Czarny bez, czyli zdrowie z natury

Czarny bez, czyli zdrowie z natury

Z tą dziko rosnącą rośliną spotykaliśmy się zapewne już nie raz w dzieciństwie, gdy okrążaliśmy dom babci i najbliższą jego okolicę w poszukiwaniu ciekawych znalezisk. Nieduże fioletowo-czarne owoce na delikatnych gałązkach, zebrane w owocostany, zawsze przykuwały wzrok najmłodszych w rodzinie. Dla bezpieczeństwa zwyczajowo tłumaczono dzieciom, że ich odkrycie jest trujące. Jednak każdy dorosły wie, że właściwy zbiór i obróbka czyni czarny bez produktem idealnym dla utrzymania dobrej kondycji i zdrowia. Czarny bez to roślina o wyjątkowym znaczeniu dla zdrowia. Właściwości lecznicze posiadają zarówno kwiaty, jak i dojrzałe owoce. W osadach wiejskich od dawien dawna, cudowny napar, sporządzony na ich bazie, cieszył się ogromną popularnością. Medycyna ludowa w czarnym bzie upatrywała bowiem lekarstwo na wiele ludzkich dolegliwości – od przeziębienia po artretyzm. Przypisywano mu niegdyś również atrybuty magiczne. Kwiaty czarnego bzu mają znaczące właściwości dla zdrowia, ale szczególnie cenione są przede wszystkim ciemnofioletowe dary tego krzewu, które dojrzewają od sierpnia do końca września. To prawdziwa skarbnica cennych aktywnych składników odżywczych, witamin oraz soli mineralnych. W 100 g owoców można znaleźć aż 300 mg potasu, a w 100 mililitrach soku jest go 168 mg. Ten makroelement jest przecież jednym z najważniejszych elektrolitów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Odpowiada m.in. za właściwą pracę mięśni, regulację gospodarki wodnej organizmu, utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej oraz prawidłowego ciśnienia krwi. Należy zbierać wyłącznie dojrzałe owoce czarnego bzu oraz poddawać je obróbce termicznej. Wszelkie zielone elementy mogą bowiem zawierać szkodliwe dla zdrowia substancje. Świeże płody krzewu nie nadają się także do spożycia. Z czarnego bzu można przygotowywać nie tylko soki i syropy, lecz także pyszne dżemy czy galaretki. Warto wzbogacić jego dość specyficzny smak o słodkie owoce, np. jabłka. Popularne jest także połączenie czarnego bzu z dziką różą. Czarny bez to remedium na przeziębienia, grypy czy choroby górnych dróg oddechowych. Skutecznie odtruwa organizm, usuwając z niego niepotrzebne elementy przemiany materii. Lista jego właściwości leczniczych jest długa. Duża dawka potasu w ciemnofioletowych owocach ochroni serce każdego człowieka. Warto sięgać po drogocenne dary natury.