Warzywo topinambur czyli słonecznik bulwiasty

Przysmak Indian, egzotyczna roślina, należąca do rodziny astrowatych, podobna do słonecznika to prawdziwy specjał kulinarny, który z lubością wykorzystują również polscy mistrzowie sztuki kulinarnej. Topinambur w odpowiedniej oprawie zachwyci nawet najbardziej wyrafinowane gusta smakowe. Jadalne, podziemne bulwy, przypominające imbir, zawierają ponadto mnóstwo cennych dla zdrowia składników, w tym potasu.

Topinambur to zapomniany przysmak, który wraca dziś do łask w sztuce kulinarnej, a jeszcze w wieku XVII gościł na polskich stołach znacznie częściej niż popularny współcześnie ziemniak. Wykorzystując jego słodki, orzechowy posmak, można wykreować wiele ciekawych dań. Oprócz walorów smakowych, kryje się w nim bogactwo cennych dla zdrowia witamin i soli mineralnych.

Jak przyspieszyć regenerację mięśni po treningu?

Z Nowym Rokiem, czyli wraz z postanowieniem zadbania o ciało, siłownie przeżywają prawdziwe oblężenie. Oczywiście to bardzo dobrze, ale…musimy pamiętać, że smukłe ciało to wynik mądrego treningu. Mądrego, czyli dobrze dobranego i takiego, ...
Czytaj Dalej

Topinambur pojawił się na europejskich ziemiach za sprawą odkrywców Ameryki, a jako pierwszy skosztował go sam Krzysztof Kolumb. Roślina, zaliczana do pastewnych, była uprawiana pierwotnie przez Indian. Dla tego ludu stanowiła zarówno sycące pożywienie, jak i lekarstwo. Z jadalnej podłużnej bulwy o nieregularnych kształtach wyrasta sporych rozmiarów łodyga, bujnie przystrojona liśćmi oraz ciemnożółtymi kwiatami, przypominającymi popularny w Polsce słonecznik. Topinambur kwitnie jesienią i szybko się rozrasta ze względu na małe wymagania glebowe oraz klimatyczne. Kwiatostany od dawna cenione były za walory ozdobne. Zielone elementy w postaci kiszonki z powodzeniem mogą być wykorzystywane jako karma dla zwierząt.

Każdy z nas może zacząć przygodę z jogą. Joga dla początkujących krok po kroku – jak zacząć przygodę z jogą?

Możliwości wykorzystania topinamburu w celach kulinarnych są ogromne. Dziś pojawia się na kartach najlepszych restauracji. Na surowo doskonale sprawdzi się jako składnik sałatek, zwłaszcza w połączeniu z jabłkiem, orzechami i miodem. Plasterek wkrojony do herbaty wzbogaci jej walory smakowe lepiej niż cytryna. Delektować się nim można również w postaci puree z dodatkiem masła i śmietany, które doskonale uzupełni dania mięsne. Pieczony z ziołami i doprawiony słodką śmietaną będzie stanowił wyśmienitą przekąskę. Można przyrządzić z niego również pyszną zupę. Inspirujących pomysłów warto szukać w starych, kultowych książkach kulinarnych. Topinambur to powrót do zdrowych korzeni.

Awokado – pochodzenie, właściwości, bogactwo potasu

Owoc znany od tysiącleci Smaczliwka wdzięczna, bądź awokado właściwe to gatunek wiecznie zielonego drzewa rodzącego zielone przypominające kształtem gruszkę owoce. Owoce awokado dojrzewają na drzewie ...
Czytaj Dalej

Topinambur może się poszczycić sporym spektrum działań leczniczych. Podnosi odporność organizmu, pomaga w oczyszczaniu ciała z toksyn, obniża zły cholesterol. Ułatwia przemianę materii oraz odbudowuje mikroflorę jelit. To doskonały pomocnik w profilaktyce cukrzycy, chorób serca i naczyń krwionośnych, reumatyzmu czy nowotworów. Dzięki pokaźnym pokładom krzemionki wzmacnia włosy, paznokcie oraz ogólną kondycję skóry. Topinambur jest bogaty w niezwykle cenne witaminy i sole mineralne, w tym przede wszystkim potas. Dzięki temu życiodajnemu pierwiastkowi roślina wykazuje właściwości obniżające ciśnienie, zwalczające stany przewlekłego zmęczenia, wspomaga pamięć i koncentrację. Potas odpowiada również za utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej, która jest podstawą prawidłowego funkcjonowania człowieka. Warto uzupełniać niedobory tego makroelementu, gdyż bardzo łatwo ulatuje z naszego ustroju wraz z potem i moczem.

Topinambur można przygotowywać na wiele sposobów. Dzięki wykorzystaniu smacznych bulw na naszych talerzach będą królować posiłki bogate w cenne witaminy oraz mikro- i makroelementy. Warto postawić na zapomniane przysmaki i na nowo wydobyć ich zachwycający smak pełen zdrowia i witalności.

Aktywność fizyczna seniorów – jak dbać o zdrowie w podeszłym wieku

Nikt nie ulepi lepszych pierogów niż babcia i nikt, tak jak dziadek nie opowie bajki na dobranoc. Pamiętamy o tym, szczególnie w styczniu, kiedy obchodzimy Dzień Babci i ...
Czytaj Dalej

Alkohol i odżywianie – jakie minerały wypłukuje alkohol?

Od najmłodszych lat uczy się nas o negatywnym wpływie alkoholu na zdrowie. Prawie wszyscy wiedzą coś na temat uszkadzania wątroby nadmiernym piciem wina, wódki czy ...
Czytaj Dalej

Ostatnia modyfikacja 21 sierpnia 2020

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *