Dieta wysokobiałkowa – wady i zalety diety wysokobiałkowej

28.06.2021
ok. 4 min

Dieta wysokobiałkowa jest częstym wyborem osób chcących szybko schudnąć. Dieta wysokobiałkowa jest również często wykorzystywana przez sportowców uprawiających sporty ekstremalne, takich jak sporty siłowe, kulturystyka czy podnoszenie ciężarów. Białko jest przede wszystkim sycące, co może prowadzić do redukcji porcji jedzenia i w konsekwencji do spożycia mniejszej ilości kalorii. Diety wysokobiałkowe zazwyczaj zawierają duże ilości białka i tylko niewielką ilość węglowodanów.

W klasycznej diecie dzienne spożycie białka wynosi około 1g na 1kg masy ciała. Dieta wysokobiałkowa charakteryzuje się większą wartością tej dawki i – w niektórych przypadkach – osiąga nawet 2g na 1kg masy ciała. W ostateczności daje to nawet 150g czystego białka spożywanego na dobę.

Diety wysokobiałkowe jako diety odchudzające

Diety wysokobiałkowe zyskały popularność nie tylko wśród sportowców. Stało się to przede wszystkim za sprawą tzw. diety Dukana, która miała wspomagać procesy pozbywania się zbędnych kilogramów. Mimo swojej skuteczności jest ona wysoce niewskazana, a to na skutek licznych negatywnych efektów zdrowotnych, które w większości przypadków objawiały się w postaci znacznego obciążenia nerek. Obecnie diety wysokobiałkowe są najczęściej stosowane przez sportowców uprawiających dyscypliny siłowe i kulturystykę.

Sprawdź też: Białko w diecie sportowca

Warto jednak zaznaczyć, że na skutek rozbudowanej masy mięśniowej i przyspieszonej ogólnej przemiany materii sportowcy mają większe zapotrzebowania żywieniowe niż osoby niećwiczące – w ich skład wchodzi również białko.

Dieta wysokobiałkowa w zastosowaniach klinicznych

Dieta wysokobiałkowa znajduje czasami zastosowanie kliniczne poprzez wspomaganie leczenia pewnych schorzeń, do których należą zaburzenia wchłaniania. Osłabione przez stany zapalne, infekcje i schorzenia autoimmunologiczne jelito nie jest w stanie wystarczająco sprawnie pobierać z pokarmów substancji odżywczych. Zwiększanie ich ilości zwiększa również szansę na to, że część zostanie przechwycona przez komórki jelita i zaspokoi dobowe zapotrzebowanie. 

Zawartość węglowodanów w diecie wysokobiałkowej

Dieta wysokobiałkowa w wersji pozbawionej węglowodanów lub z ich znacznym ograniczaniem obciąża organizm i może prowadzić do uszkodzenia nerek. Przykładem może być wspominana już dieta Dukana. Wybierając dietę wysokobiałkową jako element wspomagający rozwój sylwetki i utrzymania silnych mięśni należy pamiętać również o spożywaniu wystarczającej ilości węglowodanów i tłuszczy nienasyconych. 

Dieta wysokobiałkowa a błonnik pokarmowy

Dieta oparta na białku zwierzęcym zawiera zdecydowanie zbyt małe ilości błonnika pokarmowego. Zalecane jest więc urozmaicenie diety o białko roślinne, które spożycie zapewnia również dostarczanie złożonych węglowodanów i błonnika pokarmowego. Rośliny zawierają również liczne minerały i witaminy, których brakuje w produktach pochodzenia zwierzęcego. 

Dieta wysokobiałkowa – jak zwiększyć spożycie błonnika?

Jak zwiększyć spożycie błonnika przy wysokiej zawartości białka i niskiej zawartości węglowodanów? Oto trzy produkty bogate w błonnik.

Dieta wysokobiałkowa – orzechy

Orzechy są bogate w błonnik i białko, a wiele z nich ma niską zawartość węglowodanów. Na przykład 1 uncja migdałów zawiera około 6 gramów białka, 5 gramów węglowodanów ogółem i 3 gramy błonnika pokarmowego. Jedna uncja orzechów włoskich dostarcza około 4 gramów białka, 4 gramów węglowodanów i 2 gramów błonnika, a 1 uncja orzechów ziemnych zawiera około 7 gramów białka, 5 gramów węglowodanów i 2,5 grama błonnika. Dwie łyżki stołowe masła orzechowego zawierają około 7 gramów białka, 6 gramów węglowodanów i około 2 gramów błonnika. Aby zmniejszyć spożycie sodu, wybieraj niesolone orzechy, kiedy to tylko możliwe.

Dieta wysokobiałkowa – nasiona

Spożywanie nasion jest dobrym sposobem na zwiększenie ilości spożywanego błonnika bez dodawania dużej ilości dodatkowych węglowodanów. Jedna uncja prażonych ziaren słonecznika dostarcza około 6 gramów białka, 6 gramów węglowodanów i 3 gramy błonnika pokarmowego. Nasiona lnu, chociaż zawierają mało białka, są dobrym źródłem błonnika i mają dość niską zawartość węglowodanów. Jedna łyżka stołowa nasion lnu dostarcza około 1 gram białka, 2 gramy węglowodanów ogółem i około 2 gramy błonnika. Nasiona Psyllium są niskobiałkowe, ale zawierają 6 gramów węglowodanów ogółem, w tym 6 gramów błonnika w każdej łyżce stołowej.

Dieta wysokobiałkowa – warzywa bez skrobii

Niektóre warzywa, takie jak groch czy kukurydza, mają wysoką zawartość węglowodanów. Jednak wybierając świeże, nieskrobiowe warzywa, możesz zwiększyć spożycie błonnika, utrzymując jednocześnie niskie spożycie węglowodanów. Jedna filiżanka surowych brokułów zawiera około 6 gramów węglowodanów ogółem, w tym 2,5 grama błonnika, a 1 filiżanka surowego kalafiora dostarcza około 5 gramów węglowodanów ogółem i 2 gramy błonnika. Inne nieskrobiowe warzywa to zielenina, pomidory, papryka i seler.

Zwiększone spożycie tłuszczu w diecie wysokobiałkowej

Produkty pochodzenia zwierzęcego prócz znacznych ilości białka występujących w serach i mięsie zawierają również duże ilości tłuszczy nasyconych. Ich nadmierne spożycie może prowadzić do obciążenia układu sercowo-naczyniowego cholesterolem, a w ostateczności nawet do nadciśnienia. Należy więc pamiętać o spożywaniu produktów niskotłuszczowych i uzupełnianiu diety o tłuszcze roślinne pochodzące z nasion i orzechów.

Picie wody i płynów w diecie wysokobiałkowej

Ważne jest również picie znacznych ilości wody. Aminokwasy pozyskiwane z białka przekształcane są w procesach metabolicznych na mocznik, który wraz z krwią trafia do nerek. Zwiększone spożycie aminokwasów zmusza nasze nerki do wzmożonej pracy i filtrowania krwi. Zwiększenie ilości wody dostarczanej do organizmu umożliwia nerkom wytwarzanie moczu, który jest usuwany z organizmu wraz ze szkodliwymi dla niego produktami przemiany białek. 

Literatura:
Pesta DH, Samuel VT. A high-protein diet for reducing body fat: mechanisms and possible caveats. Nutr Metab (Lond). 2014;11(1):53.
Moon J, Koh G. Clinical Evidence and Mechanisms of High-Protein Diet-Induced Weight Loss. J Obes Metab Syndr. 2020;29(3):166-173.
Martin WF, Cerundolo LH, Pikosky MA, Gaine PC, Maresh CM, Armstrong LE, Bolster DR, Rodriguez NR. Effects of dietary protein intake on indexes of hydration. J Am Diet Assoc. 2006 Apr;106(4):587-9.

Przeczytaj też:

Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

13.10.2021
ok. 4 min

Dieta dla sportowców – porady i zalecenia

Dla sportowców i osób aktywnych fizycznie odpowiedni program żywieniowy ma bardzo duże znaczenie. Sposób odżywiania się jest istotny bez względu na uprawianą dyscyplinę oraz częstotliwość treningów. Przede wszystkim dieta dla sportowca powinna zawierać odpowiednie ilości witamin oraz minerałów. Natomiast ilość węglowodanów i białka w diecie zależy od indywidualnego zapotrzebowania na kalorie oraz rodzaj dyscypliny sportowej. […]

16.09.2021
ok. 3 min

Magnez a zmęczenie

Magnez należy do pierwiastków, których właściwe stężenie w organizmie warunkuje prawidłowe funkcjonowanie wielu układów – wśród których szczególnie wyróżnia się układ nerwowy i mięśniowy. To właśnie wpływ magnezu na układ nerwowy sprawia, że specyfik ten znalazł zastosowanie w walce z sennością i zmęczeniem. W jaki sposób jednak magnez wpływa na witalność organizmu? Czy może on […]

13.08.2021
ok. 3 min

Niskie ciśnienie krwi a sport

W odróżnieniu od nadciśnienia – które jest nie tylko wyjątkowo niebezpieczne dla zdrowia, ale też występuje dużo częściej – osoby o niskim ciśnieniu są stosunkowo zdrowe. Dopiero znaczny spadek ciśnienia sprawia zagrożenie zdrowia, a nawet życia. W takim stanie osoba o obniżonym ciśnieniu zaznaje uczucia zmęczenia i zawrotów głowy, wynika to ze zbyt małego natlenienia […]

obliczapotasukatelin
15.05.2019
ok. 4 min

Jaką rolę odgrywa potas w organizmie człowieka?

Potas należy do głównych makroelementów naszego organizmu, a jego rola w prawidłowym funkcjonowaniu jest nieoceniona. Obecnie poziom wiedzy na temat tego pierwiastka i funkcji jakie pełni jest coraz obszerniejszy. Każdy z nas jest w stanie wymienić jego główne zadania w ustroju. W czym ten pierwiastek nam pomaga, do czego jest niezbędny. Problemy z ciśnieniem krwi […]

ukladnerwowykatelin
25.03.2019
ok. 2 min

Rola magnezu dla właściwego funkcjonowania serca i układu nerwowego

Obecność magnezu w naszym organizmie ma fundamentalne znaczenie dla jego prawidłowego funkcjonowania. Wraz z potasem, sodem i wapniem należy on do czterech głównych kationów naszego organizmu. Natomiast jako jon wewnątrzkomórkowy ilościowo ustępuje miejsca jedynie potasowi. Szacuje się, że w ciele dorosłej, ważącej 70 kg osoby znajduje się ok. 22-26 g magnezu. Magnez obecny jest w […]