Lista 10 produktów o największej zawartości potasu

Potas jest odpowiedzialny m. in. za utrzymanie prawidłowego ciśnienia tętniczego krwi, odpowiednie funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, abyśmy dziennie spożywali co najmniej 3,510 mg potasu. Dowiedz się, które produkty dostarczą Ci go najwięcej.

1.Kakao

Jest skarbnicą „pierwiastka życia”. W 100 g proszku kakao 16 % znajduje się aż 1927 mg potasu. „Napój Montezumy” to także źródło magnezu, fosforu, cynku oraz teobrominy, która pobudza układ nerwowy. Uważane za napój sprzyjający miłosnej sprawności. Pij je 2-3 razy w tygodniu i pamiętaj, że najzdrowsze jest kakao niebłyskawiczne.

2.Morele suszone

W 100 g suszonych moreli znajduje się 1666 mg potasu. Sięgaj po nie także dlatego, że są bogatym źródłem boru, krwiotwórczego żelaza, błonnika i likopenu. Cztery morele suszone zaspokoją również Twoje dzienne zapotrzebowanie na witaminę A. Pomaga ona m.in. zachować prawidłowy wzrok. Wpływa także na rozwój i funkcjonowanie układu odpornościowego oraz stan skóry i błon śluzowych.

3.Fasola biała

W 100 g suchych nasion znajduje się 1188 mg potasu. Poza tym biała fasola jest źródłem witamin z grupy B, C i E oraz magnezu i selenu. Powinna znajdować się w Twoim jadłospisie także z powodu zawartości żelaza. Pomaga ono w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny, odpowiednim transporcie tlenu w organizmie oraz w zmniejszaniu uczucia zmęczenia i znużenia.

odwodnieniekatelinrozmiar

Czym grozi odwodnienie organizmu?

Kiedy myślimy o odwodnieniu najczęściej kojarzy się nam ono z utratą wody z naszego organizmu. Nie jest to pełny obraz tego problemu, ponieważ wraz ze ...
Czytaj Dalej

4.Koncentrat pomidorowy

Koncentrat 30% zawiera aż 1072 mg potasu na 100 g. Ma dodatkowe wartości odżywcze w stosunku do surowych pomidorów. Dzięki gotowaniu znajduje się w nim więcej łatwo przyswajalnego likopenu, silnego antyutleniacza. Opóźnia on procesy starzenia i działa antynowotworowo. 100 g koncentratu zawiera 34,3 mg likopenu, a surowe pomidory – tylko 3 mg.

5.Pestki dyni

Są nie tylko źródłem potasu, ale także witaminy E, K i B6, białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, wapnia, żelaza i fosforu. Zawierają dużo cynku. Zaleca się je mężczyznom, ponieważ chronią prostatę. Chrup je także dlatego, że są bogate w lecytynę, która usprawni pracę Twojego mózgu i korzystnie wpłynie na układ nerwowy.

6.Orzechy arachidowe (ziemne)

Oprócz sporej dawki „pierwiastka życia”, zawierają dużo kwasu foliowego. Jest on potrzebny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, nerwowego i krwionośnego, a szczególnie istotną rolę odgrywa przed ciążą i w ciąży. Znajduje się w nich także pełnowartościowe białko roślinne. Wybieraj te bez dodatku soli. Uwaga, mogą być niebezpieczne dla alergików!

7.Natka pietruszki

Poza potasem, jest bogata w żelazo, kwas foliowy i prowitaminę A. Zawiera także rekordową ilość witaminy C. Bierze ona m. in. udział w odbudowie tkanek podczas gojenia się ran i oparzeń, regulacji ciśnienia, obniżaniu stężenia glukozy w stanach hiperglikemii (zbyt wysoki poziom cukru we krwi) i pomaga we wchłanianiu żelaza. Podniesie również odporność Twojego organizmu.

8.Czekolada

Oprócz potasu, zawiera witaminy z grupy B. Dzięki temu ukoi nerwy. Wpłynie także korzystnie na nastrój i poprawi pracę Twojego mózgu. Pamiętaj, że im ciemniejsza czekolada, tym większa w niej zawartość flawonoidów, które wpływają pozytywnie m. in. na układ krążenia.  W przypadku potasu jest inaczej. W czekoladzie mlecznej znajduje się go 607 mg/100 g, a w gorzkiej – 581 mg/100 g.

9.Orzechy włoskie

Zaliczane są do superżywności, czyli produktów zawierających najwięcej witamin, minerałów i innych składników odżywczych. Poza potasem, znajdują się w nich kwasy tłuszczowe Omega-3, kwas lanolinowy i foliowy oraz witamina E, która hamuje procesy starzenia, wzmacnia dziąsła i zapobiega nadwrażliwości zębów. Nazywane są też „żywnością mózgu ”.

10.Kasza gryczana

Kolejna pozycja z listy superżywności. Włącz ją do jadłospisu nie tylko z powodu zawartości potasu. Jest także źródłem białka, węglowodanów złożonych i błonnika. Znajduje się w niej sporo kwasu foliowego, magnezu, cynku, manganu i fosforu. Poza tym zawiera duże ilości żelaza. Zalecana także w diecie bezglutenowej. Najlepiej kupować ją w sklepie ekologicznym.

Dlaczego suplementacja potasu jest ważna w diecie dla sportowców?

Potas jest jednym z kluczowych mikroelementów w diecie sportowców i osób aktywnych fizycznie Niedobory potasu mogą powodować skurcze, zmęczenie, nadmierną potliwość. Dlatego odpowiednia suplementacja potasem ma związek z kondycją fizyczną oraz ...
Czytaj Dalej

Alkohol i odżywianie – jakie minerały wypłukuje alkohol?

Od najmłodszych lat uczy się nas o negatywnym wpływie alkoholu na zdrowie. Prawie wszyscy wiedzą coś na temat uszkadzania wątroby nadmiernym piciem wina, wódki czy ...
Czytaj Dalej

Ostatnia modyfikacja 18 września 2020

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *