5 produktów i dieta o największej zawartości magnezu

5 produktów i dieta o największej zawartości magnezu

Magnez jest jednym z najważniejszych dla zdrowia składników mineralnych. Wspomaga m.in. prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni oraz przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Poznaj superprodukty i plan żywieniowy, które charakteryzują się najwyższą zawartością tego pierwiastka.

Kakao

Poza magnezem (420 mg/100 g), kakao jest źródłem rekordowej ilości potasu, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. W „boskim napoju” znajduje się też białko, błonnik i wiele składników mineralnych, w tym fosfor, wapń, żelazo, cynk, selen, miedź, mangan oraz pobudzająca układ nerwowy teobromina. W konsekwencji kakao dodaje energii i poprawia nastrój. Pozytywnie wpływa na serce i mózg. Może również pomagać w zaparciach. Służy pięknu skóry.

Nasiona słonecznika

To nie tylko bogactwo magnezu (359 mg/100 g). Poza nim dostarczą ci fosforu, wapnia, dobrych kwasów tłuszczowych, żelaza, selenu, miedzi, manganu, fosforu, cynku oraz potasu. Nasiona słonecznika są też bombą witaminową. Zawierają witaminy: A, D, E, K i z grupy B. Dzięki takim składnikom, jedzenie nasion słonecznika korzystnie oddziałuje na serce, odporność, skórę i włosy. Ich chrupanie może także wspomagać proces odchudzania i obniżać poziom cholesterolu.

Migdały

Wartościami odżywczymi wyróżniają się nawet na tle bardzo zdrowych orzechów. Poza magnezem (269 mg/100 g), zawierają m.in. białko, błonnik, zdrowe tłuszcze, wapń, cynk, fosfor, miedź, żelazo, selen, mangan, fosfor oraz witaminy: z grupy B i E. Ta ostatnia jest przeciwutleniaczem. Pomaga w zapobieganiu przedwczesnemu starzeniu i chorobom wywoływanym przez wolne rodniki. Ponadto sięganie po migdały wspomaga trawienie, wzmacnia kości, działa ochronnie na serce i skórę.

Kasza gryczana

Oprócz magnezu (218 mg/100 g), zawiera m.in. dużą ilość białka, błonnika oraz wapń, cynk, potas, mangan, fosfor i żelazo. Jest także bogatym źródłem kwasu foliowego, bardzo istotnego przed poczęciem i w ciąży. Dlatego kasza gryczana wzmocni twoją odporność i kości, pomoże w obniżeniu ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu, w lepszym trawieniu oraz przy anemii. Możesz ją włączyć do diety bezglutenowej.

Biała fasola

Jest nie tylko zasobna w magnez (169 mg/100 g). Zawiera także sporo potasu, witaminy: C, E i z grupy B oraz selen, cynk, miedź i molibden. Jest też źródłem białka, błonnika i przeciwutleniaczy. Powinna znaleźć się w twoim jadłospisie również z powodu zawartości krwiotwórczego żelaza. Fasola ma mały indeks glikemiczny. Jest zalecana m.in. osobom odchudzającym się i chorującym na cukrzycę. Pomaga też zachować mody wygląd.

Dieta DASH

Jeśli szukasz programu żywienia bogatego w magnez, zwróć uwagę na dietę DASH. Ma ona udowodnioną skuteczność w zapobieganiu oraz terapii nadciśnienia tętniczego i bywa nazywana najzdrowszą dietą świata. Poza magnezem, obfituje w potas, wapń, białko i błonnik. W diecie DASH zaleca się spożywanie warzyw, owoców, niskotłuszczowego lub beztłuszczowego mleka i jego przetworów, drobiu, ryb, produktów z pełnego ziarna i orzechów. Ograniczeniu podlegają natomiast: czerwone mięso, słodycze, cukier, słodkie napoje i sód.

Źródło informacji o diecie DASH:
https://www.nhlbi.nih.gov/files/docs/public/heart/new_dash.pdf