Nadciśnienie jest stanem, w którym krew ze zbyt dużą siłą naciska na ścianki naczyń krwionośnych. Może prowadzić to do licznych komplikacji związanych z sercem, czy też drobnymi naczyniami krwionośnymi w mózgu. Chociaż nadciśnienie należy do problemów cywilizacyjnych, które z każdym kolejnym rokiem mają coraz większe znaczenie w skali globalnej medycyny, to każdy może z nim skutecznie walczyć dokonując zmian w stylu życia i diecie. Należą do nich przede wszystkim uprawianie sportu i usunięcie z diety pokarmów bogatych w tłuszcze nasycone i cukry proste.
Również wprowadzenie pewnych produktów do codziennego jadłospisu pozytywnie wpłynie na stan ciśnienia krwi. Osoby zmagające się z nadciśnieniem powinny dbać o wprowadzanie wraz z dietą odpowiednich ilości minerałów, które pomagają zniwelować niekorzystne objawy. Najważniejszym z tych minerałów jest potas. Gdzie jest go jednak najwięcej? Jakie owoce obowiązkowo trzeba wprowadzić do codziennych posiłków?
Pomarańcze
Jeden z najpopularniejszych i najłatwiej dostępnych owoców jest również bogaty w potas. Porcja 100 gramów świeżych pomarańczy prócz znacznych ilości witaminy C zawiera również nawet 180mg potasu. Jedzenie tych owoców w całości zamiast wyciskania z nich soków dodatkowo dostarcza naszemu organizmowi błonnika pokarmowego, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie jelita.
Banany
Banany słyną z tego, że należą do najbogatszych w potas owoców. Banany zawierają ponad 350mg potasu na 100 gramów miąższu. Można je dodawać do deserów, koktajli lub spożywać na surowo w formie zdrowej przekąski.
Awokado
Awokado od kilku lat zyskuje coraz większą popularność, bywa nawet nazywane „super food”. Niesłabnąca obsesja na punkcie awokado nie jest pozbawiona sensu! Te tropikalne owoce niosą wiele dobrego naszemu organizmowi, a wspomaganie regulacji ciśnienia to tylko jedna z zalet. Zawartość potasu jest nawet wyższa niż w bananach i osiąga wartości 450mg na 100g dojrzałego awokado. Ponadto – awokado zawiera znaczne ilości tłuszczy nienasyconych, które normalizują skład lipidowy krwi i dodatkowo wspomagają obniżanie ciśnienia.
Morele
Suszone morele stanowią jedną z najczęściej wybieranych zdrowych przekąsek. Są bogate w błonnik, witaminy i potas, którego ilość waha się w okolicy 250mg na 100 gramów moreli. Również spożywanie świeżych moreli pozwoli cieszyć się ich prozdrowotnymi właściwościami.
Granat
Owoce tropikalne są prawdziwą skarbnicą zdrowia! Granat nie należy do wyjątków w tej grupie. Jego czerwony miąższ o intensywnym smaku prócz licznych przeciwutleniaczy zawiera również potas w ilościach 230mg na 100 gramów owocu. Granat może być więc stosowany jako dodatek do sałatek i koktajli.
Sprawdź też: Produkty, które podnoszą ciśnienie krwi. Czego nie jeść przy nadciśnieniu?
Kiwi
Kolejny tropikalny owoc na tej liście. Ze względu na znaczne ilości potasu (310mg/100 gramów miąższu) kiwi powinno być spożywane przez osoby zmagające się z nadciśnieniem – zarówno w formie świeżego owocu jak i soku.
Znaczne zmiany diety same w sobie pozytywnie wpłyną na stan ciśnienia krwi – aby jeszcze bardziej pomóc naszemu sercu i układowi krwionośnemu dobrym pomysłem jest wprowadzenie regularnych ćwiczeń do planu tygodniowego. Wysiłek fizyczny wspomaga mięsień, wzmacnia ściany naczyń i reguluje skład krwi.
Bibliografia:
Borgi L, Muraki I, Satija A, Willett WC, Rimm EB, Forman JP. Fruit and Vegetable Consumption and the Incidence of Hypertension in Three Prospective Cohort Studies. Hypertension. 2016;67(2):288-293.
Wang L, Manson JE, Gaziano JM, Buring JE, Sesso HD. Fruit and vegetable intake and the risk of hypertension in middle-aged and older women. Am J Hypertens. 2012;25(2):180-189.
USDA National Nutrient Database for Standard Reference Legacy (2018)
Przeczytaj też: