Papaja owoc. Ciekawostki na temat papai. Jak pachnie papaja?

29.04.2019
ok. 3 min
papayajkatelin

Papaja to rosnący w klimacie tropikalnym melonowiec właściwy, nazywany zwyczajowo papają. Ta bylina o drzewiastym i nierozgałęzionym pokroju złożonym z jednego pędu rośnie do wysokości około 10 metrów. Na szczycie rośliny papaji wyrastają spore liście, spomiędzy których papaja wytwarza drobne i niepozorne kwiatostany. Roślina papai jest dwupienna. To znaczy, że kwiaty męskie zebrane w niewielkie grona występują na osobnej roślinie niż kwiaty żeńskie. Te ostatnie zazwyczaj wyrastają pojedynczo lub po 2- 3 sztuki bezpośrednio z łodygi. Po zapyleniu roślina żeńska wytwarza owoce kształtem przypominające gruszkę, lecz znacznie od niej większe.

Lekko wydłużone owoce papai zaliczane do grupy jagodowych, pojawiają się już w pierwszym roku wegetacji, a w przypadku starszych roślin mogą osiągać nawet 30-40 cm długości. Skórka papai wraz z dojrzewaniem zmienia barwę z zielonej na ciemno żółtą lub pomarańczową.

Czy papaja ma zapach? Jak pachnie papaja?

Na uwagę zasługuje zapach kwiatów melonowca właściwego. Wystarczy dodać, że ekstrakt z kwiatów tej rośliny wykorzystywany jest do produkcji perfum. Zebrane w grona drobne męskie kwiatostany wytwarzają niezwykle przyjemną słodką i zarazem świeżą woń, a każdy, kto spędzał wakacje w ciepłych krajach i poczuł zapach tych niepozornych kwiatów z pewnością zrozumie dlaczego poświęca im się tyle uwagi.

Dlaczego papaja tak brzydko pachnie?

Niektórzy ludzie uważają, że papaja ma nieprzyjemny zapach z powodu papainy, enzymu naturalnie występującego w owocach papai. Enzym ten rozkłada białko, a jeśli pozostawimy go w spokoju wystarczająco długo, rozłoży również samą papaję. Niektórzy ludzie są na niego bardzo wrażliwi, a inni w ogóle go nie zauważają.

Zapach papainy może powodować u niektórych osób poważne reakcje, podobnie jak dynie mogą pachnieć jak stopy dla innych. Papaja rzeczywiście może być trochę dziwna, ale nie powinno to mieć zbyt dużego wpływu na jej smak.

Papaja to bogate źródło potasu

Dojrzałe owoce melonowca właściwego są bogate w witaminy i składniki mineralne. Owoc papaji jest przy tym wykorzystywany w kuchni, medycynie naturalnej oraz kosmetyce. Papaja to nie tylko unikalny słodki i jednocześnie odświeżający smak tropikalnego owocu. Miąższ charakteryzuje się wysoką zawartością witamin A,C,E i K, przeciwutleniaczy, roślinnego enzymu papainy wspomagającego trawienie białek oraz składników mineralnych jak wapń, magnez, fosfor i stabilizujący funkcjonowanie organizmu potas (około 180 mg w 100 g owocu).

Sprawdź też: Rola i funkcje wody w organizmie

Papaja to dobry dodatek do diety

Urozmaicenie diety za pomocą owoców papai dostarczy przyjemnych doznań smakowych. Miąższ owocu charakteryzuje się także przyjemnym zapachem oraz zapewni uzupełnienie jednego z kluczowych składników mineralnych. To właśnie potas, jako minerał stymulujący przewodnictwo elektryczne na poziomie komórkowym, wspomagający pracę serca i mięśni, stabilizujący poziom nawodnienia komórek i ciśnienie krwi jest minerałem bez którego organizm człowieka nie mógłby funkcjonować prawidłowo.

Nasiona papai są jadalne

Papaja ma jadalne pikantne nasiona. Pestek ukrytych we wnętrzu owocu papai można używać jako pikantnej przyprawy zamiast pieprzu. Ziarna zawierają enzymy przyspieszające procesy trawienne, pomagają w usuwaniu toksyn z ustroju oraz działają przeciwpasożytniczo.

Spożywanie owoców papai zapewni nie tylko uzupełnienie niezbędnych składników odżywczych, ale dostarczy konsumentowi ciekawych doznań smakowych i zapachowych, zatem warto aby ten egzotyczny owoc stał się nową kuchenną inspiracją.

Przeczytaj też:

Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

13.10.2021
ok. 4 min

Dieta dla sportowców – porady i zalecenia

Dla sportowców i osób aktywnych fizycznie odpowiedni program żywieniowy ma bardzo duże znaczenie. Sposób odżywiania się jest istotny bez względu na uprawianą dyscyplinę oraz częstotliwość treningów. Przede wszystkim dieta dla sportowca powinna zawierać odpowiednie ilości witamin oraz minerałów. Natomiast ilość węglowodanów i białka w diecie zależy od indywidualnego zapotrzebowania na kalorie oraz rodzaj dyscypliny sportowej. […]

16.09.2021
ok. 3 min

Magnez a zmęczenie

Magnez należy do pierwiastków, których właściwe stężenie w organizmie warunkuje prawidłowe funkcjonowanie wielu układów – wśród których szczególnie wyróżnia się układ nerwowy i mięśniowy. To właśnie wpływ magnezu na układ nerwowy sprawia, że specyfik ten znalazł zastosowanie w walce z sennością i zmęczeniem. W jaki sposób jednak magnez wpływa na witalność organizmu? Czy może on […]

13.08.2021
ok. 3 min

Niskie ciśnienie krwi a sport

W odróżnieniu od nadciśnienia – które jest nie tylko wyjątkowo niebezpieczne dla zdrowia, ale też występuje dużo częściej – osoby o niskim ciśnieniu są stosunkowo zdrowe. Dopiero znaczny spadek ciśnienia sprawia zagrożenie zdrowia, a nawet życia. W takim stanie osoba o obniżonym ciśnieniu zaznaje uczucia zmęczenia i zawrotów głowy, wynika to ze zbyt małego natlenienia […]

obliczapotasukatelin
15.05.2019
ok. 4 min

Jaką rolę odgrywa potas w organizmie człowieka?

Potas należy do głównych makroelementów naszego organizmu, a jego rola w prawidłowym funkcjonowaniu jest nieoceniona. Obecnie poziom wiedzy na temat tego pierwiastka i funkcji jakie pełni jest coraz obszerniejszy. Każdy z nas jest w stanie wymienić jego główne zadania w ustroju. W czym ten pierwiastek nam pomaga, do czego jest niezbędny. Problemy z ciśnieniem krwi […]

ukladnerwowykatelin
25.03.2019
ok. 2 min

Rola magnezu dla właściwego funkcjonowania serca i układu nerwowego

Obecność magnezu w naszym organizmie ma fundamentalne znaczenie dla jego prawidłowego funkcjonowania. Wraz z potasem, sodem i wapniem należy on do czterech głównych kationów naszego organizmu. Natomiast jako jon wewnątrzkomórkowy ilościowo ustępuje miejsca jedynie potasowi. Szacuje się, że w ciele dorosłej, ważącej 70 kg osoby znajduje się ok. 22-26 g magnezu. Magnez obecny jest w […]