Sól składa się w około 40% z sodu i 60% z chloru. Jest powszechnie używana w żywności jako wzmacniacz smaku lub konserwant. Sód jest minerałem niezbędnym do optymalnego funkcjonowania mięśni i nerwów. Wraz z chlorem pomaga również organizmowi utrzymać właściwą równowagę wodną i mineralną.
Jednak pomimo swoich istotnych funkcji, spożywanie zbyt dużych ilości soli może mieć poważne konsekwencje zdrowotne, zarówno krótko- jak i długoterminowe.
Krótkotrwałe skutki zdrowotne spożywania zbyt dużej ilości sodu
Jednorazowe spożycie zbyt dużej ilości sodu zwykle w postaci soli, czy to podczas posiłku, czy w ciągu dnia, może mieć kilka krótkoterminowych skutków.
Sprawdź też: Morele – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
Zatrzymanie wody
Nadmiar sodu może powodować zatrzymanie wody w organizmie. Objawia się to uczuciem nadętości lub obrzmiałymi kończynami. Dzieje się tak, ponieważ nerki dążą do utrzymania określony stosunek sodu do wody w organizmie. Aby to osiągnąć, zatrzymują one dodatkową ilość wody, aby zrekompensować nadmiar sodu, co ma na celu utrzymanie homeostazy. Ta zwiększona retencja wody może powodować obrzęki, szczególnie dłoni i stóp, i może spowodować wzrost wagi. Dlatego nadmiar sodu jest szkodliwy.
Wzrost ciśnienia krwi
Wzrost stężenia sodu wraz z retencją wody powodują zwiększenie objętości krwi przepływającej przez naczynia krwionośne i tętnice. Może to spowodować tymczasowy wzrost ciśnienia krwi. Ten efekt nadmiernego spożycia sodu jest jednak ściśle uzależniony od predyspozycji genetycznych oraz reakcji organizmu.
Uważa się, że na wrażliwość człowieka na sól wpływają takie czynniki jak genetyka i hormony. Starzenie się i otyłość mogą również wzmacniać efekt podwyższania ciśnienia krwi.
Długotrwałe skutki spożywania zbyt dużej ilości soli
Spożywanie zbyt dużej ilości soli przez długi okres czasu może wywołać kilka problemów zdrowotnych.
Nadmierne spożywanie sodu zwiększa ryzyko raka żołądka
Kilka badań łączy dietę o wysokiej zawartości soli z wyższym ryzykiem zachorowania na raka żołądka.
Przegląd obejmujący ponad 268 000 uczestników sugeruje, że osoby z medianą spożycia soli 3 gramy dziennie mogą mieć do 68% wyższe ryzyko zachorowania na raka żołądka niż osoby z medianą spożycia soli 1 gram dziennie.
Mechanizm stojący za wpływem soli na raka żołądka nie jest do końca poznany. Eksperci uważają jednak, że dieta bogata w sól może zwiększyć podatność na raka żołądka poprzez powodowanie wrzodów lub zapalenia błony śluzowej żołądka.
Wpływ na ryzyko chorób serca i przedwczesnej śmierci
Związek między dietą bogatą w sól, chorobami serca i przedwczesną śmiercią jest nadal dość kontrowersyjny. Niektóre badania sugerują, że wysokie spożycie soli powoduje wzrost ciśnienia krwi oraz usztywnienie naczyń krwionośnych i tętnic. Z kolei te zmiany mogą skutkować wyższym ryzykiem chorób serca i przedwczesnej śmierci (
Bibliografia:
Agócs R, Sugár D, Szabó AJ. Is too much salt harmful? Yes. Pediatr Nephrol. 2020;35(9):1777-1785.
Przeczytaj też: