Gdzie jest potas – warzywa

Gdzie jest potas – warzywa

Potas pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi oraz odpowiednim funkcjonowaniu układu mięśniowego i nerwowego. Dowiedz się, które warzywa dostarczą Ci go najwięcej.

1.       Chrzan

Wkładamy go do koszyczka wielkanocnego m. in. po to, aby zapewnić sobie siłę na cały rok. Symboliczne znaczenie zyskał nie bez przyczyny. Warzywo to zawiera rekordową ilość potasu (740 mg/100 g). Znajduje się w nim również sporo krwiotwórczego żelaza. Jest też skarbnicą witaminy C, dzięki czemu wzmacnia odporność i działa bakteriobójczo. Wspomoże także trawienie. Uznawany jest za afrodyzjak. Pamiętaj jednak, że nadmiar chrzanu szkodzi.

2.       Pietruszka (natka)

W 100 g natki znajduje się aż 695 mg potasu. Sięgaj po nią także dlatego, że zawiera m. in. rekordowe ilości witamin C i A, żelaza, wapnia oraz magnezu. Dzięki temu może pomagać w zapobieganiu anemii, krzywicy i szkorbutowi. Jej jedzenie poleca się kobietom w ciąży, osobom aktywnym fizycznie i starszym, dzieciom i młodzieży oraz kierowcom i lotnikom (zwłaszcza, gdy jadą lub lecą nocą, bo zawarta w liściach pietruszki witamina A wpływa pozytywnie widzenie w ciemności).

3.       Boćwina

Burak liściowy jest nie tylko skarbnicą potasu, którego zawiera 548 mg /100 g. To także źródło białka i witamin oraz rekordowej ilości żelaza (1,7 mg/100 g). Pierwiastek ten pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny oraz odpowiednim transporcie tlenu w organizmie. Przyczynia się także do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Przyrządzaj liście boćwiny jak szpinak. A łodygi – ogonki liściowe jak szparagi.

4.       Jarmuż

Zaliczany do superżywności. Poza sporą ilością potasu (530 mg/100 g), znajdziesz w nim m. in. żelazo, kwas foliowy, wapń, fosfor, błonnik, witaminy z grupy B, witaminę K oraz beta-karoten, który nasz organizm przekształca w witaminę A. Jarmuż  jest także skarbnicą witaminy C (więcej od niego ma go tylko papryka i natka pietruszki). Znajduje się w nim również sulforafan, związek o właściwościach przeciwnowotworowych.

5.       Ziemniaki późne

Najpopularniejsze źródło potasu w naszej diecie. Poza „pierwiastkiem życia”, kartofle zawierają sporo witaminy C (więcej jest jej w ziemniakach wczesnych). Znajduje się w nich  też magnez i witaminy z grupy B, w tym niacyna konieczna do produkcji hormonu szczęścia – serotoniny. Zawierają również apirazę, enzym który skutecznie przeciwdziała zawałom serca i udarom mózgu. Pamiętaj, że najbardziej wartościowe są kartofle w łupinach.

6.       Brukselka

Jak wszystkie kapustne, należy do najwartościowszych spożywanych przez nas warzyw. Dodatkowo to jeden z najzdrowszych gatunków kapusty. Oprócz sporej ilości potasu, zawiera wapń, fosfor, żelazo, beta-karoten, „witaminę młodości” E oraz witaminy z grupy B. Jest też skarbnicą witaminy C i kwasu foliowego. Czy wiesz, że naukowcy odkryli obecność w brukselce składników czynnych, które mogą zapobiegać nowotworom?

7.       Czosnek

Zawiera potas, żelazo, błonnik, wapń, fosfor oraz magnez i witaminy z grupy B, a także witaminę C. Działa przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo i przeciwpasożytniczo. Jest niezastąpiony przy przeziębieniu, grypie czy zapaleniu oskrzeli. Zapobiega próchnicy zębów. Obniży poziom „złego” cholesterolu i wzmocni Twoją odporność. Regularnie jedzony może zmniejszyć ryzyko rozwoju niektórych nowotworów.

8.       Pietruszka (korzeń)

Jest źródłem żelaza, potasu, wapnia, fosforu, a także magnezu, beta-karotenu i witaminy C. M. in. dzięki temu ma działanie moczopędne i oczyszczające. Sok wyciśnięty z korzenia złagodzi nerwobóle, kontuzje i ukłucia insektów, a napar polecany jest dla osób ze skłonnością do nadmiernego pocenia się i wyprysków. Miazga z korzenia i liści wybieli piegi. Z powodu sporej zawartości drażniącego olejka eterycznego, który zwiększa ochotę na seks, pietruszka zaliczana jest do afrodyzjaków.

9.       Koper

Oprócz cennego dla serca potasu, zawiera żelazo, wapń, fosfor, magnez czy beta-karoten. Koper to również źródło witamin: z grupy B, C i E. Herbata z jego nasion pomoże w trawieniu oraz przy czkawce czy kolce. Może też zapobiec wzdęciom. Napar z owoców zadziała uspokajająco i uśmierzy bóle żołądka oraz skurcze jelit. Koper ceniony był już w starożytności jako m. in. środek poprawiający wzrok. Hipokrates zalecał go matkom karmiącym, aby pobudzić wytwarzanie mleka.

10.   Brokuły

Poza sporą ilością potasu, zawierają żelazo oraz witaminę C i A. Dzięki temu ich jedzenie wzmocni Twój układ odpornościowy i pomoże w walce z przeziębieniem. Są też bogatym źródłem kwasu foliowego i wapnia. Podobne ilości tego ostatniego mają tylko produkty mleczne. W brokułach znajdziesz też luteinę i zeaksantynę, które chronią przed chorobą oczu – zwyrodnieniem plamki żółtej. Zawierają sulforafan, związek o działaniu przeciwnowotworowym.