Witamina B6 (pirydoksyna) jest kluczowym elementem w metabolizmie białek, tłuszczów i innych związków organicznych. Na niedobory witaminy B6 cierpią osoby starsze, kobiety w ciąży, osoby nadużywające alkoholu i papierosów. Jednym z głównych źródeł witaminy B6 są produkty spożywcze. Które z nich zawierają najwięcej witaminy B6? W tym artykule wymieniamy produkty o wysokiej zawartości witaminy B6.
Witamina B6 w mięsie
Mięso (w tym zwłaszcza mięso rybie) zawiera znaczne ilości witaminy B6. Należy jednak zwracać uwagę na sposób przyrządzenia produktów mięsnych. Nadmierna obróbka cieplna i niewłaściwe przechowywanie sprawiają, że witamina B6 ulega rozkładowi.
Wołowina ma dużą zawartość tłuszczu, ale dostarcza również znacznych ilości białka i innych składników odżywczych, w tym witaminę B6.
Zawartość witaminy B6 w rybach
Dobrym źródłem witaminy B6 jest mięso ryb, które dodatkowo zawiera liczne tłuszcze nienasycone. Witamina B6 jest jednak witaminą rozpuszczalną w wodzie i spożywanie ryb tłustych lub przyrządzanych z dodatkową porcją oleju może skutkować zmniejszonym wchłanianiem witaminy B6.
Witamina B6 w zbożach i produktach zbożowych
Witamina B6 występuje również w licznych odmianach zbóż. Trzeba jednak pamiętać, że obróbka mechaniczna zboża pozbawia go nie tylko licznych minerałów, ale także witaminy B6. Z tego powodu należy unikać produktów wypiekanych z mąki „białej” – znacznie lepszym wyborem są produkty pełnoziarniste. Zawierają one nie tylko zdecydowanie więcej witaminy B6, ale również błonnika, który pozytywnie wpływa na stan błony śluzowej jelita, a zdrowe jelita to lepsze wchłanianie substancji odżywczych. Również grube i nieprażone kasze zawierają znaczne ilości witaminy B6, a otręby mogą stanowić dodatek urozmaicający desery.
Witamina B6 w roślinach strączkowych
Groch i fasola są nie tylko świetnym źródłem roślinnego białka, ale także witaminy B6. Rośliny strączkowe stanowią kluczowe uzupełnienie diety wegetariańskiej i wegańskiej. W tym wypadku również należy pamiętać o sposobie przyrządzania posiłków, które zmniejszają zawartość witaminy B6 w roślinach strączkowych.
Sprawdź też: Właściwości zdrowotne kapusty
Najlepszym wyborem jest kupno suszonej fasoli, która nie była poddawana obróbce cieplnej. Groszek i fasolka konserwowa, a nawet mrożona również zawierają znacznie mniejsze ilości witaminy B6 niż rośliny świeże. W sezonie warto zwracać uwagę na świeże warzywa, z których można przyrządzić pełnowartościowe zupy-kremy i pasty kanapkowe.
Witamina B6 w owocach
Liczne owoce tropikalne są fantastycznym źródłem substancji odżywczych – w tym witaminy B6. Awokado od lat cieszy się niesłabnąca popularnością, właśnie ze względu na bogactwo minerałów i witamin.
Sprawdź też: 5 produktów o wysokiej zawartości potasu
Kolejnym owocem, który warto wprowadzić do systematycznej diety, jest mango. Oba stanowią nie tylko świetne przekąski, ale również kreatywny dodatek do dań i – co najważniejsze – spożywa się je na surowo. Pozwala to na zachowanie niemal pełnej zawartości witaminy B6.
Słodkie ziemniaki
Pomimo słodkiego smaku, słodkie ziemniaki (bataty) nie zawierają dużych ilości cukru. Do tego jedna średniej wielkości bulwa dostarcza 15% zalecanej dziennej wartości witaminy B6. Słodkie ziemniaki mają również dużo błonnika, witaminy A i magnezu. Witamina B6 pomaga organizmowi regulować glikogen, czyli energię zgromadzoną w wątrobie i mięśniach. Dlatego warto włączyć pieczone słodkie ziemniaki do swojej diety raz lub dwa razy w tygodniu.
Przeczytaj też: