Winogrona są doskonałym źródłem witamin i substancji o właściwościach prozdrowotnych. Owoce, które występują w wielu różnorodnych odmianach, znalazły zastosowanie zarówno w świeżej postaci jak i w formie wina. Dzięki temu winogrona są jednymi z najczęściej spożywanych owoców świata. Dzięki ich współcześnie wysokiej dostępności na całym świecie niemal każdy i o każdej porze roku może czerpać korzyści płynące z tych soczystych i pełnych słońca owoców.
Winogrona są jednym z produktów, które charakteryzują dietę śródziemnomorską od tysięcy lat. Hipokrates, ojciec medycyny, opisał je jako najbardziej wskazana żywność na każdym etapie życia.
Właściwości zdrowotne winogron
Winogrona zawierają głównie wodę (80%), łatwo przyswajalne węglowodany (17%) – takie jak glukoza, fruktoza, sacharoza, dekstroza i lewuloza, dzięki czemu są dobrym źródłem szybko dostępnej energii. Czarne winogrona dostarczają około 110 kalorii na sto gramów, a białe około 75. Ze względu na wysoką zawartość prostych węglowodanów niestety nie są wskazane dla diabetyków i osób walczących z nadwagą.
Zawiera pewne ilości błonnika, który wspomaga perystaltykę jelit i odżywia mikrobiom bakteryjny. Winogrona przede wszystkim są istotnym źródłem witamin. Zawierają wszystkie witaminy z grupy B, a w szczególności znaczne ilości witaminy B6, która ma ogromne znaczenie dla układu nerwowego – przede wszystkim w pierwszych latach życia.
Sprawdź też: Owoce o niskiej zawartości węglowodanów
Dostarczają również beta-karoten, prekursor witaminy A, który pełni kluczową funkcję w fizjologii siatkówki, umożliwia doskonałe widzenie po zmroku, a na dodatek jest jednym z najważniejszych antyoksydantów. Winogrona są również doskonałym źródłem i wtaminy C. Zawierają jej mniej niż owoce cytrusowe, jednak dzięki obecnym w miąższu flawonoidom witamina ta jest znakomicie wchłaniana w układzie pokarmowym. Wśród minerałów zawartych w miąższu winogron w szczególności wyróżnia się znaczne ilości potasu, magnezu i wapnia.
Korzyści zdrowotne winogron
Winogrona oprócz właściwości odżywczych wywierają korzystny wpływ na nasz organizm dzięki zawartości nieodżywczych, ale niezwykle prozdrowotnych substancji, takich jak:
Resweratrol
Jest to substancja obecna przede wszystkim w skórce ciemnych odmian winogron, o działaniu przeciwgrzybiczym (zapobiega rozwojowi grzybów), a przede wszystkim przeciwutleniającym. Ostatnie badania wykazały, że ma również właściwości przeciwnowotworowe. Resweratrol aktywuje systemy naprawcze w komórkach. Dzięki temu przyspiesza regeneracje tkanek, zmniejsza ryzyko wystąpień chorób związanych ze starzeniem organizmu, wspomaga gospodarkę hormonalną i funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.
Flawonoidy, antocyjany oraz garbniki
Substancje te działają jako silne przeciwutleniacze, zapobiegając przyspieszonemu starzeniu się tkanek oraz utlenianiu cholesterolu i tworzeniu się skrzeplin w tętnicach.
Błonnik
Jest doskonałym środkiem wspomagającym funkcjonowanie jelit, który dzięki zawartości błonnika pomaga zwalczać zaparcia, a także równoważy florę jelitową. Dodatkowo wysoka zawartość wody i liczne sole mineralne oczyszczają błonę śluzowa jelita ze złogów i pozostałości pokarmowych.
Bibliografia:
Shaito A, Posadino AM, Younes N, et al. Potential Adverse Effects of Resveratrol: A Literature Review. Int J Mol Sci. 2020;21(6):2084.
Yang J, Xiao YY. Grape phytochemicals and associated health benefits. Crit Rev Food Sci Nutr. 2013;53(11):1202-25.
Pezzuto JM, Venkatasubramanian V, Hamad M, Morris KR. Unraveling the relationship between grapes and health. J Nutr. 2009;139(9):1783S-7S.
Przeczytaj też: