Podwyższone ciśnienie krwi podobnie jak poziom cukru we krwi czy problemy z sercem to sytuacje związane ze złym stylem życia, nieprawidłowym odżywianiem i brakiem ruchu. Okazuje się, że potas obniża ciśnienie krwi.
Dlaczego prawidłowe ciśnienie krwi jest ważne?
Prawidłowe ciśnienie krwi ma kluczowe znaczenie dla utrzymania optymalnego zdrowia układu krążenia. Normalne ciśnienie krwi jest niezbędne do życia. Bez ciśnienia, które zmusza naszą krew do przepływu w układzie krążenia, tlen ani składniki odżywcze nie byłyby dostarczane do tkanek i narządów.
Sprawdź też: Niedobory magnez u dzieci
Jak potas wpływa na ciśnienie krwi?
Zależność między niedoborami potasu a problemami z sercem odkryto już w latach 20. XX wieku. Zaobserwowano, że osoby z tymi problemami mają obniżony poziom potasu w wydalanym moczu. Dalsze badania wykazały, że potas jest przeciwstawny sodowi, który jest odpowiedzialny za podwyższone ciśnienie. U osób z łagodnie lub umiarkowanie podwyższonym ciśnieniem podanie potasu skutkuje obniżeniem ciśnienia tętniczego. Im dłużej potas jest podawany tym lepsze efekty. Najlepiej przyswajalne są pierwiastki zawarte w naturalnych produktach bogatych w potas, których optymalnie zaleca się spożywać 4 razy dziennie w ilości 1kg na dobę.
Jednak w dzisiejszych czasach niezwykle trudno jest dostarczyć taką ilość potasu w pożywieniu dlatego w przypadku zwiększonego wysiłku fizycznego, nadmiernej potliwości w czasie upałów czy po prostu niedoboru potasu w diecie wysoce wskazana jest jego suplementacja.
Nie wyjaśniono pełnego zakresu procesu, za pomocą którego potas może pomóc w kontrolowaniu ciśnienia krwi. Niektóre badania sugerują, że antyresoryczne działanie potasu w diecie może wynikać z jego działania natriuretycznego, ponieważ potas działa na kanaliki nerkowe, zwiększając wydalanie soli. .
Preferowanym anionem sprzężonym jest cytrynian potasu, forma potasu wytwarzająca wodorowęglan znajdująca się w owocach i warzywach. Badania sugerują, że ta forma sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi, ponieważ powoduje większe wejście komórkowe po wymianie na sód w komórkach. W przeciwieństwie do chlorku potasu, który jest formą potasu występującą w mięsie i wybranych ziarnach, cytrynian potasu wydaje się mieć działanie alkalizujące. wpływ na organizm. Niektórzy badacze uważają, że cytrynian wytwarzający wodorowęglany może pomóc w zapobieganiu kwasicy metabolicznej niskiego stopnia wynikającej z diety bogatej w pokarmy pochodzenia zwierzęcego. Nawet stan kwasicy o niskim stopniu nasilenia może być szkodliwy, ponieważ w celu zbuforowania kwasowości organizm odrywa wapń z kości. Prowadzi to do hiperkalciurii i hipocytraturii, które mogą objawiać się demineralizacją kości i kamieniami nerkowymi.
Oczywiście korzyści płynące z określonego anionu są trudne do oddzielenia od wielu innych substancji zdrowych dla serca, w tym błonnika, przeciwutleniaczy i fitochemikaliów w pożywieniu roślinnym. Spożycie owoców i warzyw koreluje z lepszym zdrowiem serca, w tym niższym ciśnieniem krwi. W badaniu diety DASH porównano „typową” dietę amerykańską z dietą bogatą w owoce i warzywa (od 8 do 10 porcji), a także z dietą bogatą w pokarmy roślinne i niskotłuszczowy nabiał. Wszystkie trzy diety dostarczały około 140 milimoli chlorku sodu dziennie. Obie diety eksperymentalne doprowadziły do obniżenia ciśnienia krwi, przy czym większy spadek obserwowano u osób przypisanych do diety zawierającej nabiał.
W innym badaniu DASH naukowcy zdecydowali się przetestować różne poziomy spożycia sodu – a tym samym wpływ sodu w szczególności – na każdą z trzech diet. Ponownie wystąpiło zależne od dawki działanie hipotensyjne, z największym spadkiem ciśnienia krwi w grupie diety DASH z największym ograniczeniem stosowania chlorku sodu.
Jednak działanie hipotensyjne przypisywane stężeniu sodu było najbardziej wyraźne w grupie kontrolnej. Innymi słowy, w grupie, w której spożycie potasu było najniższe (50 milimoli dziennie), największy wpływ miało ograniczenie soli. W jednym z przeglądów stwierdza się: „Wydaje się prawdopodobne, że hipotensyjne działanie diety DASH jest w znacznym stopniu zdeterminowane przez stosunkowo wysokie spożycie potasu i prawdopodobnie do pewnego stopnia przez wywołane w ten sposób większe zatrzymywanie wapnia w nerkach” .
Literatura:
Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005
Interna Szczeklika – podręcznik chorób wewnętrznych, Medycyna Praktyczna, Kraków 2014
Medycyna Praktyczna, http://nadcisnienie.mp.pl/informacje/dietaiwysilek/show.html?id=60173, dostęp: 23.03.2017
Adrogué HJ, Madias NE. Sodium and potassium in the pathogenesis of hypertension. N Eng J Med. 2007;356(19):1966-1978.
Morris RC Jr, Schmidlin O, Frassetto LA, et al. Relationship and interaction between sodium and potassium. J Am Coll Nutr. 2006;25(3 Suppl):262S-270S.
Przeczytaj też: