Owoce i kwiaty czarnego bzu mają dużo właściwości leczniczych. Czarny bez to roślina o wyjątkowym znaczeniu dla zdrowia. Właściwości lecznicze posiadają zarówno kwiaty, jak i dojrzałe owoce. W osadach wiejskich od dawien dawna, cudowny napar, sporządzony na ich bazie, cieszył się ogromną popularnością. Medycyna ludowa w czarnym dzikim bzie upatrywała bowiem lekarstwo na wiele ludzkich dolegliwości – od przeziębienia po artretyzm. Przypisywano mu niegdyś również atrybuty magiczne.
Składniki odżywcze czarnego bzu
Owoce bzu czarnego zawierają wiele witamin i składników odżywczych, które mogą korzystnie wpływać na zdrowie człowieka.
Jedna filiżanka owoców czarnego bzu zawiera 106 kalorii i 26,68 gramów (g) węglowodanów. Jedna filiżanka zawiera również następujące witaminy i minerały:
- 870 mg witaminy A
- 406 mg potasu
- 52,2 mg witaminy C
- 9 mg folianów
- 55 mg wapnia
- 2,32 mg żelaza
Owoce bzu czarnego są również doskonałym źródłem błonnika, zawierają 10,2 g błonnika na filiżankę. Stanowi to znaczną część zalecanego dziennego spożycia, które zgodnie z Dietary Guidelines for Americans wynosi 34 g dla mężczyzn i 28 g dla kobiet.
Dzienne zalecane spożycie błonnika może przynieść następujące korzyści zdrowotne:
- zapobiegać zaparciom
- poprawa funkcjonowania jelit
- ochrona przed rakiem jelita grubego
- obniżenie ciśnienia krwi
- ochrona przed chorobami układu krążenia
- obniżać poziom cholesterolu we krwi
Dziki bez – właściwości lecznicze
Czarny bez to remedium na przeziębienia, grypy czy choroby górnych dróg oddechowych. Skutecznie odtruwa organizm, usuwając z niego niepotrzebne elementy przemiany materii. Lista właściwości leczniczych dzikiego bzu jest długa. Duża dawka potasu w ciemnofioletowych owocach ochroni serce każdego człowieka. Warto sięgać po drogocenne dary natury.
Dziki bez może pomóc w walce z przeziębieniem i grypą
Biorąc pod uwagę jego wartości odżywcze, nie bez znaczenia jest fakt, że owoce bzu czarnego są poszukiwane w celu łagodzenia stanów zapalnych i wspierania zdrowia immunologicznego.
Sprawdź też: Wpływ niedoboru magnezu na układ nerwowy
Jedno z badań opublikowanych przez U.S. National Library of Medicine wykazało, że uczestnicy, którzy spożywali syrop z czarnego bzu, odczuwali ulgę w objawach grypy średnio o cztery dni wcześniej niż ci, którzy otrzymywali placebo. Inne badanie opublikowane przez NLB, przeprowadzone na 312 osobach podróżujących samolotem, wykazało, że osoby chore, które przyjmowały kapsułkę z 900 mg ekstraktu z czarnego bzu trzy razy dziennie, szybciej wracały do zdrowia i odczuwały mniej dotkliwe objawy przeziębienia i grypy.
Czarny bez może poprawić stan zdrowia serca i obniżyć ryzyko zachorowania na cukrzycę
Ponieważ owoce czarnego bzu są bogate w trzy rodzaje flawanoli – naturalnie występujących w roślinach związków o właściwościach przeciwutleniających – mogą one przyczynić się do poprawy zdrowia serca.
W niektórych badaniach powiązano flawanole z obniżonym ryzykiem chorób układu krążenia. Badania wykazały również, że owoce bzu czarnego mogą obniżać poziom tłuszczu we krwi, obniżać poziom cholesterolu i obniżać poziom cukru we krwi.
Badania nad wpływem owoców czarnego bzu na choroby przewlekłe trwają i często są kontrowersyjne. Ponieważ wiele badań nad owocami czarnego bzu przeprowadzono jedynie na szczurach, konieczne są dalsze badania na ludziach.
Kwiaty czarnego bzu – właściwości lecznicze
Kwiaty czarnego bzu mają znaczące właściwości dla zdrowia, ale szczególnie cenione są przede wszystkim ciemnofioletowe dary tego krzewu, które dojrzewają od sierpnia do końca września. To prawdziwa skarbnica cennych aktywnych składników odżywczych, witamin oraz soli mineralnych. W 100 g owoców można znaleźć aż 300 mg potasu, a w 100 mililitrach soku jest go 168 mg. Ten makroelement jest przecież jednym z najważniejszych elektrolitów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Odpowiada m.in. za właściwą pracę mięśni, regulację gospodarki wodnej organizmu, utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej oraz prawidłowego ciśnienia krwi.
Owoce czarnego bzu – właściwości lecznicze
Należy zbierać wyłącznie dojrzałe owoce czarnego bzu oraz poddawać je obróbce termicznej. Wszelkie zielone elementy mogą bowiem zawierać szkodliwe dla zdrowia substancje. Świeże płody krzewu nie nadają się także do spożycia. Z czarnego bzu można przygotowywać nie tylko soki i syropy, lecz także pyszne dżemy czy galaretki. Warto wzbogacić jego dość specyficzny smak o słodkie owoce, np. jabłka. Popularne jest także połączenie czarnego bzu z dziką różą.
Syrop z dzikiego bzu
W sprzedaży dostępne są wyciągi i ekstrakty z dzikiego bzu w postaci kapsułek, pastylek i syropów z czarnego bzu przeznaczonych do leczenia przeziębienia lub grypy. W niektórych sklepach dostępne są również produkty do pielęgnacji skóry na bazie czarnego bzu.
Nie należy spożywać surowych owoców czarnego bzu, ponieważ mogą być one trujące. Istnieją różne sposoby przyrządzania owoców czarnego bzu. Aby zrobić syrop z czarnego bzu, należy:
- usunąć łodygi
- ugotować jagody w wodzie i cukrze
- odcedzić
- zagotować płyn, aby go zredukować do konsystencji syropu.
Syrop można następnie dodać do zwykłego jogurtu lub do smoothie.
Bibliografia:
Basic report: 09088, elderberries, raw. (2018, April 1)
https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/09088?fgcd=&manu=&format=&count=&max=25&offset=&sort=default&order=asc&qlookup=Elderberries%2C+raw&ds=&qt=&qp=&qa=&qn=&q=&ing=
Kong, F.-K. (2009). Pilot clinical study on a proprietary elderberry extract: Efficacy in addressing influenza symptoms. Online Journal of Pharmacology and Pharmacokinetics, 5, 32–43
Porter, R. S., & Bode, R. F. (2017, April). A review of the antiviral properties of black elder (Sambucus nigra L.) products [Abstract]. Phytotherapy Research
Slavin, J. L. (2008, October). Position of the American Dietetic Association: Health implications of dietary fiber. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 108(10), 1716–1731
Tiralongo, E., Wee, S. S., & Lea, R. A. (2016, April). Elderberry supplementation reduces cold duration and symptoms in air-travellers: A randomized, double-blind placebo-controlled clinical trial. Nutrients, 8(4), 182
Ulbricht, C., Basch, E., Cheung, L., Goldberg, H., Hammerness, P., Isaac, R., … Wortley, J. (2014, January 10). An evidence-based systematic review of elderberry and elderflower (Sambucus nigra) by the Natural Standard Research Collaboration [Abstract]. Journal of Dietary Supplements, 11(1), 80–120
Vlachojannis, J. E., Cameron, M., & Chrubasik, S. (2010, January). A systematic review on the sambuci fructus effect and efficacy profiles. Phytotherapy Research, 24(1), 1–8
Zakay-Rones, Z., Thom, E., Wollan, T., & Wadstein, J. (2004, March–April). Randomized study of the efficacy and safety of oral elderberry extract in the treatment of influenza A and B virus infections. Journal of International Medical Research, 32(2), 132–140
Przeczytaj też: