Blog o zdrowiu i odżywianiu

Przeczytaj artykuły na blogu i dowiedz się, jak żyć zdrowo!

Witaminy oraz składniki mineralne są cennym wsparciem dla naszego organizmu.
Potas oraz magnez należą do kluczowych elementów, które pomagają dbać o zdrowie i wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Wybierz odpowiednią kategorię i znajdź interesujące Cię wpisy.

Zapoznaj się z ważnymi treściami o zdrowiu, wskazówkami, jak dbać o zbilansowaną dietę, a także praktycznymi poradami na temat zdrowego stylu życia. Odkryj właściwości warzyw i owoców oraz zasady komponowania pożywnego jadłospisu!

13.10.2014
ok. 4 min

Otyłość i nadwaga – poznaj najczęstsze przyczyny otyłości

Brak aktywności fizycznej i wysokokaloryczna dieta prowadzi nieuchronnie do nadwagi i otyłości. Nadwaga stała się zmorą współczesności, gdyż dotyczy coraz większego grona ludzi. W ciągu ostatnich dziesięcioleci wiele badań koncentrowało się na przyczynach otyłości oraz na tym, jak można jej zapobiegać lub ją leczyć. Dlaczego otyłość jest chorobą? Nadwaga może być wynikiem wielu różnych czynników: […]

29.09.2014
ok. 4 min

Jabłka: właściwości zdrowotne i wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść jabłka?

Jabłka są bogate w błonnik, witaminy i minerały, z których wszystkie korzystnie wpływają na zdrowie. W jabłkach jest również wiele antyoksydantów, takich jak kwercetyna, katechina, florydzyn czy kwas chlorogenowy, które pomagają neutralizować wolne rodniki. Wolne rodniki to reaktywne cząsteczki, które mogą powstawać w wyniku naturalnych procesów albo dostać się do organizmu ze środowiska. Jeśli zbyt […]

czarny bez
23.09.2014
ok. 5 min

Owoce i kwiaty czarnego bzu mają dużo właściwości leczniczych

Owoce i kwiaty czarnego bzu mają dużo właściwości leczniczych. Czarny bez to roślina o wyjątkowym znaczeniu dla zdrowia. Właściwości lecznicze posiadają zarówno kwiaty, jak i dojrzałe owoce. W osadach wiejskich od dawien dawna, cudowny napar, sporządzony na ich bazie, cieszył się ogromną popularnością. Medycyna ludowa w czarnym dzikim bzie upatrywała bowiem lekarstwo na wiele ludzkich […]

09.09.2014
ok. 5 min

Pigwa – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

Jedzenie pigwy wiąże się z licznymi korzyściami zdrowotnymi. Jedzenie pigwy może przyczynić się do zapobiegania rozwoju raka. Pigwa również jest zalecana jako część diety dla osób chcących schudnąć ze względu na małą liczbę kalorii. Ponadto pigwa wspomaga trawienie, przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu i wzmocnienia układu odpornościowego. Może również zapobiegać chorobom przewodu pokarmowego, łagodzi […]

28.08.2014
ok. 3 min

Śliwki – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

Śliwki to owoce pestkowe rosnące na drzewach. Mają cienką, gładką skórkę i soczyste wnętrze. Śliwki są słodkie, a jednocześnie cierpkie i pełne fioletowego barwnika – antocyjanów – związków roślinnych, które oferują wiele korzyści zdrowotnych. Pojedyncza śliwka ma tylko około 30 kalorii i jest pełna błonnika, witamin i minerałów, więc stanowi świetną przekąskę. Śliwki mogą być […]

30.06.2014
ok. 4 min

Jedzenie z grilla: czy grillowane mięsa i warzywa sa zdrowe?

Podsumowanie: Wysoka temperatura i dym powodują powstawanie substancji rakotwórczych. O ile mięso z grilla zawiera mniej tłuszczu, tak grillowane mieso jak i warzywa zawierają związki mutagenne oraz trujące toksyny, takie jak heterocykliczne aminy. Niemniej ryzyko negatywnego wpływu grillowanych potraw na zdowie można zminimalizować poprzez okazjonalne jedzenie oraz stosowanie odpowiednich metod przyrządzania. Gotowanie na wodzie lub […]

27.06.2014
ok. 3 min

Właściwości zdrowotne pomidorów. Dlaczego pomidory są zdrowe?

Wiele osób myśli, że pomidor jest warzywem. Jednak z botanicznego punktu widzenia pomidor jest owocem nasiennym i rozwija się z zalążni rośliny kwitnącej. Natomiast warzywa składają się z innych części roślin, takich jak korzenie, liście i łodygi. Ale jeśli chodzi o odżywianie, pomidory (wraz z ogórkami i cukinią) zaliczane są do warzyw. Wynika to po […]

23.06.2014
ok. 2 min

Równowaga kwasowo-zasadowa dla zdrowia i witalności

Organizm człowieka nieustannie dąży do zachowania homeostazy, regulując procesy biologiczne takie jak temperatura ciała, ciśnienie i odczyn pH krwi. Stan równowagi tych parametrów stanowi tajemnicę doskonałego zdrowia. Do utrzymania hramonii przyczynia się w szczególności odpowiednio zbilansowana dieta, bogata w witaminy i minerały, w tym potas. Dziś słów kilka o gospodarce kwasowo-zasadowej. Równowaga kwasowo-zasadowa polega na zachowaniu właściwej […]

09.06.2014
ok. 4 min

Zdrowie i szparagi – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

Szparagi – zielone warzywo znane ze swoich smukłych pędów – to często jedna z pierwszych oznak wiosny. Jasny, nieco ziemisty smak tego warzywa to tylko jeden z powodów, dla których ma kulinarne zastosowanie. Szparagi są również cenione ze względu na wartości odżywcze i wykazano, że mają potencjalne właściwości przeciwnowotworowe i moczopędne. Szparagi – historia i […]

1 15 16 17 18