Blog o zdrowiu i odżywianiu

Przeczytaj artykuły na blogu i dowiedz się, jak żyć zdrowo!

Witaminy oraz składniki mineralne są cennym wsparciem dla naszego organizmu.
Potas oraz magnez należą do kluczowych elementów, które pomagają dbać o zdrowie i wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Wybierz odpowiednią kategorię i znajdź interesujące Cię wpisy.

Zapoznaj się z ważnymi treściami o zdrowiu, wskazówkami, jak dbać o zbilansowaną dietę, a także praktycznymi poradami na temat zdrowego stylu życia. Odkryj właściwości warzyw i owoców oraz zasady komponowania pożywnego jadłospisu!

27.02.2017
ok. 6 min

Potas a choroby nerek: jak dobrać dietę przyjazną dla nerek

Potas to niezwykle istotny pierwiastek dla wszystkich tych, którzy na co dzień dbają o swoją dietę, starając się by była bogata w odżywcze składniki. Według WHO wciąż spożywamy go o 1000mg za mało, a jego niedobory mają wpływ na szereg dolegliwości takich jak: skurcze i porażenia mięśni, zaburzenia koncentracji, utrata apetytu, spowolniona reakcja na bodźce, […]

27.02.2017
ok. 3 min

Potas a ciśnienie krwi: wpływ potasu na ciśnienie krwi

Podwyższone ciśnienie krwi podobnie jak poziom cukru we krwi czy problemy z sercem to sytuacje związane ze złym stylem życia, nieprawidłowym odżywianiem i brakiem ruchu. Okazuje się, że potas obniża ciśnienie krwi. Dlaczego prawidłowe ciśnienie krwi jest ważne? Prawidłowe ciśnienie krwi ma kluczowe znaczenie dla utrzymania optymalnego zdrowia układu krążenia. Normalne ciśnienie krwi jest niezbędne […]

27.02.2017
ok. 4 min

Potas a sport: 5 zaskakujących korzyści z suplementacji potasu dla sportowców

Potas jest ogólnie zalecany dla sportowców. Istnieje wiele korzyści z brania potasu przez osoby aktywne fizycznie. Zmęczenie po treningu oraz skurcze mięśni są objawem niedoboru potasu. Potas jest odpowiedzialny za regulację ciśnienia krwi, za funkcjonowanie mięśni oraz przewodnictwo nerwowe. Razem z sodem potas tworzy pompą sodowo-potasową, która dostarcza komórkom substancje odżywcze, a jednocześnie usuwa z nich produkty […]

sweet potatoes
24.07.2015
ok. 3 min

Bataty – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze. Jak przyrządzić słodkie ziemniaki?

Bataty (lub inaczej wilec ziemniaczany) uprawiane były już 5000 lat temu, a ich ojczyzną jest Ameryka Południowa i Środkowa. Do Europy sprowadził je w XVI wieku Krzysztof Kolumb. Bataty są bogate w składniki odżywcze i mają szerokie zastosowanie. Mogą one być częścią obiadu, przekąską z grilla lub składnikiem deseru. Czy bataty są zdrowe? Bataty nie […]

16.07.2015
ok. 4 min

Owoce bogate w potas

Czy wiesz, że osoby ze zwiększonym poziomem sodu i niskim poziomem potasu są narażone na podwyższone ciśnienie krwi, co może prowadzić do chorób serca i udaru mózgu? Poznaj owoce, które są najbogatszymi źródłami potasu. Awokado W 100 g awokado znajduje się aż 600 mg potasu. Zawiera też witaminy: z grupy B, C i E. Jest […]

16.07.2015
ok. 4 min

Warzywa z największą zawartością potasu

Potas pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi oraz odpowiednim funkcjonowaniu układu mięśniowego i nerwowego. Dowiedz się, które warzywa zawierają najwięcej potasu. Chrzan Wkładamy go do koszyczka wielkanocnego m. in. po to, aby zapewnić sobie siłę na cały rok. Symboliczne znaczenie chrzan zyskał nie bez przyczyny. Chrzan zawiera rekordową ilość potasu (740 mg/100 g). Znajduje się […]

16.07.2015
ok. 5 min

Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości zdrowotne chrzanu

Chrzan to warzywo korzenne znane z ostrego smaku i zapachu. Chrzan jest używany na całym świecie od tysięcy lat, zazwyczaj jako przyprawa, ale także do celów leczniczych. Nazywany „słowiańskim żeń-szeniem”, chrzan jest szczególnie doceniany w okresie Wielkanocy i Bożego Narodzenia. W tym artykule znajdziesz wszystko, co musisz wiedzieć o chrzanie, w tym składniki odżywcze, zalety, […]

29.06.2015
ok. 3 min

Arbuz – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

Arbuz to słodka i orzeźwiająca niskokaloryczna letnia przekąska. Zapewnia nawodnienie, a także dostarcza niezbędnych składników odżywczych, w tym witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Wraz z kantalupą, spadzią i ogórkiem, arbuzy należą do rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae). Istnieje pięć popularnych rodzajów arbuzów: z pestkami, bez pestek, mini, żółty i pomarańczowy. W tym artykule dowiesz się więcej o właściwościach […]

30.03.2015
ok. 4 min

Właściwości zdrowotne kapusty

Kapusta, która często zaliczana jest do tej samej kategorii co sałata ze względu na podobny wygląd, należy do rodziny warzyw krzyżowych. Warzywa kapustne, takie jak kapusta, jarmuż i brokuły, są znane z tego, że zawierają mnóstwo korzystnych składników odżywczych. Zdrowa dieta powinna zawierać warzywa kapustne. Kapusta może ochronić przed promieniowaniem, zapobiega rakowi i zmniejsza ryzyko […]

1 13 14 15 16 17 18