Dlaczego suplementacja potasu jest ważna w diecie dla sportowców?

Potas jest jednym z kluczowych mikroelementów w diecie sportowców i osób aktywnych fizycznie Niedobory potasu mogą powodować skurcze, zmęczenie, nadmierną potliwość. Dlatego odpowiednia suplementacja potasem ma związek z kondycją fizyczną oraz wpływ na ogólną kondycję organizmu.

Potas jest niezbędny do pracy mięśni

Potas należy do grupy elektrolitów, czyli minerałów biorących udział w kontroli gospodarki wodnej organizmu, która stanowi jego znaczną część. Każda komórka wypełniona jest i otoczona płynem będącym roztworem soli mineralnych, witamin i białek. Część komórek wykorzystuje jony nieorganiczne do utworzenia gradientu elektrochemicznego, który pozwala na komunikację międzykomórkową i regulację ich fizjologii. Do takich komórek należą neurony i komórki tkanki mięśniowej. Oba rodzaje komórek reagują na bodźce elektryczne, które związane są z ich pobudzeniem. Zasadnicza współpraca między nerwami i mięśniami polega właśnie na tej elektrycznej komunikacji. Mięsień odbiera bodziec wysłany z mózgu przez komórki budujące nerw. Reakcją mięśnia jest jego skoordynowany skurcz. Ilość tkanki mięśniowej, która wymaga potasu do właściwego funkcjonowania sprawia, że układ ten jest wyjątkowo wrażliwy na jego niedobory.

Witamina b6 bierze udział w procesie hematopoezy, czyli powstawania składników komórkowych krwi. Rola witaminy B6 w organizmie – hematopoeza

Jednak mięśnie to nie tylko woda i jony. Mięśnie to struktury zbudowane z pokaźnych ilości białek, które bezpośrednio umożliwiają im skurcze. Potas należy do minerałów biorących udział w procesach syntezy białek. Z uwagi na fakt, że białka uczestniczące w skurczach mięśni nie są niezbędne do życia komórek nie powstają one preferencyjnie w stosunku do innych. Dlatego tez zarówno niedobory aminokwasów jak i potasu drastycznie wpływają na obniżenie masy mięśniowej. 

Suplementacja potasu ma wpływ na ogólną kondycję organizmu

Utrzymanie sprawności i kondycji fizycznej wiąże się również z ogólnym stanem organizmu. Potas odpowiada za regulacje ilości wydalanego moczu, wraz z którym z organizmu usuwane są produkty przemiany materii. Niedobory potasu osłabiają pracę nerek i możliwości filtracji krwi. Prowadzi to do nagromadzenia się w płynach tkankowych i komórkach toksyn, które wpływają chociażby na pH roztworu np. mocznik, amoniak czy produkty metabolizmu leków usuwane z wątroby. Płynem tkankowym, którego obecność jest najłatwiejsza do zaobserwowania, jest osocze krwi. Kondycja mięśni i intensywność ich pracy w dużej mierze zależy od ilości dostarczanego tlenu. Dlatego też stan krwi i komórek w niej krążących – głównie erytrocytów – przekłada się zasadniczo na pracę mięśni. Wszelkiego rodzaju zmiany i zaburzenia, które prowadzą do osłabienia zdolności krwi do transportu tlenu w pierwszej kolejności wpływają właśnie na mięśnie i układ nerwowy.  

Rola magnezu w funkcjonowaniu mięśni

Magnez jest jednym z najbardziej istotnych jonów nieorganicznych występujących w ludzkim ciele. Wspomaga działanie wielu enzymów uczestniczących w syntezie białek i metabolizmie cukrów, a oddziaływanie z komórkowym ATP (Adenozyno-5′-trifosforan) poprzez ...
Czytaj Dalej

Zapotrzebowanie organizmu na potas

Zapotrzebowanie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania jest zależne od wieku, płci i stanu fizjologicznego. Zwiększa się również pod wpływem temperatury otoczenia oraz przyjmowanych leków o działaniu diuretycznym (moczopędnym).

Istotne jest zmniejszenie ryzyka niedoborów potasu u sportowców, którzy tracą ten minerał wraz z potem. Jest to kolejny argument popierający stosowanie suplementacji u osób intensywnie ćwiczących. Zwiększenie spożycia potasu nie tylko pokryje jego ubytek, ale także pozwoli na utrzymanie sprawności mięśni. Niedobory potasu jak i jego szkodliwe nadmiary są zjawiskiem stosunkowo rzadkim, jednak ilość potasu w organizmie zmienia się wyjątkowo dynamicznie – zależy między innymi od ilości wypitej i utraconej wody w ciągu dnia. Konieczne zatem staje się powiązanie suplementacji z dietą i właściwym nawodnieniem.

Bibliografia
Lindinger MI, Sjøgaard G. Potassium regulation during exercise and recovery. Sports Med. 1991;11(6):382-401

Warzywa i owoce bogate w potas

Jak powszechnie wiadomo, warzywa i owoce są bogate w potas. Uważa się, że banany zawierają najwięcej tego pierwiastka. Jednak białe ziemniaki oraz szpinak mają dwa razy więcej potasu. Potas jako ...
Czytaj Dalej
family cooking

Niedobór magnezu powoduje choroby sercowo-naczyniowe

Systematyczne badania krwi pozwalają na analizę poziomu minerałów, ich wahania na skutek zmiany trybu życia czy zażywania leków. Jednak magnez obecny w surowicy stanowi jedynie ...
Czytaj Dalej

Ostatnia modyfikacja 8 września 2020

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *