Drzewa morelowe są małe o liściach szerszych u podstawy ze spiczastymi końcówkami, które są jasnozielone. Morela ma białawe, samopylne kwiaty. Niedojrzałe owoce są twarde i niejadalne. Morela jest podobna do brzoskwini, ma gładki, okrągły lub podłużny kształt, a jej miąższ jest żółtawo-pomarańczowy. Morela jest bogata w liczne składniki odżywcze, dzięki czemu uważana jest za jeden z najzdrowszych owoców. Morela może być spożywana w postaci duszonych owoców, soków, dżemów i suszonych moreli. Morela w postaci suszonej może być przygotowana z wykorzystaniem procesu suszenia naturalnego oraz siarczanowego. Zastosowanie siarki przyspiesza proces suszenia i wydłuża okres przydatności do spożycia.
Morele – pochodzenie
Morele uprawiane są w takich krajach, jak Turcja, Pakistan, Włochy, Iran, Francja, Hiszpania, Maroko, USA, Syria, Egipt, Grecja i Chiny. Turcja jest wiodącym producentem i hodowcą moreli na świecie.
Jak jeść morele?
Morele można spożywać na surowo, lub suszyć, a następnie zjadać. Używa się ich również do przygotowania różnych soków, dżemów, kabaczków i galaretek. Można się nimi delektować na wiele sposobów, a każda kultura traktuje morele inaczej! Jednym z powodów, dla których morele były tak popularne w historii, jest fakt, że można je bezpośrednio powiązać z kilkoma korzyściami zdrowotnymi, ze względu na ich unikalne związki organiczne, składniki odżywcze, witaminy i minerały, które zostały wymienione poniżej. Olej morelowy może być również pozyskiwany z jej pestek i ma on ogromny zakres korzyści zdrowotnych.
Morele – wartości odżywcze
Składniki odżywcze | 100g |
---|---|
Witamina C | 10 mg |
Cukier | 9.2 g |
Witamina A | 1,926 j.m. |
Potas | 6% |
Kalorie | 48 |
Białko | 1,6 g |
Węglowodany | 11 g |
Tłuszcze | 0.4g |
Błonnik pokarmowy | 2g |
Morele – korzyści zdrowotne
Dzięki dużej ilości witamin, flawonoidów i potasu, morele mają znaczący wpływ na zdrowie i ich jedzenie wiąże się z wieloma korzyściami. Flawonoidy chronią i wzmacniają naczynia krwionośne, zmniejszając jednocześnie objawy zapalenia. Potas, ważny minerał dla funkcjonowania nerwów i mięśni, jest również kluczowy dla przemieszczania się składników odżywczych w organizmie. Ponadto, wspomaga prawidłowe ciśnienie krwi i zdrowie serca.
Jedzenie moreli zapobiega powstawaniu zmarszczek
Przeciwutleniacze, takie jak witamina E i witamina C, są znane ze swoich właściwości wzmacniających skórę. Pomagają one chronić komórki skóry przed promieniowaniem ultrafioletowym (UV), zmniejszają oznaki wczesnych zmarszczek i poprawiają elastyczność skóry.
Sprawdź też: Czereśnie – składniki odżywcze i walory zdrowotne
Beta-karoten jest kolejnym antyoksydantem, który pomaga chronić skórę przed oparzeniami słonecznymi i dodatkowymi uszkodzeniami spowodowanymi promieniowaniem UV. Ponieważ morele mają wysoką zawartość wody, są również dobrym sposobem na nawilżenie skóry. 100g moreli zawiera około 80g wody.
Morele a wzrok
Bogate w witaminę A, beta-karoten i inne karotenoidy, morele pomagają w utrzymaniu oczu w zdrowej kondycji. Luteina wspomaga zdrowie siatkówki i soczewki, podczas gdy karotenoidy i witamina E wspierają ogólny wzrok. Składniki odżywcze moreli pomagają również zmniejszyć ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy.
Morele – wpływ na kości
Morele zawierają prawie wszystkie minerały niezbędne do wzrostu kości, takie jak wapń, fosfor, mangan, żelazo i miedź. Dlatego też jedzenie moreli może zapewnić zdrowy wzrost i rozwój kości dzieci, jak również zapobiegać różnym schorzeniom kości związanym z wiekiem, w tym osteoporozie.
Morele mogą przyspieszać metabolizm
Poziom płynów w organizmie zależy głównie od dwóch minerałów, potasu i sodu. Duża ilość potasu w morelach może być związana z utrzymaniem równowagi płynów w organizmie i zapewnieniem, że energia jest prawidłowo rozprowadzana do organów i mięśni. Utrzymując zdrową równowagę elektrolitów, możesz mieć więcej energii, zmniejszyć skurcze i utrzymać krew i energię użytkową pompowaną przez organizm, gdy tego potrzebujesz.
Morele mogą złagodzić ból ucha
Olej morelowy może być dobry na bóle uszu, choć dokładny mechanizm jest wciąż badany. Wkroplenie kilku kropli do chorego przewodu słuchowego jest podobno szybkim domowym remedium. Należy jednak skonsultować się z lekarzem, aby upewnić się, że nie ma przeciwwskazań do stosowania takiego zabiegu.
Morele – wpływ na układ krążenia
Morele mogą być wspaniałym sposobem na poprawę stanu zdrowia układu krążenia i serca. Ich spożywanie pomaga uchronić przed wieloma chorobami, w tym miażdżycą, zawałami serca i udarami. Według badań prowadzonych w Centrum Medycznym Uniwersytetu Stanforda w USA, przeciwutleniacze takie jak witamina C chronią serce przed wolnymi rodnikami. Ponadto, potas może pomóc obniżyć ciśnienie krwi poprzez rozluźnienie naczyń krwionośnych i tętnic, a błonnik pokarmowy usuwa nadmiar cholesterolu z wyściółki naczyń i tętnic, oczyszczając je i zmniejszając obciążenie serca.
Jak wybrać morele?
Najlepiej wybierać te o równomiernym zabarwieniu w ciemnym złotym pomarańczowym lub czerwono-pomarańczowym odcieniu. Bladożółte lub żółto-zielone morele są niedojrzałe i nie będą miały zbyt wiele smaku. Uważaj, aby nie wybierać moreli przejrzałych. Te łatwo się marszczą i mogą się zamienić w papkę podczas transportu.
Źródła:
https://fdc.nal.usda.gov/
Pham-Huy, L. A., He, H., & Pham-Huy, C. (2008). Free radicals, antioxidants in disease and health. International journal of biomedical science : IJBS, 4(2), 89–96.
Yang, J., Wang, H. P., Zhou, L., & Xu, C. F. (2012). Effect of dietary fiber on constipation: a meta analysis. World journal of gastroenterology, 18(48), 7378–7383. https://doi.org/10.3748/wjg.v18.i48.7378
Przeczytaj też: