Witamina B6 – dlaczego jest tak istotna?

03.08.2020
ok. 3 min
nuts display

Witamina B6, wbrew nazwie, nie jest pojedynczym związkiem chemicznym. W rzeczywistości określenie te oznacza grupę kilku substancji o wspólnej budowie – pochodne pirydyny. Należą do nich: pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina i ich formy ufosforylowane. Formą wykazującą aktywność biologiczną jest 5’-fosforan pirydoksalu, który powstaje w organizmie z pozostałych substancji z tej grupy. Witamina B6 podobnie jak inne witaminy z grupy B charakteryzuje się szerokim spektrum działania w organizmie ludzkim.

Przemiany aminokwasów

Ludzki organizm w pokarmie, jak i na drodze syntezy, otrzymuje pulę różnorodnych aminokwasów. Część z nich jest wykorzystywana w syntezie białek. Różne białka wymagają różnych aminokwasów. Kolegen zawiera znaczne ilości proliny i glicyny, a keratyna w skórze i paznokciach – cysteiny. W przypadku zaburzonych proporcji w puli dostarczanych aminokwasów może okazać się, że ilość proliny jest zbyt niska by zaspokoić potrzeby organizmu. Jak nasze komórki sobie z tym radzą? Aminokwasy mają wspólny model budowy – szkielet, którego jeden element jest zmienny i pozwala na odróżnienie od siebie poszczególnych aminokwasów. Dzięki temu możliwe jest przekształcanie pewnych aminokwasów w inne – wystarczy zmienić strukturę tylko jednego elementu tych związków. Forma biologicznie czynna witaminy B6 – 5’-fosforan pirydoksalu – bezpośrednio uczestniczy w procesach przemiany poprzez katalizę przeniesienia grupy funkcyjnej. Tym sposobem substrat do syntezy otrzymuje element, który przekształca go w funkcjonalny aminokwas.

Metabolizm glikogenu

Glikogen stanowi polimer glukozy, który pełni rolę magazynu energii. Spożycie znacznych ilości cukru wyzwala wydzielanie insuliny, która oddziałując na komórki wątroby aktywuje syntezę glikogenu. Glukoza – podstawowa forma cukru wykorzystywana przez organizm człowieka – jest wychwytywana przez hepatocyty wątroby i łączona w długie, rozgałęzione łańcuchy glikogenu. W ten sposób organizm nie tylko chroni się przed hiperglikemią, która jest silnie neuro- i hematotoksyczna, ale także magazynuje cukier na okresy głodu. Glikogen bowiem może być rozkładany ponownie do monomerów glukozy, które z wątroby uwalniane są do krwi. Dzięki temu mechanizmowi wątroba jest magazynem dla całego organizmu. W przypadku mięśni również dochodzi do syntezy glikogenu, jednak komórki te nie mają enzymu umożliwiającego uwolnienie glukozy z rozkładanego glikogenu do krwi. Glikogen mięśniowy jest więc wykorzystywany lokalnie dla pracującego mięśnia.

Sprawdź też: Czego nie jeść przy nadciśnieniu?

Witamina B6 pełni rolę kofaktora dla ponad 100 enzymów – jej rola w organizmie nie ogranicza się więc jedynie do metabolizmu białek i cukrów. Wzrost zapotrzebowania na witaminę B6 wiąże się z dietą bogata w białko, a więc typową dietą sportową. Ponadto łagodzi skutki uboczne zażywania znacznych ilości leków obciążających nerki – wspomaga ich podstawowe działanie i regenerację. Wysiłek umysłowy również zwiększa zapotrzebowanie na tę witaminę – uczestniczy ona w syntezie neuroprzekaźników. Witamina B6 występuje w wielu produktach spożywczych, jednak obróbka termiczna mięsa i warzyw, oraz mrożenie znacznie zmniejszają jej ilość (nawet o 70%), a jej przyswajalność jest znacznie obniżona poprzez chroniczny stres i alkohol.

Bibliografia:
Parra M, Stahl S, Hellmann H. Vitamin B₆ and Its Role in Cell Metabolism and Physiology. Cells. 2018;7(7):84.

Przeczytaj też:

Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

13.10.2021
ok. 4 min

Dieta dla sportowców – porady i zalecenia

Dla sportowców i osób aktywnych fizycznie odpowiedni program żywieniowy ma bardzo duże znaczenie. Sposób odżywiania się jest istotny bez względu na uprawianą dyscyplinę oraz częstotliwość treningów. Przede wszystkim dieta dla sportowca powinna zawierać odpowiednie ilości witamin oraz minerałów. Natomiast ilość węglowodanów i białka w diecie zależy od indywidualnego zapotrzebowania na kalorie oraz rodzaj dyscypliny sportowej. […]

16.09.2021
ok. 3 min

Magnez a zmęczenie

Magnez należy do pierwiastków, których właściwe stężenie w organizmie warunkuje prawidłowe funkcjonowanie wielu układów – wśród których szczególnie wyróżnia się układ nerwowy i mięśniowy. To właśnie wpływ magnezu na układ nerwowy sprawia, że specyfik ten znalazł zastosowanie w walce z sennością i zmęczeniem. W jaki sposób jednak magnez wpływa na witalność organizmu? Czy może on […]

13.08.2021
ok. 3 min

Niskie ciśnienie krwi a sport

W odróżnieniu od nadciśnienia – które jest nie tylko wyjątkowo niebezpieczne dla zdrowia, ale też występuje dużo częściej – osoby o niskim ciśnieniu są stosunkowo zdrowe. Dopiero znaczny spadek ciśnienia sprawia zagrożenie zdrowia, a nawet życia. W takim stanie osoba o obniżonym ciśnieniu zaznaje uczucia zmęczenia i zawrotów głowy, wynika to ze zbyt małego natlenienia […]

obliczapotasukatelin
15.05.2019
ok. 4 min

Jaką rolę odgrywa potas w organizmie człowieka?

Potas należy do głównych makroelementów naszego organizmu, a jego rola w prawidłowym funkcjonowaniu jest nieoceniona. Obecnie poziom wiedzy na temat tego pierwiastka i funkcji jakie pełni jest coraz obszerniejszy. Każdy z nas jest w stanie wymienić jego główne zadania w ustroju. W czym ten pierwiastek nam pomaga, do czego jest niezbędny. Problemy z ciśnieniem krwi […]

ukladnerwowykatelin
25.03.2019
ok. 2 min

Rola magnezu dla właściwego funkcjonowania serca i układu nerwowego

Obecność magnezu w naszym organizmie ma fundamentalne znaczenie dla jego prawidłowego funkcjonowania. Wraz z potasem, sodem i wapniem należy on do czterech głównych kationów naszego organizmu. Natomiast jako jon wewnątrzkomórkowy ilościowo ustępuje miejsca jedynie potasowi. Szacuje się, że w ciele dorosłej, ważącej 70 kg osoby znajduje się ok. 22-26 g magnezu. Magnez obecny jest w […]