magnezu dla właściwego funkcjonowania serca i układu nerwowego

Obecność magnezu w naszym organizmie ma fundamentalne znaczenie dla jego prawidłowego funkcjonowania. Wraz z potasem, sodem i wapniem należy on do czterech głównych kationów naszego organizmu. Natomiast jako jon wewnątrzkomórkowy ilościowo ustępuje miejsca jedynie potasowi. Szacuje się, że w ciele dorosłej, ważącej 70 kg osoby znajduje się ok. 22-26 g magnezu. Magnez obecny jest w […]