Banany są smacznym i bogatym źródłem kilku ważnych składników odżywczych. Ludzie uprawiają ten tropikalny owoc od czasów starożytnych, a jego korzyści zdrowotne są promowane od ponad wieku. Banany można jeść na wiele sposób. Surowe owoce dostarczają najwięcej witamin i minerałów, jednak można je wykorzystać na wiele innych sposób, w tym piekąc ciasto bananowe albo dodając do przecierowych soków owocowych.
Poza tym banany to produkt dostępny przez cały rok, który nie ma większych wymagań co do warunków przechowywania, oraz jest w miarę poręcznym produktem.
Korzyści zdrowotne płynące z jedzenia bananów
Potas
Średni banan dostarcza 450 miligramów potasu, co stanowi 13% dziennego zapotrzebowania. Ten minerał ma duże znaczenie dla zdrowia serca. Pokarmy bogate w potas pomagają kontrolować ciśnienie krwi, ponieważ pomagają pozbyć się większej ilości sodu podczas sikania. Potas rozluźnia również ściany naczyń krwionośnych, co pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze.
Sprawdź też: Brokuły – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Co więcej, potas może obniżyć ryzyko wystąpienia udaru mózgu, pomaga utrzymać zdrowe kości i pomaga w lepszej pracy mięśni. Ponadto zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych. Jednak w przypadku problemów z nerkami nie zaleca się spożywać dużej ilości potasu.
Błonnik
Odpowiednia ilość błonnika w diecie jest korzystna dla naszego organizmu. Średniej wielkości dojrzały banan dostarcza 3 gramy błonnika, co stanowi około 10% dziennego zapotrzebowania. Większość błonnika w bananach to tzw. błonnik rozpuszczalny, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienie krwi w ryzach, a także złagodzić stany zapalne. Natomiast zielone banany są pełne skrobi opornej. Działa ona jak błonnik nierozpuszczalny, czyli taki, który pomaga utrzymać jelita w jak najlepszej kondycji. Skrobia oporna pomaga również obniżyć poziom cukru we krwi.
Źródło prebiotyków
Banany są źródłem probiotyków, czyli węglowodany trawione przez florę bakteryjną jelita. Probiotyki najczęściej przynoszą ulgę w uciążliwej biegunce, która jest typowym skutkiem ubocznym stosowania antybiotyków.
Składniki odżywcze bananów
Banany zawierają wiele witamin i minerałów.
Witamina B6: Średni banan dostarcza około jednej czwartej witaminy B6, którą powinieneś otrzymywać każdego dnia. Pomaga ona w metabolizmie. I odgrywa ważną rolę w rozwoju mózgu w czasie ciąży i niemowlęctwa, jak również zdrowia układu odpornościowego.
Witamina C: Powinieneś strzelać do między 75-90 miligramów dziennie. Więc z około 10 miligramów, twój poranny banan może dostać się dobrze na swojej drodze. Witamina C pomaga chronić Cię przed szkodami spowodowanymi przez rzeczy zwane wolnymi rodnikami. Są to reakcje naszego organizmu na żywność, którą spożywamy, dym papierosowy, pestycydy i inne potencjalnie szkodliwe substancje. Witamina C pomaga również układ odpornościowy działa lepiej i może pomóc leczyć się lepiej.
Magnez: Ten minerał pomaga kontrolować ciśnienie krwi i poziom cukru we krwi oraz utrzymuje kości w dobrej kondycji. Banan daje Ci 8% tego, czego potrzebujesz.
Witamina A: Ta witamina jest dobra dla Twojego wzroku i może pomóc chronić Cię przed rakiem.
Przeczytaj też: