Kapusta, która często zaliczana jest do tej samej kategorii co sałata ze względu na podobny wygląd, należy do rodziny warzyw krzyżowych. Warzywa kapustne, takie jak kapusta, jarmuż i brokuły, są znane z tego, że zawierają mnóstwo korzystnych składników odżywczych. Zdrowa dieta powinna zawierać warzywa kapustne.
Kapusta może ochronić przed promieniowaniem, zapobiega rakowi i zmniejsza ryzyko chorób serca. Kapusta może różnić się kolorem od zielonego do czerwonego i fioletowego, a liście mogą być gładkie lub pomarszczone.
Fakty na temat kapusty
- Kapusta to warzywo krzyżowe.
- Substancja chemiczna zawarta w kapuście może chronić przed negatywnymi skutkami promieniowania.
- Sulforafan znajdujący się w kapuście może pomóc w ochronie przed rakiem.
- Pół szklanki gotowanej kapusty zawiera 81,5 mikrogramów witaminy K.
Spożywanie wszelkiego rodzaju owoców i warzyw od dawna wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem wielu niekorzystnych chorób. Wiele badań sugeruje, że zwiększone spożycie pokarmów roślinnych, takich jak kapusta, zmniejsza ryzyko cukrzycy, otyłości, chorób serca i ogólnej śmiertelności. Może również pomóc w promowaniu zdrowej cery, zwiększonej energii i ogólnej niższej wagi.
Kapusta chroni przed promieniowaniem
W niektórych badaniach nad promieniowaniem na zwierzętach wykazano, że związek znajdujący się w kapuście i innych warzywach krzyżowych znany jako 3,3′-diindolylmethane (DIM) zwiększa krótkoterminowe wskaźniki przeżywalności.
W badaniu przeprowadzonym na Uniwersytecie Georgetown szczurom podano śmiertelną dawkę promieniowania. Niektóre nie były leczone, a inne były leczone codziennym zastrzykiem DIM przez 2 tygodnie. Wszystkie nieleczone szczury zmarły, ale ponad 50 procent tych, które otrzymały DIM, pozostało przy życiu po 30 dniach.
Ci sami badacze przeprowadzili eksperyment na myszach i uzyskali podobne wyniki. Byli w stanie ustalić, że myszy leczone DIM miały wyższą liczbę czerwonych i białych krwinek oraz płytek krwi, których radioterapia często zmniejsza.
Uważa się, że DIM ma działanie ochronne przed rakiem, ale to badanie pokazuje, że jest również nadzieja na wykorzystanie go jako osłony do ochrony zdrowych tkanek podczas leczenia raka w przyszłości.
Sprawdź też: Objawy niedoboru potasu
Kapusta zawiera związki chroniące przed nowotworami
Innym potencjalnym związkiem zwalczającym raka występującym w kapuście jest sulforafan. Badania przeprowadzone w ciągu ostatnich 30 lat konsekwentnie wykazały, że spożywanie warzyw krzyżowych wiąże się z mniejszym ryzykiem zachorowania na raka.
Niedawno naukowcy byli w stanie wskazać, że związek zawierający siarkę, który nadaje warzywom krzyżowym ich gorzki smak – sulforafan – jest również tym, co wydaje się być tym, co wydaje się nadawać im siłę w walce z rakiem.
Naukowcy testują obecnie zdolność sulforafanu do opóźniania lub hamowania raka. Obiecujące wyniki na poziomie molekularnym zaobserwowano w przypadku wielu rodzajów raka, w tym czerniaka, przełyku, prostaty i trzustki.
Naukowcy odkryli, że sulforafan ma moc hamowania szkodliwego enzymu deacetylazy histonowej (HDAC), o którym wiadomo, że jest zaangażowany w progresję komórek rakowych. Zdolność do zatrzymywania enzymów HDAC może sprawić, że żywność zawierająca sulforafan stanie się potencjalnie potężnym elementem leczenia raka.
W innym badaniu, przeprowadzonym na University of Missouri, przyjrzano się innej substancji chemicznej występującej w kapuście, pietruszce i selerze, zwanej apigeniną. Stwierdzono, że zmniejsza on rozmiar guza, gdy myszom wszczepiono komórki z agresywnej postaci raka piersi. Naukowcy twierdzą, że ich odkrycia pokazują, że apigenina ma potencjał, by w przyszłości znaleźć zastosowanie jako nietoksyczne leczenie raka.
Czerwona kapusta zawiera silny antyoksydant antocyjan, ten sam związek, który nadaje innym czerwonym i fioletowym owocom i warzywom żywe kolory.
W laboratorium wykazano, że antocyjany spowalniają proliferację komórek rakowych, zabijają już uformowane komórki rakowe i zatrzymują tworzenie się nowych guzów. Nie wiadomo, czy te skutki zostaną przeniesione na profilaktykę lub leczenie raka u ludzi.
Kapusta chroni przed chorobami serca
Wykazano, że te same silne antocyjany w czerwonej kapuście, które pomagają chronić przed rakiem, hamują stan zapalny, który może prowadzić do chorób układu krążenia.
Niedawny raport w American Journal of Clinical Nutrition powiązał spożywanie pokarmów bogatych we flawonoidy z mniejszym ryzykiem zgonu z powodu chorób układu krążenia i stwierdził, że nawet niewielkie ilości pokarmów bogatych we flawonoidy mogą być korzystne. Wysoka zawartość polifenoli w kapuście może również zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia, zapobiegając gromadzeniu się płytek krwi i obniżając ciśnienie krwi.
Kapusta wspomaga odporność i trawienie
Kapusta jest często poddawana fermentacji. Kiszona kapusta jak i sfermentowana żywność jest pełna probiotyków, co pozytywnie wpływa na układ odpornościowy i trawienny. Drobnoustroje tworzą kwaśne środowisko, dzięki czemu żywność zachowuje mocny smak i aromat. Poza tym enzymy wytwarzane podczas fermentacji ułatwiają wchłanianie witamin i minerałów.
Właściwości zdrowotne kapusty
Zawartość błonnika i wody w kapuście pomaga również zapobiegać zaparciom i utrzymywać zdrowy przewód pokarmowy. Spożywanie odpowiedniej ilości błonnika sprzyja regularności, która ma kluczowe znaczenie dla wydalania toksyn z żółcią i stolcem.
Niedawne badania wykazały, że błonnik pokarmowy może nawet odgrywać rolę w regulacji układu odpornościowego i stanów zapalnych, w konsekwencji zmniejszając ryzyko stanów zapalnych, takich jak choroby układu krążenia, cukrzyca, rak i otyłość.
Bibliografia:
Atwell, L. L., Beaver, L. M., Shannon, J., Williams, D. E., Dashwood, R.H., & Ho, E. (2015, April). Epigenetic regulation by sulforaphane: Opportunities for breast and prostate cancer chemoprevention. Current Pharmacology Reports. Volume 1, Issue 2, pp 102–111
Wallace, T. C. (2011, January). Anthocyanins in cardiovascular disease. Advances in Nutrition. Nutr vol. 2: 1-7, 2011
Webb, D. (2011, October). Powerful prostate cancer fighters – from arugula to wasabi, cruciferous veggies pack a powerful punch
http://www.todaysdietitian.com/newarchives/100111p20.shtml
Przeczytaj też: