Brak aktywności fizycznej i wysokokaloryczna dieta prowadzi nieuchronnie do nadwagi i otyłości. Nadwaga stała się zmorą współczesności, gdyż dotyczy coraz większego grona ludzi. W ciągu ostatnich dziesięcioleci wiele badań koncentrowało się na przyczynach otyłości oraz na tym, jak można jej zapobiegać lub ją leczyć.
Dlaczego otyłość jest chorobą?
Nadwaga może być wynikiem wielu różnych czynników: od siedzącego trybu życia, przez zły dobór i nadmierną ilość spożywanych produktów spożywczych, aż po uwarunkowania genetyczne.
Otyłość jest złożonym problemem zdrowotnym wynikającym z połączenia przyczyn i czynników indywidualnych, takich jak zachowanie i genetyka. Zachowania mogą obejmować aktywność fizyczną, brak aktywności, wzorce żywieniowe, stosowanie leków i inne czynniki. Dodatkowymi czynnikami przyczyniającymi się do tego są środowisko żywieniowe i aktywność fizyczna, edukacja i umiejętności oraz marketing i promocja żywności.
Sprawdź też: Odpowiednie nawodnienie a zdolności treningowe tenisistów
Otyłość jest poważnym problemem, ponieważ wiąże się z gorszymi wynikami w zakresie zdrowia psychicznego i obniżoną jakością życia. Otyłość jest również związana z głównymi przyczynami zgonów na świecie, w tym z cukrzycą, chorobami serca, udarem i niektórymi rodzajami raka.
Nawyki i styl życia przyczyniają się do otyłości
Ogólnie rzecz ujmując, otyłość jest efektem nadmiernego jedzenie i braku aktywności fizycznej. Jednak otyłość ma bardzo skomplikowane podłoże i zależy od wielu czynników, na które większość osób nie ma wpływu. Dlatego styl życia jest tylko jedną składową w całym szeregu przyczyn otyłości. Nadwaga i nadmierna masa ciała to zawsze kwestia indywidualna. Dlatego otyłość wymaga indywidualnego podejścia w każdym przypadku. Panuje przekonanie, że otyłość to efekt złych wyborów żywieniowych i braku ruchu. Jednak otyłość i nadwaga są również częste w przypadku osób, których waga mieści się w normie. Jednak w przypadku otyłości to nie waga czy wygląd ciała decyduje o diagnozie.
Genetyczne podłoże otyłości
Otyłość ma w dużej mierze podłoże genetyczne. Dzieci otyłych rodziców są o wiele bardziej narażone na otyłość niż dzieci szczupłych rodziców. Nie oznacza to jednak, że otyłość jest całkowicie zdeterminowana przez geny. Dlatego dieta może mieć duży wpływ na to, które geny ulegają ekspresji, a które nie.
Społeczeństwa nieuprzemysłowione szybko stają się otyłe, gdy zaczynają jeść typową zachodnią dietę. Ich geny się nie zmieniły, ale środowisko i sygnały wysyłane do genów tak. Mówiąc prościej, komponenty genetyczne mają wpływ na podatność na przybieranie na wadze.
Choroby współzależne a otyłość – medyczne przyczyny otyłości
Otyłość jest zwykle wynikiem przejadania się, ale u niewielkiego odsetka osób nadmierny przyrost masy ciała jest objawem innej choroby.
W niektórych przypadkach do przyrostu masy ciała mogą przyczynić się leżące u podłoża choroby schorzenia. Należą do nich:
- niedoczynność tarczycy (niedoczynność tarczycy) – gdy tarczyca nie wytwarza wystarczającej ilości hormonów
- zespół Cushinga – rzadkie zaburzenie, które powoduje nadmierną produkcję hormonów steroidowych
Istnieją również pewne warunki dziedziczne i inne choroby mózgu, które mogą powodować nadmierny przyrost masy ciała i otyłość.
Przyjmowanie niektórych leków może przyczynić się do otyłości
Leki związane z przyrostem masy ciała obejmują niektóre leki przeciwdepresyjne, leki przeciwdrgawkowe, niektóre leki przeciwcukrzycowe, niektóre hormony, takie jak doustne środki antykoncepcyjne i większość kortykosteroidów, takich jak prednizon.
Niektóre leki na wysokie ciśnienie krwi i leki przeciwhistaminowe powodują przyrost masy ciała i otyłość.
Częstotliwość jedzenia ma wpływ na wagę ciała i otyłość
Związek pomiędzy częstotliwością jedzenia a wagą jest nieco kontrowersyjny. Istnieje wiele doniesień, że osoby z nadwagą jedzą rzadziej niż osoby o normalnej wadze. Naukowcy zaobserwowali, że ludzie, którzy jedzą małe posiłki cztery lub pięć razy dziennie, mają niższy poziom cholesterolu oraz niższy i/lub bardziej stabilny poziom cukru we krwi niż ludzie, którzy jedzą rzadziej (dwa lub trzy duże posiłki dziennie). Jednym z możliwych wyjaśnień jest to, że małe, częste posiłki wytwarzają stabilny poziom insuliny, podczas gdy duże posiłki powodują duże skoki insuliny po posiłkach.
Dieta o wysokiej zawartości węglowodanów prostych może powodować nadwagę i otyłość
Rola węglowodanów w przybieraniu na wadze nie jest jasna. Węglowodany podnoszą poziom glukozy we krwi, co z kolei stymuluje uwalnianie insuliny przez trzustkę, a insulina sprzyja wzrostowi tkanki tłuszczowej i może powodować przyrost masy ciała. Niektórzy naukowcy uważają, że węglowodany proste (cukry, fruktoza, desery, napoje bezalkoholowe, piwo, wino, itp.) przyczyniają się do przyrostu masy ciała, ponieważ są szybciej wchłaniane do krwiobiegu niż węglowodany złożone (makaron, brązowy ryż, ziarna, warzywa, surowe owoce, itp.), a tym samym powodują wyraźniejszy wyrzut insuliny po posiłku niż węglowodany złożone. Ten większy wyrzut insuliny, zdaniem niektórych naukowców, przyczynia się do przybierania na wadze.
Przejadanie się a otyłość
Przejadanie się prowadzi do przybierania na wadze, zwłaszcza jeśli dieta jest bogata w tłuszcze. Żywność o wysokiej zawartości tłuszczu lub cukru (np. fast foody, smażone potrawy i słodycze) ma wysoką gęstość energetyczną (żywność, która zawiera dużo kalorii w małej ilości jedzenia). Badania epidemiologiczne wykazały, że dieta bogata w tłuszcze przyczynia się do przyrostu masy ciała.
Czynniki psychologiczne
U niektórych osób na nawyki żywieniowe wpływają emocje. Wiele osób je nadmiernie w odpowiedzi na emocje, takie jak nuda, smutek, stres czy złość. Podczas gdy większość osób z nadwagą nie ma większych zaburzeń psychologicznych niż osoby o prawidłowej wadze, około 30% osób, które szukają leczenia z powodu poważnych problemów z wagą, ma problemy z nadmiernym objadaniem się.
Bibliografia:
https://bmjopen.bmj.com/content/6/2/e010677
Victoria M O’Brien, Fiona M Nea, L Kirsty Pourshahidi, M Barbara E Livingstone, Laura Bardon, Ciara Kelly, John M Kearney, Clare A Corish, Overweight and obesity in shift workers: associated dietary and lifestyle factors, European Journal of Public Health, Volume 30, Issue 3, June 2020, Pages 532–537, https://doi.org/10.1093/eurpub/ckaa084
https://nyulangone.org/conditions/obesity-in-adults/treatments/lifestyle-modifications-for-obesity
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2336074/
Przeczytaj też: